BÉT
Üzlet

Harmadával esett a BÉT forgalma novemberben

Portfolio
Több mint harmadával esett a magyar tőzsde forgalma novemberben, a visszaesés nagyrészt bázishatással magyarázható, mert a tavalyi november bivalyerős volt a BÉT-en. Az OTP, a Mol és a Magyar Telekom forgalma nagyot esett, ezt nem tudták pótolni a kispapírok, amelyek közül többnek a forgalma is gyakorlatilag felrobbant.

Az október második felében látott emelkedés novemberben is folytatódott a magyar tőzsdén, a hazai részvényindex sorozatban döntötte az új történelmi csúcsokat novemberben, a BUX végül 3,66 százalékos erősödéssel zárta a hónapot. A nemzetközi részvénypiacokon sem telt eseménytelenül a november, a Fed októberi végi kamatcsökkentése után a befektetők elsősorban az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi egyeztetésekre fókuszáltak, a piaci szereplők egy része abban reménykedett, hogy jól alakulnak a tárgyalások és van esély rá, hogy sor kerüljön a részleges kereskedelmi megállapodásra. A pozitív részvénypiaci hangulatban a tengerentúli tőzsdék többször is új csúcsokra törtek.

Gondolhatnánk, hogy az egyre magasabb árfolyamok mellett értékben is magas forgalom mellett kereskedtek a hazai részvényekkel a befektetők, de ez nem igaz. A magyar tőzsdén a duplikált forgalom 454,1 milliárd forint volt novemberben, lényegesen alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a BÉT forgalma ugyanis 34,8 százalékkal esett vissza. A visszaesésben a blue chipek többsége szerepet játszott, természetesen a legnagyobb forgalmú magyar papír, az OTP visszaesése okozta a legnagyobb sokkot, ott ugyanis a tavaly novemberi 10 milliárdos forgalomról 52 százalékkal 4,8 milliárd forintra esett a forgalom, de a Molban is 20-, a Magyar Telekomban pedig 63 százalékos volt a visszaesés. Kivétel a Richter, ahol 27 százalékkal 2,7 milliárd forintra nőtt az átlagforgalom, ebben szerepet játszottak a saját részvény vásárlások is, azokon a napokon, amelyeken a Richter vette a részvényeit, átlagosan közel 7 százalékot adtak a Richter vásárlásai, de nagy hangulatjavulás is volt a Richter piacán, a befektetők nagy forgalom mellett húzták egyre magasabbra a Richter árfolyamát.

Az OTP, a Mol és a Magyar Telekom forgalmának csökkenését a kispapírok sem tudták érdemben ellensúlyozni, annak ellenére sem, hogy több kisebb kapitalizációjú részvény forgalma is felrobbant, a BIF-ben több mint két és félszer, Est Mediában több mint hét és félszer, FuturAquában közel kilencszer, Graphisoft Parkban pedig közel nyolcszor akkora volt a forgalom, mint egy éve.  

A visszaesés nagyrészt bázishatással magyarázható, hiszen tavaly november nagyon erős volt a magyar tőzsdén, de megnéztük a 2017. novemberi adatokat is, és azokhoz képest is elmarad a mostani november, a két évvel ezelőttihez képest az OTP és a Mol forgalma 9-9, a Telekomé pedig több mint 20 százalékkal marad el.

Novemberben az OTP részvényeivel kereskedtek a legnagyobb forgalom mellett a hazai tőzsdén, a bankpapír novemberi forgalma a piaci forgalom 42,3 százalékát adta, emellett érdemes azt is kiemelni, hogy az OTP november 25-én 14 380 forintnál új történelmi csúcsára emelkedett. Míg az OTP árfolyama 5,3 százalékot emelkedett novemberben, a Richter is igen jól teljesített, a gyógyszergyártó részvényárfolyama 6,5 százalékkal került feljebb, míg a Richter 54,2 milliárd forintos forgalom mellett a piaci forgalom 23,9 százalékát adta. A blue chipek közül a Mol a novemberi piaci forgalom 18,8 százalékát adta, míg a Magyar Telekom a piaci forgalom 2,1 százalékát tette ki.

A Wood havi piaci részesedése 27,39 százalékra nőtt novemberben a korábbi hónapi 24,24 százalékos értékével szemben, a Concorde esetében a részesedés 23,36 százalékra kúszott fel az októberi 22,99 értékhez képest. Az Erste részesedése 20 százalékra csökkent novemberben a korábbi hónap 25,04 százalékos értékéről, míg az Equilor 7,18 százalékos, novemberi piaci részesedése gyakorlatilag nem jelentett változást a korábbi hónap 7,19 százalékos értékével összehasonlítva.

A brókercégek versenyében ezúttal a Wood végzett az első helyen novemberben, a Concorde a második lett, míg a dobogó harmadik helyét ezúttal az Erste szerezte meg. Az elmúlt hónapok során az első helyért versengő három brókercég novemberben a forgalom 70,8 százalékát adta.

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1150404683