cimlap_szeneromu1205
Üzlet

Évente 60 szénerőmű kibocsátását spórolják meg

Portfolio
A folyamatosan növekvő klímatudatos befektetői kör következtében a vállalatok is egyre jobban odafigyelnek szén-dioxid kibocsátásukra, mely reményt ad a Párizsi Egyezmény céljainak elérésére. Természetesen még sok a tennivaló, de jó az irány.

4 éve néhány non-profit társaság összeállt, és elindítottak egy projektet (Science Based Targets Initiative), annak érdekében, hogy meggyőzzék a nagyobb vállalatokat, hogy érdemes betartani a Párizsi Egyezményben vállalt célokat.  Az első évben 9 társaság csatlakozott a vállalásokhoz, a mai nappal bezárólag azonban már több mint 700 taggal rendelkezik a csoportosulás, melyből 300-nál több tett vállalásokat a szén-dioxid kibocsátása kapcsán, melyek között többek között az Ikea, Microsoft és a McDonald’s is szerepel.

Az eredmények alapján az egyik alapító megjegyezte, hogy igenis a privát szektor is hajlandó tenni a klímavédelemért, így nem csupán a kormányok kezében van a döntés.

2019 októberéig bezárólag 285 vállalat tett vállalásokat szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére, melynek következtében 265 millió tonnával csökkenhet az atmoszférába jutó üvegházhatású gázok mennyisége, ami megközelítőleg 60 szénerőmű kibocsátásának megfelelő érték.

Néhány szektor teljesen elkötelezetté vált a klímaváltozás megállítása felé. A 10 legnagyobb élelmiszer és italgyártó vállalatokból 8-nak van vállalása szén-dioxid kibocsátására vonatkozóan, melyek között található például a Nestlé, a Coca-Cola és a Pepsi.  

Mivel a cégek felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának többségéért, ezért a privát szektor bevonása nélkül elképzelhetetlen a Párizsi Klímaegyezmény céljainak megvalósítása. Természetesen a vállalatok sikeréhez a kormányoknak is hozzá kell járulniuk, olyan szabályozási környezetet kell kialakítaniuk, amelyekben a társaságok teljesíteni tudják emissziós céljaikat. Így létrejöhet egy pozitív spirál, ahol a privát és kormányzati szektor intézkedései egymást erősítik.

A befektetők zöldebbé válása folyamatos nyomást fejt ki a vállalatok klímapolitikájára, mely azonban maga után tudja rántani a vállalatok teljes beszállítói láncát is.  

Címlapkép: Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT