D__YT20191112009
Üzlet

Varga Mihály: ha lehetséges lesz, tovább bővítenénk a nyugdíjbiztosítások adókedvezményét

Portfolio
Tavaly először haladta meg az 1000 milliárd forintot a magyar biztosítási szektor díjbevétele, és idén is folytatódott a növekedés, ami indikátorként jelzi a gazdaság fejlődését – mondta mai előadásában a pénzügyminiszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter az alábbiakról beszélt a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) mai konferenciáján:

 • Jókai Mór volt az a „pr-szakember”, aki Magyarországon elsőként időnként becsempészte a biztosítások fontosságára való figyelemfelhívást az írásaiba, így a „trieszti biztosítótársaság” például Az Arany ember című regényében is megjelenik. Varga Mihály fiatal korában egy évet töltött el a szakmában lakásbiztosítási ügynökként.
 • A GDP 58%-ára rúg a biztosítási befektetések állománya az Európia Unióban. Magyarország az élet-, egészség- és vagyonbiztosítások piacának fejlettségét még egyáltalán nem érte el az uniós átlagot
 • Egészségesen fejlődő és termékeny biztosítási ágazatra van szüksége a nemzetgazdaságnak. A biztosítási szektor mindig indikátorként jelzi, mennyire megy jól a gazdaság egészének. Ami az elmúlt éveket illeti, stabil díjbevétel-növekedés jellemezte a szektort.
 • 2018-ban meghaladta az 1000 milliárd forintot a szektor díjbevétele, az idei első félévben pedig közel 10%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest, miközben a biztosítótársaságok nyeresége fél év alatt közel 40 milliárd forintra rúgott. A szektor az egyik legnagyobb vásárlója és befektetője emellett az állampapíroknak.
 • A magyar gazdaság az első félévben 5% feletti növekedést mutatott, a harmadik negyedév sem volt rossz európai összehasonlításban. A visegrádi országok között részben a középmezőnybe, részben az élre kapaszkodtunk vissza. Ehhez a gazdaságpolitika mellett a külső konjunktúra is kellett.
 • Javul a foglalkoztatás, 5% körüli növekedés mellett 3,3-3,5% között ingadozott a munkanélküliség az elmúlt időszakban, a foglalkoztatási ráta pedig 54%-ról 70% fölé emelkedett. Nem a jövőt éljük fel: a megtakarítások növekedése is a reálkeresetek (közel évi 7%-os, vagyis évente közel egyhavi) növekedését igazolja vissza. A harmadik negyedévi pénzügyi számlák alapján a háztartások ismét jelentősen növelni tudták megtakarításukat, közel 3000 milliárd forinttal egy év alatt.
 • Ami a jogszabályokat illeti, 2016 elején léptek életbe az új biztosítási törvény Szolvencia II.-t alkalmazó rendelkezései, a biztosítók azóta kétszeresen is túlteljesítik a tőkeelvárásokat. A Teljes Költség Mutató (TKM) alkalmazása pedig könnyebben összevethetővé tette a megtakarítási célú biztosításokat. 2018-ban átültették a magyar jogrendbe a biztosításközvetítői direktívát (IDD) is, és emelkedtek az értékesítők szakmai tudásával kapcsolatos elvárások is. Az Európai Unió megkezdte a Szolvencia II. irányelv felülvizsgálatát, így újabb módosítások válhatnak szükségessé Magyarországon is.
 • A kormány nagyon fontosnak tartja a lakossági megtakarítások növekedését, de ezt a lakosság egyelőre elég egyoldalúan tette meg: készpénzben halmozott fel. A 6500 milliárd forintnyi készpénzállomány arra csábítja a szabályozókat, hogy ezt visszacsatornázza a gazdaság vérkeringésébe.
 • Az öngondoskodás erősödése várhatóan fokozza a nyugdíj- és egészségbiztosítások iránti keresletet. A kormány elkötelezett a nyugdíjbiztosítások 2014 óta élő adókedvezménye mellett. E termékek szerződésszáma már meghaladja a 300 ezret, a kedvezményeket nem akarja a kormány szűkíteni, inkább bővítené, ha lehetséges lesz.
 • A fintech technológiák alkalmazása egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teheti a pénzügyi szektor működését, ezek eljutását az emberekhez szabályozott körülmények között szeretné elősegíteni a kormány.
 • A magyar gazdaság fejlődése a következő időszakban folytatódhat, lassulás várható ugyan a növekedésben, de továbbra is az EU átlaga felett növekedhetünk (az eddigi 3-szoros ütem helyett 2-szeressel is elégedett lesz a kormány), ami lehetővé teszi a megtakarítások, háztartási és vállalati vagyonok növekedését.  

A MABISZ konferenciáján Erdős Mihály, a szervezet elnökhelyettese is előadást tartott, erről itt tudósítottunk:

Az MNB szakértője a piac helyzetét is ismertette, erről itt olvasható a cikkünk: 

A címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Frankfurti tőzsde