SZG_9276
Üzlet

Új tulajdonosok az Est Mediában

Portfolio
Barna Zsolt és Antal Kadosa tőzsdén kívüli ügyletek keretében egyenként 5 százalék feletti részesedést szereztek az Est Mediában.

Jönnek az új tulajdonosok

Barna Zsolt (aki egyébként az OTP általános vezérigazgató-helyettese is) és Antal Kadosa is 16,77 millió darab Est Media-részvényt szerzett meg tőzsdén kívül, ezzel mindketten 6,5 százalékos befolyást szereztek az Est Mediában. Mindkettejük részesedése meghaladja az 5 százalékos küszöbértéket, ezért kellett bejelentést tenniük.

Barna Zsolt és Antal Kadosa összehangoltan eljárónak minősülő személyek ezzel együttesen 33,54 millió darab Est Media-részvényt szereztek meg, és ezzel az Est Mediában együttesen 13 százalékos befolyást szereztek.

Legutóbb még botrányról szóltak a hírek

A múlt héten még inkább rossz hírek érkeztek a vállalatról, nagyot esett az Est Media árfolyama, miután a HVG arról írt, hogy fiktívnek tartott számlák miatt, költségvetési csalás gyanújával nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhatóság a Delta Systems Kft. ügyletei miatt, és 1,3 milliárd forintot zárolt a cég vagyonából, ez derül ki a lap birtokába került adóhatósági határozatból.

A Delta Systems nemrég egy uniós pályázaton nyert, idén nyáron fejezték be a munkálatokat, az adóhatóság szerint azonban ezeket a munkákat valójában egy magyar cég, a Com-Ron Steel Zrt. végezte el, a számlákat pedig egy Metal Works SK. s.r.o. nevű vállalkozás állította ki. Mivel ez a cég külföldi, nem fizették meg Magyarországon a 27 százalékos áfát, és ezzel közel 440 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a magyar államnak.

A HVG-nek a Delta Systems elismerte, hogy „Nyíregyházán ismeretlen tettes ellen büntetőeljárás folyik költségvetési csalás gyanúja miatt”, a Delta Systems együttműködik a hatósággal, de „vitatja a NAV megállapításait, és vizsgálja a NAV eljárásának jogszerűségét is”

A HVG cikke és a jelentős árfolyamesés után az Est Media közleményben reagált, amiben leírták, hogy a Delta Systems Kft. megítélése szerint a folyamatban lévő vizsgálat reményeik szerint csak átmenetileg befolyásolja a cég működését, így a tranzakció zárását nem, és a Delta Systems Kft haladéktalanul megteszi a jogi lépéseket a NAV vizsgálattal kapcsolatban, de arról is írtak, hogy a Deltagroup Holding álláspontja szerint a HVG szóban forgó cikke valótlanságokat, valamint félrevezető állításokat fogalmaz meg, emiatt a Delta Systems sajtó-helyreigazítási eljárást kezdeményez, valamint vizsgálja az egyéb jogi lépések lehetőségét.

Üresen is milliárdos cég

2018 egyik érdekes tőzsdei sztorija volt az Est Media, amely azzal vált a kisbefektetők egyik kedvencévé, hogy gyakorlatilag tevékenység, bevétel és így profit nélküli vállalatként tudott több milliárd forint értékűre nőni. A korábban kiterjedt médiaportfólióval rendelkező, egy rövid ideig a Szigetben is meghatározó tulajdonrésszel rendelkező cég a 2008-as gazdasági válságot követő években egyre nagyobb veszteséget termelt és adósságot halmozott fel, majd eszközeinek, többek között a Szigetben fennálló üzletrészének az értékesítésére kényszerült, majd csődvédelmet kért. Az éveken át húzódó csődeljárás keretében a társaság végül megegyezett a hitelezőivel, akik követelésük 97,45 százalékáról lemondtak, hogy a fennmaradó 2,55 százalékért cserébe pedig tőkeemelés keretében új Est Media részvényeket kaptak.

Vajna is beszállt

Tavaly októberben érkezett a nagy bejelentés: igaz, hogy áttételesen, de Andy Vajna tulajdonrészt szerzett az Est Mediában, Vajna egyik cége, az AV Investments a Park Teniszklub egyik leányvállalatának, a Dynamopestnek a megvásárlásával jutott 5,3 millió darab Est Media-részvényhez, részesedése 5,2 százalék lett a tőzsdei vállalatban. Rögtön beindultak a találgatások, sokan már arról beszéltek, hogy Vajna a médiaportfóliójának egy részét a tőzsdei cégbe apportálja, már az is felmerült, hogy a TV2 is az Est Media egyik vagyoneleme lesz. Konkrétumokról szó sem volt, Vajna nem közölte, mi a célja a tulajdonszerzéssel, az árfolyam azonban szárnyalt, tavaly október 16-án már 177,50 forinton zárt, a befektetők elkezdték árazni, hogy Vajna megjelenésével a Mészáros-papírokéhoz hasonló tőzsdei sztori kezdődik.Idén január közepén azonban elhúnyt Andy Vajna, az Est Media árfolyama pedig zuhant.

Üres cégbe költöztek be

Az Est Media árfolyamának emelkedését piaci spekulációk hajtották felfelé, a kisbefektetők arra számítottak, hogy egy nagybefektető érkezhet a céghez, amely megtöltené tartalommal a vállalatot. Idén július végén érkezett a bejelentés, hogy az Est Media felvásárolja a Delta Csoport egyik leányvállalatát, a Delta Systemset. Az Est Media a tranzakciót kisebb részben hitelekből készpénzzel, nagyobb részben új részvények kibocsátásával finanszírozza, amelynek eredményeként a Delta Systems anyavállalata lesz az Est Media legnagyobb tulajdonosa. A felvásárlás eredményeként a Delta Systems 100 százalékban az Est Media tulajdonosa lesz. Egy 28,6 milliárd forintos tranzakcióról van szó, amiből 2,3 milliárd forintot készpénzben fizet ki az Est Media, ezt egy hosszútávú tulajdonosi kölcsönből finanszírozza a vállalat. A fennmaradó összeget részvényekkel finanszírozza az Est Media, 125 millió darab részvényt bocsát ki zártkörű tőkeemelés keretein belül a jelenlegi tőzsdei árfolyamnál jóval magasabb, 210 forintos árfolyamon.

Október elején rendkívüli közgyűlést tartott az Est Media, ahol a részvényesek többek között arról is döntöttek, hogy módosítják az Est Media cégnevét Delta Technologies Nyrt.-re, az Est Media neve majd a tranzakció zárásával módosul, amelynek határideje december 20.

Az idei év elejéhez képest 1,5%-os emelkedést mutat az Est Media, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 8%-os az esés mértéke.

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Davos0124