elektromoscigaretta
Üzlet

Újabb országban tiltják be az elektromos cigarettát

Portfolio
Leállítja az elektromos cigaretták importálását a Fülöp-szigetek és betiltja a termék nyilvános használatát azt követően, hogy az országban is összefüggésbe hozták egy tini tüdőbetegségét az elektromos cigaretta használatával. Ez lehet az első ilyen eset Ázsiában, amire pedig eddig ígéretes piacként tekintettek az elektromos cigaretták gyártói.

Be fogom tiltani a használatát és az importját

– mondta Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte. Hozzátette, hogy a bűnüldöző szerveket arra fogja utasítani, hogy tartóztassanak le mindenkit, aki nyilvánosan használja az elektromos cigarettát. Az elektromos cigaretták nikotint tartalmaznak és más vegyi anyagokat, amiről nem is tudunk – nyilatkozta.

Néhány nappal ezelőtt az ország egészségügyi minisztériuma közölte, hogy egy tinédzsert diagnosztizáltak tüdőbetegséggel azt követően, hogy fél évig dohányzott és közben elektromos cigarettát is használt. A 16 éves lányt az intenzív osztályon kellett kezelni, miután hirtelen légszomj lépett fel nála. Ez lehet az első ismert eset Ázsiában azután, hogy az Egyesült Államokban 40 halálesetet és 2000 megbetegedést hoztak összefüggésbe az elektromos cigarettával. Egyelőre nem sikerült kimutatni, hogy mi okozta a megbetegedéseket, nem tudtak beazonosítani egyetlen konkrét terméket, de a feltételezés, hogy a feketepiacról származó vagy a kannabiszt tartalmazó anyagok állhatnak a rejtélyes megbetegedések mögött.

A megbetegedések hallatán a szabályozó hatóságok világszerte az elektromos cigaretták ellen fordultak. Eredetileg arra szánták őket, hogy segítsék a dohányzásról való leszokást, ma már azonban 30 országban betiltották őket, többek között Indiában és Brazíliában.

Duterte bejelentése a meglepetés erejével hatott, miután múlt hónapban a pénzügyminiszter még azt nyilatkozta, hogy nem valószínű az e-cigaretták betiltása, de elképzelhető, hogy magasabb adókkal sújtják majd a terméket. Zárt köztereken már egy éve tilos a dohányzás az országban.

Pedig a Fülöp-szigetekben nagy lehetőséget láttak a gyártók, például a Juul Labs az egyik legígéretesebb délkelet-ázsiai piacnak tartotta eddig.

A hírek hatására az LT Group árfolyama (a milliárdos Lucio Tan holdingcége, amelynek dohányipari üzletága a Philip Morris International fülöp-szigeteki partnere) a második napja emelkedik, ma közel 3 százalékkal került feljebb a manilai tőzsdén. Közben a JG Summit, amely partneri megállapodás keretein belül hozta volna a terméket a Fülöp-szigetekre, 1 százalékot esett.

(Bloomberg)

Címlapkép: Getty Images

koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus tőzsde