NewYorki tőzsde
Üzlet

Donald Trump miatt büntetik a tengerentúli tőzsdéket

Portfolio
A jelentős hétfői esés után lejjebb kerültek a keddi kereskedés második felében az európai tőzsdék, a tengerentúli részvényindexek is esnek, miután Donald Trump ma arról beszélt, lehet, hogy a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodás aláírására csak a 2020-as elnökválasztás után kerül sor, ami elbizonytalanította a befektetőket. A magyar tőzsde eséssel zárt, a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben.

Eséssel zárta a keddi kereskedést a BUX

Eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX 322 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek az OTP kivételével estek, a bankpapír 0,2 százalékos erősödés után 14 300 forinton zárt. A Richter 0,8 százalékos esést követően 5 770 forinton zárt, a Magyar Telekom 0,7 százalékkal került lejjebb, a telekomcég részvényei 439 forinton fejezték be a keddi kereskedést. A hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben, az olajtársaság papírjai 1,9 százalékos esés után 2 800 forinton vettek búcsút a hét második napjától.

Donald Trump kommentárja aggasztja a befektetőket, esnek a tengerentúli tőzsdék

A keddi kereskedés második felében esnek az irányadó európai részvényindexek, a DAX 0,1 százalékos esése mellett a CAC40 1,3 százalékkal került lejjebb. A tengerentúli tőzsdéken is folytatódott az esés, a Dow 314 pontos mínusz mellett 1,1 százalékot esett, míg az S&P500 1,1 százalékkal került lejjebb. A piaci kommentárok szerint a befektetőket Donald Trump nyilatkozata aggasztja, miután az amerikai elnök mai beszédében igyekezett lehűteni a kereskedelmi egyeztetésekkel kapcsolatos várakozásokat, Donald Trump ma Londonban arról beszélt, hogy nincs határidő a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodásra vonatkozóan, lehet, hogy csak a 2020-as elnökválasztás után kerül sor annak aláírására. Az elnök szavait pedig láthatóan kedvezőtlenül fogadták a piaci szereplők.

Válaszcsapással fenyegeti az EU Trumpot a francia vámok miatt

Az Európai Unió egységesen lép fel az Egyesült Államok azon fenyegetéseivel szemben, hogy súlyos pótvámmal sújt bizonyos francia termékeket az internetes óriáscégekre kivetett digitális adó miatt - közölte az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Tovább a cikkhez

Lejjebb került a BUX, esik a 4iG

Lejjebb kerültek a régiós részvényindexek kedden, a lengyel WIG 0,8 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 0,8 százalékot esett. A hazai részvényindex is esik, a BUX 5,9 milliárd forintos forgalom 256 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek közül a Richter teljesít a leggyengébben, míg a BUX komponensei közül a 4iG részvényei teljesítenek ma a leggyengébben.

Lefordult a hazai részvényindex

Az irányadó európai részvényindexek a jelentős, hétfői esés után felemásan teljesítenek a keddi kereskedés második feléhez közeledve, a hangulatra a kereskedelmi háborús aggodalmak továbbra is árnyékot vetnek, miután Donald Trump ma arról beszélt, hogy bizonyos szempontból tetszik neki az a gondolat, hogy a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodásnál kivárjanak, és arra csak a 2020-as elnökválasztás után kerüljön csak sor. A DAX 0,4 százalékos erősödése mellett a CAC40 0,6 százalékkal került lejjebb.

A magyar tőzsde is lejjebb került ma, a BUX 3,5 milliárd forintos forgalom és 235 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül esnek. Az OTP 0,1 százalékos esése mellett a Mol 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 0,7 százalékot esett. A blue chipek közül 1,3 százalékos esésével a Richter részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Lejjebb került a BUX a keddi piacnyitás után

A hétfői esést követően néhány pontos emelkedéssel, előző napi záróértéke közelében indította a keddi kereskedést a magyar tőzsde, majd a kezdeti lendület gyorsan elfogyott, a BUX 34 pontos mínusz mellett 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a hazai blue chipek vegyesen teljesítenek a keddi piacnyitás után. Az OTP 0,3 százalékos esése mellett a hétfői kereskedést nagy eséssel záró Mol árfolyama 0,4 százalékkal került ma feljebb, a Richter 0,4 százalékot esett, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került lejjebb.

A nagy hétfői esés után emelkedéssel próbálkozhatnak meg az európai tőzsdék

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Eséssel zárták a hét első napját az amerikai részvényindexek, a hangulat borúsra fordult, miután Donald Trump a Twitteren jelentette be, hogy visszaállítja az argentin és brazil acél-, és alumíniumtermékek vámját. A piaci kommentárok szerint a felerősödő kereskedelmi háborús félelmek mellett a befektetőket a növekedési kilátások romlása is aggasztotta, miután az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex novemberben a várakozásokat alulmúlva immár negyedik hónapja csökkent. A Dow végül 268 pontos esést követően 1 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,9 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,1 százalékos eséssel zárta a hétfői kereskedést.

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 335 pontos esés mellett 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan zártak. Az OTP 0,1 százalékos esés után 14 270 forinton zárt, a Richter 5 815 forinton stagnált. A Magyar Telekom 0,5 százalékos emelkedés után 442 forinton búcsúzott a hétfői kereskedéstől, míg a Mol nagyot esett, miután hatalmasat esett mind a finomítói árrés, mind a petrolkémiai marzs, mely egyértelműen negatívan befolyásolja a negyedév finomítói eredményét, a Mol 2,7 százalékos esés után 2 854 forinton zárt.

Mik az előjelek mára?

Ázsiában lejjebb kerültek az irányadó részvényindexek kedden, a piaci kommentárok szerint a hangulatra a kereskedelmi háborús aggodalmak nyomták rá bélyegüket, miután az amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy visszaállítja a brazil- és argentin acél- és alumíniumtermékek importvámjait, az amerikai kereskedelmi képviselő irodája emellett meglebegtette, hogy 2,4 milliárd dollár értékű francia termék esetében vetne ki vámokat, válaszul arra, hogy Franciaország adót tervez kivetni a technológiai vállalatokra. A Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,2 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein is borús hangulatban telt a hét második napja, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékos esése mellett a szingapúri tőzsde 0,6 százalékot esett. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 53 pontos plusza 0,4 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A hét második napján gyakorlatilag nem érkeznek kiemelt, piacmozgató makroadatok, a befektetők a kereskedelmi háborús hírekre figyelnek majd, miután Donald Trump tegnap bejelentette, visszaállítja a brazil- és argentin acél- és alumíniumtermékek importvámjait, emellett az amerikai kereskedelmi képviselő irodája meglebegtette, hogy 2,4 milliárd dollár értékű francia termék esetében vetne ki vámokat.

Mire érdemes ma figyelni?

Kedden az ÁKK 3 hónapos kincstárjegy aukcióját leszámítva üres a hazai makronaptár, míg a hét második napján sem az eurozónából, sem az Egyesült Államokból nem érkezik majd piacmozgató makroadat.

Mi történt a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Drew Angerer/Getty Images

Csalódást keltő számok a Moltól

Rossz hírek érkeztek a Mol háza tájáról. Hatalmasat esett mind a finomítói árrés, mind a petrolkémiai marzs, mely egyértelműen negatívan befolyásolja a negyedév finomítói eredményét. Az olaj ára kissé emelkedett októberhez képest, azonban ez kevés volt, hogy elűzze a befektetők csalódottságát.

Tovább a cikkhez
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1150404683