cimlap_Mol1202
Üzlet

Csalódást keltő számok a Moltól

Rossz hírek érkeztek a Mol háza tájáról. Hatalmasat esett mind a finomítói árrés, mind a petrolkémiai marzs, mely egyértelműen negatívan befolyásolja a negyedév finomítói eredményét. Az olaj ára kissé emelkedett októberhez képest, azonban ez kevés volt, hogy elűzze a befektetők csalódottságát.

Hatalmas esés a finomítói marzsokban

Az októberi remek 7,2 dollár/hordós finomítói árrés novemberben olyannyira elolvadt, hogy 2,9 dollárra esett, mely az elmúlt 2 év második leggyengébb értéke. Összességében azt lehet megállapítani, hogy a marzs minden összetevőjében romlás következett be november folyamán.

Brent-Ural különbözet

A Brent-Ural különbözet az októberi -2-es értékéről ismét pozitívba ugrott, mely az orosz finomítók megnövekedett belső keresletének lehetett köszönhető, ugyanis az idei karbantartások már nagyrészt megtörténtek a második illetve harmadik negyedévben. Ezen kívül egy januártól érvényes orosz exportvám emelés is növelhette az Ural iránti keresletet, ugyanis a vevők igyekeznek még idén nagyobb mennyiségű kőolajtermékhez jutni, kikerülve a januártól esedékes drágább vámot amennyire csak lehet. Ez a hatás még decemberben is magasan tarthatja az Ural árát a Brenthez képest.

Gázolaj

A gázolaj marzsok is jelentősen mérséklődtek november folyamán, mely egyrészt a kis kéntartalmú fűtőolaj (very light sulphur fuel oil) termék iránti nem várt kereslet növekedés okozhatott, ami a hajók egy IMO sztenderdnek megfelelő alternatív üzemanyaga, így részben kiszoríthatja a dízelt annak ellenére, hogy ez egy új, még nem tesztelt termék.

Pletser Tamás, az Erste elemzője emelett még arra is felhívta a figyelmet, hogy Ázsiában, és azon belül Kínában is gyenge a dízel kereslet, ezért a Közel-Keletről is érkezhettek szállítmányok Európába, emellett a finomítók karbantartása idénre már befejeződött, illetve finomítói túlkapacitás alakult ki világszerte a számos új finomítói átadás miatt.

Benzin

Hasonlóan a gázolaj tendenciáihoz, a finomítói túlkapacitás a benzin marzsokra is rányomta a bélyegét, mely szintén negatív hatást gyakorolt a Mol csoportszintű finomítói marzsára. Ezen a vezetési szezonból történő kilépés sem segített, mely csökkentette a globális benzinkeresletet.

Fűtőolaj

A fűtőolaj árrése meredeken esik, ki tudja hol áll meg. A 2020 január elsején bevezetésre kerülő IMO szabályzat jelentősen visszavetette a termék keresleti oldalát.

Az elmúlt két év leggyengébb petrolkémiai árrése

A petrolkémiai marzs is nagyon gyenge lett novemberben. Egyrészt csökkent a végtermékek iránti kereslet, másrészt pedig növekedett az Európán kívülről érkezett kínálat. Ezen kívül még a petrolkémia alapanyaga, a nafta ára is emelkedett.

Pletser Tamás véleménye szerint egy nagyobb petrolkémiai felívelő ciklus végén járunk, így jövőre is gyenge marzskörnyezetre számít az elemző. Ráadásul fontos megemlíteni, hogy nemcsak a Mol, hanem az összes olajtársaság a petrolkémia fejlesztésében látja a jövőt, mely tovább fokozhatja a versenyt, ezzel pedig csökkenhetnek az árrések.

Egyedül az olaj ment jó irányba

Az októberi 59,7 dollár/hordós átlagról 63 dollárra emelkedett a Brent ára, mely pozitív hatással van a kutatás-termelés üzletág eredményére.

Esik az árfolyam

A rossz hírre 2,5 százalékos eséssel reagált a Mol árfolyama, a következő megálló 2800-nál található, ahonnan az elmúlt időszakban már többször is fordulni tudott az árfolyam.

Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
GettyImages-1150404683