SZG_9486
Üzlet

Beszállt az OTP csúcsvezetője, elszállt az Est Media árfolyama

Portfolio
Tegnap jelentették be, hogy két ismert gazdasági szereplő szerzett tulajdonrészt az Est Mediában. Ma nagyot ugrott a cég árfolyama.

Nagy nevek, nagy ugrás az árfolyamban

Tegnap piaczárás után érkezett a bejelentés, hogy két ismert gazdasági szereplő, az OTP vezérigazgató-helyettese, Barna Zsolt és az elmúlt években több hazai nagyvállalat (Konzum, Opus Global, Status Capital, Mátra Energy, IKO) felsővezetésében fontos pozíciókat betöltő Antal Kadosa tulajdonrészt szerzett az EST Mediában. A közleményből az is kiderült, hogy Barna és Antal összehangoltan eljáró személyek, együttes tulajdonrészük 13 százalék.

A bejelentés alaposan megmozgatta az Est Media árfolyamát, már nyitásban 14 százalék pluszban állt az Est Media, de az elmúlt percekben már 17 százalék pluszban is volt a papír. A forgalom kifejezetten magas, a nyitás után kevesebb mint fél árával már közel 200 millió forint értékben kötöttek a papírban, ezzel az Est Media a legforgalmasabb magyar részvény, nagyobb benne a forgalom, mint az OTP-ben.

Jön a Delta

Idén július végén érkezett a bejelentés, hogy az Est Media felvásárolja a Delta Csoport egyik leányvállalatát, a Delta Systemset. Az Est Media a tranzakciót kisebb részben hitelekből készpénzzel, nagyobb részben új részvények kibocsátásával finanszírozza, amelynek eredményeként a Delta Systems anyavállalata lesz az Est Media legnagyobb tulajdonosa. A felvásárlás eredményeként a Delta Systems 100 százalékban az Est Media tulajdonosa lesz. Egy 28,6 milliárd forintos tranzakcióról van szó, amiből 2,3 milliárd forintot készpénzben fizet ki az Est Media, ezt egy hosszútávú tulajdonosi kölcsönből finanszírozza a vállalat. A fennmaradó összeget részvényekkel finanszírozza az Est Media, 125 millió darab részvényt bocsát ki zártkörű tőkeemelés keretein belül a jelenlegi tőzsdei árfolyamnál jóval magasabb, 210 forintos árfolyamon.

Október elején rendkívüli közgyűlést tartott az Est Media, ahol a részvényesek többek között arról is döntöttek, hogy módosítják az Est Media cégnevét Delta Technologies Nyrt.-re, az Est Media neve majd a tranzakció zárásával módosul, amelynek határideje december 20.

Tartalommal töltik meg a céget, változik a cégnév is, a tervek között az IT-cég fejlesztése, a portfólió bővítése, az üzletfejlesztés és akár regionális terjeszkedés szerepel, ezekhez pedig forrásokra van szükség, amit a tőkepiacon vonnak be,

mondták el szeptember végén a Portfolio-nak adott interjúban a Delta Csoport vezetői.

A piaci szereplők várakozása a nagy nevek megjelenésével az, hogy egy nagy hazai IT-céget hoznak létre, amely a versenytársak, például a Jászai Gellérthez köthető 4iG mellett sikeresen szerepelhet a következő évek közbeszerzésein.

A 4iG árfolyama a tegnapi hír hatására már közel 4 százalék mínuszban is állt, jelenleg 1 százalék mínuszban áll.

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde