wall street nyse
Üzlet

10 szabály, amivel sikeres lehetsz a tőzsdén

Portfolio
A Wall Street már elfelejtette a pénzügyi válságot, ami nagy luxus – véli Richard Rosso, az RIA Advisors pénzügyi tervezési részlegének vezetője. A szakértő most 10 tanácsot ad a befektetőknek ahhoz, hogy hogyan navigáljanak a jelenlegi részvénypiaci környezetben. Szerinte nem feltétlenül éri meg most a "buy and hold" stratégáit követni.

Buy and hold - vagyis vedd meg és tartsd, sőt, ha lehet, akkor felejtsd is el, hogy egyáltalán van befektetésed – mondja a régi, gyakran emlegetett Wall Street-i stratégia. Különösen azoknak jó ez, akik a nyugdíjcélú megtakarításaikat fektetik be és nem szeretnének aktívan foglalkozni vele, remélve, hogy nem változik a világ és nagyon hosszú távon azért továbbra is emelkednek a részvénypiacok.

De Richard Rosso, az RIA Advisors pénzügyi tervezési részlegének vezetője szerint azért az aktív tradelés sem ördögtől való. A profitrealizálás, a veszteséges pozíciók lezárása, ugrálás egyik részvényből a másikba, vagy a technikai jelek figyelése kifizetődő lehet, különösen akkor, amikor a piaci hangulat fordul – állítja.

Warren Buffett és befektetési cége, a Berkshire Hathaway a legtöbbet emlegetett példa, amikor a buy and hold stratégiáról van szó, de azért ők is igazítják negyedévről negyedévre a portfoliójukat. A harmadik negyedévben például eladott több mint 750 ezer Apple-részvényt, a Well Fargo papírjaiból pedig 31 millió darabot. Richard Rosso kiemelte még Ben Grahamet és Ray Daliót például, mint legendás befektetőket, akik aktívan tradeltek, nagy sikerrel.

A befektetési guru 10 tanácsot ad a befektetőknek, akik nem ragaszkodnak a buy and hold stratégiához:

  1. A veszteséges pozíciókat zárd le, a nyereségeseket hagyd menni: Nincs helye a büszkeségnek, amikor a befektetéseid abba az irányba mennek, amerre szeretnéd és nincs helye a tagadásnak, amikor nem a terveid szerint mozognak az árfolyamok.
  2. Nagy hiba egy konkrét végső cél nélkül befektetni: A Wall Street mantrája, hogy soha ne adj el és egy pária vagy, ha mégis megteszed. A valóság azonban, hogy befektetésbe valami végcéllal kell belekezdeni, amit a befektetésből finanszírozol majd.
  3. Az érzelmi elfogultságot ki kell zárni: A másoktól hallott történetek félelmet, kapzsiságot kelthetnek bennünk, vagy az egész érzelmi állapotunkat befolyásolhatják és téves következtetéseket vonhatunk le belőlük.
  4. Kövesd a trendet: A portfólió 80 százalékát a piaci trend határozza meg, ezért a befektetőknek tisztában kell lennie azzal, hogy mennyire fontos a mögöttes trend ahhoz, hogy hozamot érjenek el.
  5. Ne csinálj nyereséges pozícióból veszteségeset: Az érzelmi megrázkódtatás, amit az okoz, hogy a nyereséges pozíciónk esetleg veszteségbe fordul és ezt nézzük, abban reménykedve, hogy újra nyereséges lesz – ez nem az érzékeny lelkűeknek való. Richard Rosso saját bevallása szerint látott olyanokat, akik évekig, sőt, évtizedekig beragadtak így.
  6. A siker valószínűségét nagyban növeli, ha a fundamentális elemzést alkalmazol, technikai elemzéssel megtámogatva: Nagy kihívást jelent, ha várni kell, amikor látunk egy jó befektetési sztorit. A fegyelem idővel megjön a tapasztalattal, a türelemmel együtt.
  7. Próbáld elkerülni a veszteséges pozíciók halmozását: Zárd rövidre a veszteséges ügyleteket, mintha megmetszenél egy fát, ami később így jobb növekedést és termelékenységet ígér.
  8. Bika piacon long pozíciókban ülj, medve piacon pedig shortolj vagy legyél semleges: Ha az alapvető trend ellen mész befektetéseid során, az általában nem túl gyümölcsöző és meglehetősen frusztráló lesz idővel.
  9. A kockázatokat tartsd szem előtt befektetésnél, ne a hozamokat: Kisebb eséllyel esnek a kapzsiság hibájába azok, akik a kockázatokra fókuszálnak.
  10. A portfólió kezelésnél a cél a 70 százalékos sikerarány: A portfólió kezelése nem arról szól, hogy mindig igazunk kell, hogy legyen. Nincs olyan stratégia, ami mindig működne.

Idén erős teljesítményt mutattak eddig a részvénypiacok, az amerikai tőzsdék csúcsokat döntögettek, az irányadó indexek kétszámjegyű pluszban állnak.  A részvénypiaci stratégák többségében 2020-ra is emelkedéseket jósolnak a világ tőzsdéin, de már kisebb mértékűek lehetnek a pluszok, mint idén. Richard Rosso szerint a Wall Street már megfeledkezett a pénzügyi válságról. Pedig nem engedhetjük meg magunknak ezt a luxust.

(Marketwatch)

német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
címlapkép_zöld