Duna House
Üzlet

A hazai piacon lassult, Lengyelországban hasított a Duna House

Portfolio
A Duna House a keddi piaczárás után tette közzé legfrissebb számait, a társaság árbevétele nagyot nőtt a harmadik negyedévben, míg az adózott eredmény visszaesett a korábbi év azonos időszakához képest. A harmadik negyedéves gyorsjelentésből kiderült, hogy míg a hazai piacon lassult a cég, addig a Duna House Lengyelországban igen jól teljesített. A társaság szerint a sikeres földrajzi diverzifikáció következtében egy gyengébb magyar piac mellett is növekedni tudott a Duna House a core üzletágaiban.

Nőtt a harmadik negyedéves bevétel

A Duna House október elején már közzétette előzetes számait, amiből kiderült, hogy a teljes hálózatra jutó jutalékbevétel 2,6 milliárd forintra csökkent a harmadik negyedévben. A magyarországi ingatlanpiac június és augusztus közötti lassulását követően a volumenek a tavalyi szintek közelében voltak szeptemberben, ennek eredményeként 13,6 százalékkal csökkentek 2018. harmadik negyedévéhez képest az egy irodára jutó jutalékbevételek, a jutalék volumenek pedig a bővülő irodahálózat ellenére is 9,4 százalékkal alacsonyabban, 2 milliárd forinton zárták a negyedévet. A saját iroda szegmens jutalékbevétele 3,7 százalékkal 434 millió forintra csökkent a harmadik negyedévben, Magyarországon a jutalékbevételek éves szinten 12 százalékkal csökkentek, összhangban a piaci volumenek júliusban és augusztusban tapasztalható csökkenésével, a lengyel saját irodák jutalékbevétele 30,6 százalékkal nőtt éves szinten, míg a cseh saját iroda jutalékbevétele 25,9 százalékkal csökkent éves szinten. A Duna House esetében a közvetített hitelvolumen 111,2 százalékkal 54,4 milliárd forintra nőtt az idei harmadik negyedévben, a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, Lengyelországban összességében 248,3 százalékkal bővült a cégcsoport által közvetített hitelvolumen, amely a Gold Finance akvizícióján túl jelentős organikus növekedés eredménye.

Most a részletes számokat is közzétette a cég, amiből kiderült, hogy a Duna House-nál az értékesítés nettó árbevétele 27,4 százalékkal 1,99 milliárd forintra emelkedett 2019. harmadik negyedévében a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. Míg a tavalyi év harmadik negyedévében a saját fejlesztésű lakások átadásából 84,2 millió forint bevétele származott a cégnek, az idei év harmadik negyedévében csupán 8,4 millió forintot tettek ki a fejlesztési tevékenységből származó bevételek. A szolgáltatásokból származó bevételek 34,1 százalékkal, összesen 505 millió forinttal növekedtek.

A cég franchise szegmensben realizált árbevétele 14 százalékkal 385,46 millió forintra nőtt a korábbi év azonos időszakához képest, a növekedés a lengyelországi hálózatnak volt köszönhető. A saját iroda szegmens árbevétele 9 százalékkal 368,45 millió forintra mérséklődött a harmadik negyedévben. A pénzügyi termék-közvetítés szegmens árbevétele 79 százalékkal 1,15 milliárd forintra nőtt az idei harmadik negyedévben, a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva, a szegmens pénzügyi eredményeit jelentősen befolyásolták a 2018-as változások: pozitív irányban a Gold Finance akvizíciója Lengyelországban és az erőteljes lengyel organikus növekedés, negatív irányban pedig a lakástakarék pénztárak állami támogatásának megszüntetése Magyarországon. A kapcsolódó szolgáltatások szegmens árbevétele 19 százalékkal 109,5 millió forintra csökkent a harmadik negyedévben, a csökkenés elsősorban a mérséklődő alapkezelési sikerdíjakra és az ingatlankezelési üzletág alacsonyabb tranzakciós bevételeire vezethető vissza. Az ingatlan befektetések szegmens árbevétele 56 százalékkal 52,8 millió forintra csökkent a harmadik negyedévben, miután az MyCity márkanév alatt megvalósított ingatlanfejlesztési tevékenységhez tartozó Reviczky utcai társasház kivitelezésének befejezése megtörtént. Három darab lakás kivételével mind végszámlázásra és átadásra került 2018-ban. A fennmaradó lakások 2019 első félévében értékesítésre kerültek.

Emelkedett a tisztított üzemi eredmény

A Duna House harmadik negyedéves működési eredménye 6,7 százalékkal 344,36 millió forintra csökkent a korábbi év azonos időszakához képest, az eredmény csökkenése negyedéves összehasonlításban elsősorban az lakástakarék pénztár termékek kiesése miatti erős bázishatásnak köszönhető, a Duna House szerint 2019. első 9 hónapját a tavalyi év azonos időszakával összevetve a MyCity ingatlanfejlesztési tevékenységnek volt erősebb hatása.

