volkswagenshutterstock
Üzlet

Összejátszottak a német autógyártók, 100 millió eurós büntetést kaptak

Portfolio
100 millió euróra büntette a versenyhatóság a nagy német autógyártókat, a vádak szerint a BMW, a Daimler és a Volkswagen összejátszottak az acélbeszerzéseik során.

A német versenyhatóság állítása szerint 2004 és 2013 között a BMW, a Daimler és a Volkswagen rendszeresen, évente kétszer találkozott az acélgyártókkal, a feldolgozó cégekkel és a rendszer nagy beszállítóival, aminek során a vásárolni tervezett acél áráról egyeztettek.

Mivel nem egyénileg beszéltek a beszállítókkal, így korlátozták a versenyt.

Az autógyártók a gyártási folyamatban sok helyen használnak hosszú acéltermékeket (például főtengelyeknél, a kormánynál, fogaskerekeknél). Ezeket az alkatrészeket vagy az acéltermékekkel foglalkozó cégektől vásárolják, vagy saját maguk állítják elő a kovácsműhelyeikben, amihez meg kell venniük az acélt, mint nyersanyagot.

Az acélgyártók a hosszú acéltermékeket egy meghatározott árazási modell alapján adják el, van egy alapár és van ez ötvözési felár. A kérdéses időszakban ez a felár jelentős volt, átlagosan a végső ár harmadát tette ki. Jellemzően ez a tétel (az alapárral ellentétben) nem szerepelt a tárgyalásokban, ezt az acélgyártók határozták meg, szektorokra vonatkozó formulák segítségével és hozzáadták az alapárhoz. 2003 és 2014 között az acélgyártók egyoldalúan változtatgatták a felár számítását. Erre reagálva az autógyártók és az acélgyártók között tárgyalások kezdődtek, a német acélgyártó szövetség vezényletével. A tárgyalások során a gépjárműgyártók képviselői biztosították egymást, hogy elfogadják az acélgyártók által bevezetett változtatásokat, és továbbra is betartják az egységesen számított felárak gyakorlatát.

Az autógyártók elismerték a versenyhatóság vádjait, miszerint összejátszottak az acélgyártókkal való megállapodás során. A büntetés mértéke még nem végleges, a Düsseldorf felsőbb bírósága előtt van az ügy - írja a Reuters.

A hír nem viselte meg különösebben a német autógyártók részvényeit, a BMW, a Daimler és a Volkswagen árfolyam is emelkedik a mai kereskedésben. 

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street index tőzsde