bod groupama lépcsőház
Üzlet

Nemzetközileg elismert szakemberek mutatták be a jövő informatikai áttörését

Portfolio
Egyre több vállalat áll át fogyasztásalapú IT-re Magyarországon, világszerte pedig már a cégek 40%-a szolgáltatásként fogja igénybe venni az informatikát 2020-ra. Az ilyen rendszerek azért népszerűek, mert lehetőséget adnak pénzügyileg előnyös módon egy rugalmas IT-rendszer kialakítására – hangzott el mindez a Hewlett Packard Enterprise és a Portfolio közös szemináriumán, a Big Office Consumption Based IT-n.

A vállalkozások 94%-a használ valamilyen felhőalapú számítástechnikai rendszert, 84%-uk multicloud stratégiát használ – mondta el Marek Winkler, az Accenture senior managere. Egyre többen választanak közülük szolgáltatásalapú megoldást: ennek előnye, hogy minden teljesen automatizált, olcsóbb, ellenállóbb, könnyebb szélesebb körben kiterjeszteni és a megtérülési ideje alacsonyabb.

A vállalatok 80%-a dolgozik azon, hogy a nyilvános felhőről a privátra valamilyen szinten visszaálljanak. 2020-ig a vállalatok 75%-a private cloudot is használni fogja – ismertette a szakember.

Az Accenture már évek óta dolgozik a felhőszolgáltatások automatizációján, ehhez a HPE Greenlake árazási modelljét használják. Az Accenture hibrid megoldását már több mint 6 éve használják különféle vállalatok.

VAL06863
Marek Winkler. Fotó: Stiller Ákos

Bokrossy Dávid, a HPE közgazdásza, pénzügyi szolgáltatások üzletágának magyarországi vezetője a fogyasztásalapú IT-re való átállás előnyeit ismertette. A szakember kiemelte: számos kihívás előtt áll az IT manapság: új technológiákat, új adatforrásokat kell menedzselnie az IT-nak, felhőmegoldásokkal kell együtt dolgozni, a munkaterheléseket kell menedzselni és közben a törvényi előírásokat is figyelni kell, nem is beszélve a számos újfajta kiberbiztonsági fenyegetettségről.

Az IT stratégiai fontosságúvá vált a legtöbb szektorban, különösen a pénzügyi szektorban

– emelte ki Bokrossy Dávid.

A fogyasztásalapú IT sajátossága, hogy szolgáltatásként vesszünk igénybe, de a saját adatközpontunkban van. Ez a megoldás egyrészt segít a költségek minimalizálásában, mert annyit fizetünk, amennyit fogyasztunk, ezek a rendszerek ráadásul gyorsabbak és rugalmasabbak is.

Az IDC adatai szerint 2020-ra a vállalatok 40%-a át fog állni a fogyasztásalapú IT-ra.

 „Ha szükség van rá, bekapcsolom, ha nincs, kikapcsolom” – ismertette a rendszer rugalmasságát Bokrossy Dávid.

A fogyasztásalapú IT mérhető eredményeket hoz: a nagyvállalatok 59%-a 3 hónapot vagy többet vár az új IT-eszközök beérkezésére. A túlköltés nagyjából egybeesik a várakozási idővel: a vállalatok 59%-kal költik túl a tárolási és számítási kapacitásukat – vagyis ennyivel több kapacitást vásárolnak meg, mint amennyit ténylegesen használnak, mellyel lényegében költségekbe verik magukat. A felhasznált eszközök, kapacitás pontos mértékét és ennek árát prediktíven is meg tudja határozni a HPE fogyasztásalapú IT-rendszere, a Greenlake Flexible Capacity egy elemzőportálon keresztül.

A Greenlake Flexible Capacity rugalmas, gyors, költséghatékony és ezek eredője a profitnövekedés

– foglalta össze Bokrossy Dávid.

VAL07163
Bokrossy Dávid. Fotó: Stiller Ákos

Lenzsér Péter, az SAP Hungary Senior Presales Specialist szakértője az intelligens vállalati ERP rendszerekről beszélt. Az SAP S/4HANA következő generációs ERP rendszerének köszönhetően a vállalatirányítás részeként megjelenik a gépi tanulás, az IoT, a kommunikációs robotok és a legmodernebb technológiák, melyeket fogyasztás alapon vehetünk igénybe az SAP Cloud Platform-ján keresztül.

Alapvetően 3 fő része van ennek az ERP koncepciónak: a digitális UX (felhasználói élmény), az automatizáció és a következő generációs folyamatirányítás.

"Ezek a technológiák olyan működési környezetet biztosítanak, melyet a korábbi modelleinkkel nem tudtunk megoldani" – emelte ki Lenzsér Péter.

Nemcsak a múltbéli adatokat elemezzük, hanem egy prognózist tudunk felállítani a jövőre nézve és annak eredményét integrálni tudjuk a vállalatirányítási folyamatainkba

– mondta a szakember.

