cimlap_cukornad1203
Üzlet

Kőolaj helyett jó a cukornád is

Portfolio
A BP és a Bunge összeállt Brazíliában, és létrehozták a világ második legnagyobb cukornád feldolgozó vállalatát. A két alapító közös vállalata tegnap megkapta az összes szükséges hatósági engedélyt a működéshez. Etanolt, azaz bioüzemanyagot fognak gyártani, Brazília szén-dioxid kibocsátásának csökkentése érdekében.

A brit olajóriás BP, és az Egyesült Államokbeli nyersanyagkereskedő Bunge bejelentette, hogy lezárták az ügyletet, miszerint egyesítik a cukor és etanol gyártásukat Brazíliában. A közös vállalat neve BP Bunge Bioenergia, melyet 50-50 százalékosan tulajdonol a két alapítótársaság. Az új cég 11 üzem tulajdonosává válik, mely 5 brazil államban helyezkedik el, és évente 32 millió tonna cukornádat lesz képes feldolgozni.

Azonban a Shell és a brazil Cosan közösvállalata, a Raízen még a BP Bunge Bioenergia kapacitásait is felülmúlja, így cukornádfeldolgozásban a világ legnagyobb vállalatának számít.

Júliusban, amikor először nyilvánosságra hozták a BP és a Bunge közös tervét, akkor még a világ csupán harmadik legnagyobb cukornád feldolgozója lett volna a közös vállalkozás, azonban azóta az akkori második Biosev értékesítette két malmát is Brazília észak-keleti részén.  

Az új társaság fókuszában egyértelműen az etanol gyártás áll, miután az elmúlt két évben masszívan nőtt Brazília bioüzemanyag kereslete, és jövőre még egy bioüzemanyagok elterjedését támogató állami program is elindul. A BP szerint a bioüzemanyagok kulcsfontosságú szerepet tölthetnek be egy alacsony karbonkibocsátású gazdaságban.   

Címlapkép: Paulo Fridman/Corbis via Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
GettyImages-1150404683