GettyImages-1145577940
Üzlet

9500 fős létszámleépítés az Audinál Németországban

Portfolio
Hónapok óta érkeznek a hírek arról, hogy az Audinál masszív átalakítások jönnek, amelynek része lesz egy nagyobb létszámleépítés is. A Handelsblatt úgy tudja, 9500 fővel csökkentik az alkalmazotti létszámot Németországban.

Leépít az Audi

A német Handelsblatt úgy tudja, hogy 9500 fővel csökkenti az alkalmazotti létszámot Németországban az Audi. A létszámleépítés egy átfogó átstrukturálás része. A leépítések után az ingolstadti és a neckarsulmi üzemben dolgozó közel 50 ezer alkalmazottnak foglalkoztatási garanciát adnának 2029-ig. Az Audi azt tervezi, hogy a leépítéssel párhuzamosan 2000 új munkahelyet is létrehoz, elsősorban jövőorientált szegmensekben.

Az Audi nem erősítette meg a német lap információit. A Handelsblatt úgy tudja, hogy jelenleg a német üzemekben dolgozó alkalmazottakat informálja a cég vezetése.

Volt már előszele

A dízelbotrány érzékenyen érintette az Audit, a cég modelljeinek értékesítése nem a vártnak megfelelően alakult, az üzemek kihasználtsága sem volt optimális, ezért már korábban is átszervezéseket tervezett a vállalat menedzsmentje. Két hete jelentették be, hogy a neckarsulmi üzemben az éjszakai műszakot teljesen megszüntetik, a lépésre azért volt szükség, mert az A6/A7 eladásai nem a terveknek megfelelően alakultak. Az ott foglalkoztatott 17 ezer dolgozóból ez a lépés 250 dolgozót érintett.

Távoli álláspontok

A hét elején a Handelsblatt még arról írt, hogy 5000 fős leépítés jöhet az Audinál, erről egyeztet a munkaadói és a munkavállalói oldal. Ez alapján lényegesen nagyobb leépítés jön, mint amire számítani lehetett. A hét elején egyébként még úgy tűnt, hogy nagyon távol vannak egymástól a két oldal elképzelései, a munkavállalók évekre szóló foglalkoztatási garanciát akartak, ha igazak a legfrissebb információk, akkor ezt meg is kapták. A munkavállalókat képviselő szakszervezet azt is szerette volna, ha nem kerül sor elbocsátásokra, hanem fokozatosan történik meg a leépítés, korai nyugdíjazásokkal és azzal, hogy a megüresedő pozíciókat már nem töltik be.

Új vezér

Az Audi problémái miatt a cég korábbi vezérét, az év elején érkezett Bram Schotot is leváltották, helyére egy korábbi BMW-menedzser, Markus Duesmann érkezik, a vezércserére jövő év áprilisban kerül sor.

GettyImages-938535478
Markus Duesmann Fotó: TF-Images/Getty Images

Címlapkép: Marijan Murat/picture alliance via Getty Images

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy