xiaomi
Üzlet

Kíváncsi vagy, hogy mennyire sugárzik a mobilod? Itt megtudhatod

Portfolio
Valamilyen mértékű sugárzást minden mobiltelefon kibocsát, de korántsem mindegy, hogy milyen készüléket használunk - derül ki a német sugárzásvédelmi hivatal folyamatosan frissülő adatbázisából. Ez alapján összegyűjtöttük, hogy melyek a legveszélyesebb telefonok és hogy milyen sugárzási szinttel működnek a legnépszerűbb telefonok.

A mobil kommunikáció során magas frekvenciájú elektromágneses tér közvetíti az információkat. Ha valakivel a telefont a fülünkhöz tartva beszélünk, akkor ezen elektromágnesen tér energiáit a koponyánk nyeli el. Ha pedig headsettel beszélünk, vagy a zsebünkben hordjuk, abban az esetben a telefonhoz közel lévő testrészünkre hat a sugárzás. Ennek mértékegysége az úgynevezett SAR (specific absorption rate), ami azt mutatja meg, hogy mennyi energiát nyel el a test (Watt/kilogramm). Jelenleg az egészségre gyakorolt hatása miatt 2 W/kg a limit a mobiltelefonoknál, 1999 óta az ezt meghaladó sugárzással működő telefonokat nem engedik forgalomba.

Összegyűjtöttük a német sugárzásvédelmi hivatal adatai alapján, hogy milyen sugárzási értékeket mutatnak a legnépszerűbb telefonok, hogy melyek a legnagyobb sugárzást kibocsátó telefonok és a vezető mobilgyártóknál milyen a készülékeik átlagos sugárzása a jelenleg kapható modelleknél. Az alábbiakban feltüntetjük az egyes modelleknél a fejre ható sugárzás SAR-értékét és a testre ható sugárzást, amit fél centiméter távolságból mértek.

2019-ben Európában a legnagyobb volumenben eladott telefonok 10-es listáján 5 Samsung-készülék található a Kantar friss adatai szerint. Ezek közül a legnépszerűbb a Samsung Galaxy A50. A fejre ható sugárzásban kifejezetten jól teljesít a készülék, a testre ható sugárzás viszont inkább átlagosnak mondható. A 10 legnépszerűbb európai készülékből kiemelkedik az iPhone 8 a fejre ható sugárzás tekintetében, ez az egyetlen készülék a listában, amelynél 1 feletti értéket mértek.

Az adatbázisban szereplő modellek közül a legnagyobb fülnél mért sugárzással a Huawei P7 Pro okostelefon „büszkélkedhet”, de a top 10-ben több kínai telefont találunk: a Xiaomi több készüléke felkerült, illetve a OnePlus 5T telefon is dobogós lett.

A testre ható sugárzás tekintetében az élen járnak többek között a HMD Global által gyártott Nokiák, a 10 legnagyobb sugárzást mutató telefonok között 3 Nokiát is találunk, illetve van egy Blackberry, ami éppen csak nem éri el a maximális 2 W/kg értéket.

A világ négy vezető mobilgyártója közül a jelenleg értékesített készülékek átlagát tekintve az iPhone-ok fejre ható sugárzása a legerősebb, míg a Samsungoké a leggyengébb. A testre ható sugárzásnál kisebbek a különbségek, ebben a tekintetben a Samsung telefonjai bocsátják ki a legnagyobb sugárzást, míg a Huawei telefonjainál a legalacsonyabb az átlag. (Az ősszel bemutatott csúcsmobilokat, mint például az iPhone 11-es széria, még nem tartalmazza az adatbázis).

A teljes adatbázis megtekinthető itt.

Címlapkép: Long Wei/VCG via Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
GettyImages-1075371874