Az IDC adatai szerint a 300 elemzésben részt vevő vállalat 54%-a tervez S/4HANA implementációt a következő 3 évben, 43% gondolkozik rendszerkörnyezet konszolidáción és 33% tervez rendszerkonverziót a jelenlegi adatok megtartásának céljából, míg 23% tervez zöldmezős implementációt.

A szakember hozzátette: az S/4 HANA automatizációs eszközeinek segítségével, illetve az igénybevétel alapú modellre váltással a működési és fenntartási költségek jelentősen csökkenni tudnak.

Magyarországon 300-nál is több olyan vállalat van jelenleg, amely S/4HANA rendszerre való átállás előtt áll és jellemzően on-premise (ügyfélnél telepített) ERP rendszert használ. Az átállás tervezését a gyártó a Readiness Check szolgáltatásával is támogatja, amelynek részeként az átálláshoz szükséges HANA HW méretezésre is készül előzetes becslés. Ennek eredményeit felhasználva a projektek HW erőforrás igénye sokkal pontosabban tervezhető és egy fogyasztás alapú modellben az egyszeri beruházás mértéke jelentősen csökkenthető.

Lenzsér Péter
Lenzsér Péter. Fotó: Stiller Ákos

Az előadásokat követő panelbeszélgetések során olyan szakemberek osztották meg tapasztalataikat a fogyasztásalapú IT-re való átállásról, akiknek cégei aktív felhasználói e rendszereknek. A beszélgetésen Kozma Zoltán, a Takarékinfó vezérigazgatója és Szalay Sándor, a Signal Iduna informatikai főosztályvezetője vett részt.

A szakemberek elmondták, hogy azért döntöttek a fogyasztásalapú IT-re való átállás mellett, mert rugalmasabb, mint a hagyományos IT-rendszerek. Szalay Sándor ismertette, hogy korábban az új IT-rendszerek beszerzése hosszú időt vett igénybe, ráadásul folyamatosan újabb és újabb beruházásokat kellett tenniük. Kozma Zoltán elmondta, hogy esetükben kihívás volt, hogy rendkívül heterogén volt a Takarék-csoport ernyője alá integrálódó bankok informatikai háttere, ezeket végül két gépterembe integrálták. A több százezres ügyfélkört tömörítő takarékszövetkezeti integráció IT-rendszerének menedzseléséhez ráadásul teljesen más paradigmára volt szükség, mint korábban, amikor a kisebb bankok IT-rendszereit üzemeltették. Emellett jöttek még olyan projektek is, mint az azonnali fizetés. Egy ilyen környezetben szükség volt a rugalmasságra, erre egy megoldás volt a fogyasztásalapú IT.

Mindkét vállalat a HPE Greenlake-re állt át. Szalay Sándor elmondta, hogy a HPE-re azért esett a választás, mert próbálkoztak egy másik cég tároló-megoldásával, de nem volt megfelelő a támogatás hozzá. A HPE Greenlake viszont ár / érték arányban jó választás volt. Kozma Zoltán hozzátette: a cégnél olyan ügyfélfókusz volt, amellyel más szolgáltatók esetén nem találkoztak, ráadásul működési költségből finanszírozni tudták az IT-fejlesztést tőkeköltség helyett.

Figyeltek arra, amit szerettünk volna és nem csak értékesíteni akartak

– mondta Kozma Zoltán.

A kihívásokkal kapcsolatosan Szalay Sándor kiemelte: nem volt komoly probléma, viszont a migráció nem volt könnyű, de keveset érzékeltek ebből, mert egy rendszerintegrátor cég hétvégenként ezt intézte. Kozma Zoltán elmondta, hogy az átállás tervezetten, említésre méltó hiba nélkül zajlott le.

A költséghatékonyság helyett a kiszámíthatóság és a rugalmasság volt fő érv az átállás mellett, Szalay Sándor viszont kiemelte, hogy költségoldalról is megérte a döntés. Kozma Zoltán elmondta: náluk sem az ár volt a fő tényező, hanem az, hogy jó minőségű termékeket és hozzájuk jó szolgáltatást, támogatást kapjanak. A Greenlake konstrukció további előnyeként kiemelte, hogy a projekt során fellépő többlet erőforrásigény kezelése rugalmas és költséghatékony megoldást kínál.

A terveikről Szalay Sándor elárulta, hogy a teljes infrastruktúrájukat átteszik ebbe a megoldásba, a pénzügyi intézményeknél viszont a nem klasszikus on-premise megoldások is szóba jöhetnek. Kozma Zoltán szerint a platformot pont azért választották, mert ezt könnyen lehet méretet növelni, így tervben van a rendszer szélesebb körben való implementációja.

STA_0279
Balról: Kozma Zoltán, Szalay Sándor és Huszák Dániel. Fotó: Stiller Ákos

Címlapkép: Stiller Ákos

parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak