Szibéria Ereje most megmutathatja mire képes

Portfolio
Hétfőn a kínai elnök, Hszi Csinping és orosz társa, Vlagyimir Putyin egy videokonferencia keretében ünnepélyesen megnyitotta a két országot összekötő új gázvezetéket, a Szibéria Erejét.

A keleti összeköttetést biztosító vezetéken már orosz gáz érkezik Kínába, melyen 5 milliárd köbméter gáz kerülhet leszállításra 2020 folyamán, mely 38 milliárdra növekedhet 2024-től.

Az ügylet jelentőségét mi sem mutatja jobban, minthogy 2022-re Kína gázfogyasztásának a 10 százalékát fedezheti az új orosz vezeték, mely az energiaforrásokban szűkölködő Peking számára kulcsfontosságú, főleg a jelenlegi Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háborús kontextusban.

Hszi Csinping megjegyezte a csővezeték avatóján a videókonferenciában, hogy jelentős lépés a Szibéria Ereje vezeték a két ország kapcsolatában, mely mélyíti a két nemzet egymáshoz való közeledését.

Az ügyletet még 2014 májusában ütötte nyélbe a két fél, amikor a Gazprom egy 30 éves szerződést kötött a China National Petroleummal. A szerződés értékét nem hozták nyilvánosságra, azonban a becslések szerint akár a 400 milliárd dollárt is meghaladhatja. Csak maga a vezeték 8100 kilométer hosszúságú, és az elkövetkező 30 esztendőben Putyin szerint akár 1000 milliárd köbméternyi molekula is leszállításra kerülhet.

Ezzel a projekttel ismét növeli befolyását Oroszország az őt körbevevő régióban, Európa irányába pedig hamarosan elkészülhet az Északi-Áramlat 2 és a Török-Áramlat gázvezeték.

Címlapkép: Mikhail Svetlov/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF