Frankfurti tőzsde
Üzlet

Nagyot estek az európai tőzsdék, aggódnak a befektetők

Portfolio
Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek hétfő délután, a piaci kommentárok szerint a vártnál kedvezőbb kínai makroadatok háttérbe szorították a kereskedelmi háborús aggodalmak, miután Donald Trump a Twitteren jelentette be, hogy a brazil és argentin acél esetében visszaállítja az importvámokat, a piaci kommentárok szerint a vártnál gyengébb amerikai makroadat tovább fokozta a befektetők aggodalmait. A magyar tőzsde eséssel zárt, a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben.

Nagyot esett hétfőn a Mol

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 335 pontos esés mellett 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan zártak. Az OTP 0,1 százalékos esés után 14 270 forinton zárt, a Richter 5 815 forinton stagnált. A Magyar Telekom 0,5 százalékos emelkedés után 442 forinton búcsúzott a hétfői kereskedéstől, míg a Mol nagyot esett, miután hatalmasat esett mind a finomítói árrés, mind a petrolkémiai marzs, mely egyértelműen negatívan befolyásolja a negyedév finomítói eredményét, a Mol 2,7 százalékos esés után 2 854 forinton zárt.

Csalódást keltő számok a Moltól

Rossz hírek érkeztek a Mol háza tájáról. Hatalmasat esett mind a finomítói árrés, mind a petrolkémiai marzs, mely egyértelműen negatívan befolyásolja a negyedév finomítói eredményét. Az olaj ára kissé emelkedett októberhez képest, azonban ez kevés volt, hogy elűzze a befektetők csalódottságát.

Tovább a cikkhez

Nagyot estek az európai tőzsdék, aggódnak a befektetők

A hétfői kereskedés első felében látott, mérsékelt emelkedések után lefordultak az európai tőzsdék, miután Donald Trump a Twitteren jelentette be, hogy a brazil és az argentin acél- és alumínium esetében visszaállítja az importvámokat, az amerikai elnök a két országot a devizája leértékelésével vádolta meg. A hangulatot tovább rontotta egy amerikai makroadat is, miután az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe 48,1 pontra csökkent novemberben, felerősítve ezzel a növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmakat. A Reuters elemzői konszenzusa 49,2 pontos értéket várt. A negatívba forduló részvénypiaci hangulatban a DAX 205 pontos mínusz mellett 1,6 százalékot esett, míg a CAC40 1,5 százalékkal került lejjebb.

A fokozódó kereskedelmi háborús feszültség és az ismét előtérbe kerülő növekedési aggodalmak miatt lejjebb kerültek az európai börzék, az európai autóipari részvények is nagyot estek.

A negatívba átfordult részvénypiaci hangulatban a bankpapírokat sem kímélik a befektetők, az európai bankpapírok közül a Royal Bank of Scotland és a Lloyds részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Lefordultak az európai részvénypiacok

A hétfői kereskedés második felében lefordultak az irányadó európai részvényindexek, bár a befektetők kedvezően fogadták a korábban beérkező kínai feldolgozóipari adatsorokat, a hangulat azonban elromlott, miután Donald Trump a Twitteren jelentette be, hogy a brazil és argentin acél és alumínium esetében visszaállítja az importvámokat. A kereskedelmi háborús feszültség fokozódása nyomán az európai tőzsdék lejjebb kerültek, a DAX 0,7 százalékos esése mellett a CAC40 0,8 százalékkal került lejjebb. A tengerentúli tőzsdék felemásan teljesítenek a hétfői piacnyitás után, a Dow 0,1 százalékos esése mellett az S&P500 0,1 százalékkal került feljebb.

Most izgalmas az OTP, benne van a pakliban egy kitörés

Igencsak izgalmas az OTP grafikonja, az elmúlt napokban ugyanis beszűkült a mozgás, szűk sávban mozog az árfolyam, ráadásul a forgalom is leült, arra számítunk, hogy innen nagy elmozdulás jön majd, véleményünk szerint nagyobb valószínűséggel felfelé, mint lefelé.