A Duna House a transzparencia érdekében 2019. második negyedévétől "tisztított core" korrigált eredménykategóriákat tesz közzé, amelyben a MyCity ingatlanfejlesztő tevékenység eredménye mellett további korrekciót hajt végre a menedzsment által egyedinek vagy a társaság folyamatos eredménytermelésének megítélése szempontjából lényegesnek tartott tételekkel. A Duna House 2019. harmadik negyedévben korrekciót alkalmazott az LTP-eredményre vonatozóan, mivel a tavaly októberben hatályba lépett törvénymódosítás következtében a 2018. október 16. után kötött lakás-takarékpénztári szerződések után állami támogatás nem adható, a törvénymódosítás hatására az LTP termékek iránti kereslet radikálisan visszaesett, amely így jelentősen nehezíti a tárgyidőszaki eredmények elemzését. A Duna House tisztított core üzemi eredménye 9 százalékkal 341,97 millió forintra emelkedett a harmadik negyedévben a korábbi év azonos időszakához képest, míg az idei év első kilenc hónapjában 25 százalékkal 887,9 millió forintra nőtt a tisztított core üzemi eredmény.

A franchise szegmens működési eredménye 11 százalékkal 92,28 millió forintra nőtt a harmadik negyedévben, 2018. azonos időszakához képest. A saját iroda szegmens működési eredménye 87 százalékkal 6,19 millió forintra csökkent a harmadik negyedévben, a társaság szerint a szegmens Magyarországon a nehéz piaci környezetben az év leggyengébb teljesítményét produkálta. A pénzügyi termék-közvetítés szegmens működési eredménye 14 százalékkal 190,69 millió forintra nőtt a harmadik negyedévben, a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. A kapcsolódó szolgáltatások szegmens működési eredménye 43 százalékkal 35,67 millió forintra csökkent a harmadik negyedévben, a szegmens működési eredmény 33 százalékos árbevétel arányos működési eredmény mellett, összességében 35,7 millió forinttal járul hozzá a Duna House negyedéves eredményéhez. Az ingatlan befektetések szegmens működési eredménye 40 százalékkal 30,17 millió forintra emelkedett a harmadik negyedévben, a teljes MyCity tevékenység összesen 2 millió forint működési eredményt generált 2019. harmadik negyedévében.

Csökkent az adózott eredmény

A Duna House részvényeseire jutó eredmény 16,95 százalékkal 259,56 millió forintra csökkent 2019. harmadik negyedévében a korábbi év azonos időszakához képest, az eredmény csökkenése negyedéves összehasonlításban elsősorban a lakástakarék pénztár termékek kiesése miatti erős bázishatásnak köszönhető. 2019. harmadik negyedévében a Duna House core adózott eredménye 23,3 millió forinttal 296,6 millió forintra csökkent, 2018-as összehasonlításban az idei harmadik negyedévi core eredményt negatívan érintette az LTP termékek megszűnése (-47,7 millió forint adózott eredmény hatás).

Fenntartotta várakozásait a menedzsment

A menedzsment várakozásai szerint a MyCity csoport ingatlanfejlesztési teljesítménye nélkül az adózott eredmény 2019-ben 1,1-1,4 milliárd forint között lehet, ami nem jelent változást a 2019-es második negyedév után tett előrejelzésekhez képest. Mindemellett a Forest Hill és a MyCity projektek esetében 1,090 milliárd forintos adózott eredményt várt a társaság menedzsmentje, ami nem jelentett változást az idei második negyedév után tett előrejelzésekhez képest. A Duna House összeségében a 2019. évi egész éves core adózott eredményt az eredmény-előrejelzés sávjának alsó harmadába várja.

A Duna House menedzsmentje a MyCity ingatlanfejlesztési tevékenységéből származó nyereség realizálásával kapcsolatban kiemelte, hogy az ingatlanfejlesztési tevékenységek sajátosságaiból adódóan a fejlesztésekből származó nyereség realizálása csupán a fejlesztendő projektek lezárása után következhet. A menedzsment előrejelzése azzal a feltételezéssel készült, hogy mind a Forest Hill mind pedig a MyCity Residence projektek lakóegységeinek 50 százaléka értékesítésre és végszámlázásra kerül 2019-ben. A jelenlegi építőipari környezetben ugyanakkor 2020. első félévére tolódtak az első átadások. A folyamatban lévő MyCity projektek átadási határidőinek módosításai miatt bizonyossá vált, hogy azok csak 2020-ban fognak zárni. A határidők módosulása nem érinti a lakások értékesítésének ÁFA vonzatát, azok 5 százalékos ÁFÁ-val kerülnek értékesítésre.

Oldalazik az árfolyam

A Duna House árfolyama tavaly október közepétől idén májusig 30,3 százalékkal került feljebb, a cég részvényei májusban új történelmi csúcsra emelkedtek. Az árfolyam az új csúcsról lefordult, majd májustól augusztusig lejtmenet következett. A Duna House részvényei az elmúlt hónapok folyamán oldalaztak, a 3800 forintos szintet ebben az időszakban többször is tesztelte az árfolyam, bár áttörnie egyelőre nem sikerült azt. A Duna House kedden 1,1 százalékos emelkedés után éppen a 3 800 forintos szinten zárt, ha sikerülne a 3 800 forintos ellenállás leküzdése, abban az esetben komoly tér nyílhat meg az árfolyam emelkedése előtt.

Címlapkép forrása: Duna House   

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy