matraieromu2019
Üzlet

Tárgyalni kezd az Opus és az MVM a Mátrai Erőmű eladásáról

Portfolio
Tárgyalásokat kezd az Opus Global a Mátrai Erőmű eladásáról – olvasható a BÉT-en közzétett közleményben. Egyelőre egy szándéknyilatkozatot írtak alá az MVM-mel, mint potenciális vevővel.

A múlt hét folyamán már szivárogtak ki olyan hírek, miszerint az Opus Holding a Mátrai Erőmű eladására készülhet. A társaság egy mai közleményében megerősítette ezeket az információkat, közölte, hogy a cég, valamint a Status Energy Magántőkealap, mint eladók tegnap (november 19-én) szándéknyilatkozatot írtak alá az MVM-mel, mint potenciális vevővel.

A szándéknyilatkozat aláírásával a felek kijelentették, hogy tárgyalásokat kezdenek egymással a Mátrai Erőmű 72,66 százalékos közvetett tulajdoni hányadának értékesítéséről.

A szándéknyilatkozat egyik fél számára sem jelent szerződéskötési kötelezettséget vagy bármely más kötelező erejű kötelezettségvállalást – emlékeztet az Opus a közleményében.

Az Opus másfél éve vette meg az ország második legnagyobb erőművét, ami azonban azóta veszteséget termelt, nagyrészt a szén-dioxid-kvóták drágulása miatt. Az Index úgy tudja, hogy az Opus az Émász áramhálózatának egy részét vagy egészét veheti meg, miután a Mátra Erőműtől „megszabadultak”. Információik szerint a két üzlet hivatalosan párhuzamosan fut majd egymással.

A mátrai blokkok még a 2020-as években bezárásra kerülhetnek a szigorodó klímaváltozási szabályozás következtében. Králik Gábor az Opus energiadivíziójának vezetője a Portfolio Energy Investment Fórumán azt hangsúlyozta, hogy az E.Onhoz hasonló üzletmodellben látja a jövőben az értéket, ezért inkább az energiahálózatok üzemeltetése fele tervez elmozdulni a társaság az áramtermelés irányából. 

Az Opus négy stratégiai üzletágának egyike az energiaszektor, aminek szerves részét képezi a Mátrai Erőmű. A cégnél nagy súlya van a szegmensnek, a legutóbbi gyorsjelentése szerint a működési bevétel több mint harmadát adja (2019 első félévében). Az üzletágban nagy átalakulás kezdődött, az Opus néhány hete bejelentette a Tiszántúli Áramhálózat Zrt. megvásárlását. Gál Miklós, az Opus vezérigazgatója nemrég a Portfolio-nak adott interjújában elmondta, hogy az energetika a cég egyik fejlődő divíziója, ahol a szolgáltatások irányába igyekeznek lépéseket tenni.

A befektetők nem fogadták jól a hírt, az Opus árfolyama közel 1,6 százalékot esett ma.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street index tőzsde