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodnak az európai börzék

Az ázsiai tőzsdék felemásan teljesítettek a hét első napján, az irányadó európai részvényindexek emelkedéssel vágtak neki a hétfői kereskedésnek, a piaci kommentárok szerint a vártnál kedvezőbb, kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindexeket kedvezően fogadták a befektetők. A piaci kommentárok szerint az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatos bizonytalanság továbbra sem enyhül, miután a kínai külügyi szóvivő bejelentette, hogy Peking felfüggeszti az amerikai hadihajók és repülők engedélyeit Hongkong megközelítésére, és több amerikai civil szervezet ellen vezet be szankciókat a hongkongi tüntetőket támogató amerikai törvény miatt. Az európai tőzsdék felfelé kapaszkodnak ma délelőtt, a DAX 0,6 százalékos erősödése mellett a CAC40 0,3 százalékkal került feljebb, míg a milánói börze 0,3 százalékot emelkedett.

Éleződik a feszültség: Kína szankciókkal sújtja Amerikát

Peking felfüggeszti az amerikai hadihajók és repülők engedélyeit Hongkong megközelítésére, és több amerikai civil szervezet ellen vezet be szankciókat a hongkongi tüntetőket támogató amerikai törvény miatt - jelentette be Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő hétfőn.

Tovább a cikkhez

Érdemes eljönni a Portfolio befektetői klubjára

Új üzletág, egyedi dróntechnológia, védelmi ipari szerződések, új kiberbiztonsági fejlesztések, mesterséges intelligencia projektek – csak néhány hír az OTT-ONE elmúlt pár hónapos bejelentései közül. Ez is azt bizonyítja, hogy a tőzsdén jegyzett társaság rendkívül aktív, sorozatosan jelenti be innovatív megoldásait és nemzetközi szinten is nagy dobásokra készül. Ezért a következő befektetői klubunkon az érdeklődők közelről is megismerhetik a cég működését, eddigi pénzügyi eredményeit és nagyívű termék- és üzletfejlesztési, valamint tőkepiaci terveit. Mindezt természetesen első kézből, ugyanis a társaság vezetői lesznek jelen az eseményen, ahol az előadásokat és a panelbeszélgetést követően ezúttal is lehetőség lesz közönségkérdésekre, így az érdeklődő befektetőknek vétek lenne kihagyni a december 9-i eseményünket.

Emelkedéssel indulhat a hétfői kereskedés Európában

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

A Hálaadás ünnepét követő, rövidített pénteki kereskedést eséssel zárták a tengerentúli tőzsdék, miután a piaci kommentárok szerint az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseit övező bizonytalanság beárnyékolta a részvénypiaci hangulatot. A Dow végül 113 pontos esést követően 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,4 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,5 százalékos eséssel zárta a pénteki kereskedést.

A pénteki, rövidített kereskedést mérsékelt eséssel zárta a magyar tőzsde, a BUX 95 pontos mínusz után 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,3 százalékos esés után 14 290 forinton zárt, a Richter 0,9 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 5 815 forinton fejezték be a pénteki kereskedést. A Mol 0,4 százalékos emelkedés után 2 934 forinton búcsúzott a hét utolsó napjától, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékos erősödést követően 440 forinton zárt.  

Mik az előjelek mára?

Felemásan teljesítenek az irányadó ázsiai részvényindexek a hétfői kereskedésben, a piaci kommentárok szerint a befektetők kedvezően fogadták a vártnál kedvezőbb, novemberi feldolgozóipari beszerzési menedzserindexet, azonban a kereskedelmi tárgyalásokat övező bizonytalanság óvatosságra intette a piaci szereplőket. Egy kínai lap hétvégi beszámolója Kína a már bevezetett vámok eltörléséhez is ragaszkodna a részleges kereskedelmi megállapodás keretében. A Nikkei 1 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,4 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze stagnál. Ázsia más részein sem volt egységes az irány a tőzsdéken, a szingapúri börze 0,2 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,2 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 25 pontos plusza 0,2 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A beérkező makroadatok mellett a befektetők Christine Lagarde EKB elnök beszédére, továbbá az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseit övező új hírekre fókuszálhatnak majd hétfőn.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn a KSH a szeptemberi külkereskedelem részletes számait teszi közzé, emellett várhatóan ma jelenik meg a hazai, feldolgozóipar novemberi beszerzési menedzserindexe is. Az eurozónából a novemberi, feldolgozóipari beszerzési menedzserindex végső értékét publikálják, emellett Christine Lagarde EKB elnök beszéde mellett az Egyesült Államokból a november feldolgozóipari ISM beszerzési menedzserindexet publikálják.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1075371874