Tesla Cybertruck
Üzlet

Másfélszer ennyit ér a Tesla? Vagy teljesen értéktelen? Minden benne van a pakliban

Portfolio
A Morgan Stanley elemzője szerint akár 500 dollárt is érhet a Tesla, a részvényhez társított optimista forgatókönyv megemelt célárát a szakértő többek között a Tesla Cybertruckjának esetleges sikerével indokolta. De van egy olyan forgatóköyv, amiben csak 10 dollárt érhet egy Tesla-részvény.

10 vagy 500?

A Morgan Stanley részvényelemzéseiben előszeretettel használnak legyezőábrákat, ezzel mutatják be a különböző forgatókönyvekhez tartozó céláraikat. Van egy optimista, egy alap és egy pesszimista forgatókönyvük, a két szélsőérték pedig általában egy relatíve tág skálán mozog. Az elemzőház a legutóbbi elemzésében, a Teslánál kimaxolta ezt a grafikont, ugyanis az optimista forgatókönyvhöz 500 dolláros célárat hoztak ki, ami 50 százalékkal magasabb, mint a mostani árfolyam, a pesszimista forgatókönyvben szerintük csak 10 dollárt ér a cég, vagyis közel értéktelen is lehet.

Tesla

Hogy miért ez a nagy eltérés? Az 500 dolláros célár akkor lehet elérhető, ha nagy sikere lesz a Tesla egyik legújabb modelljének, a világ valaha volt legmegosztóbb járműjének járó díjra is pályázó Cybertrucknak, valamint akkor, ha Kínában is sikeres lesz a Tesla. 10 dollárt pedig akkor érhet a cég, ha komoly finanszírozási problémák lépnek fel, és kínában sem lesz olyan sikeres (értékesítés, marzsok), mint amire a Morgan Stanley korábban számított.

440-ről 500-ra

A Morgan Stanley elemzője csütörtökön 440 dollárról 500 dollárra emelte meg a Tesla-részvények optimista forgatókönyvéhez tartozó célárát, a különbözetből Adam Jonas szerint 20 dollárt jelentene a Tesla által november végén bemutatott Cybertruck sikere, míg további 40 dollárt a kínai értékesítések és a kínai profit növekedése.

Az elemző feltételezte, hogy a Tesla 2024 végéig 100 000 darab Cybertruckot értékesít majd, 50 ezer dolláros átlagos eladási ár és 20 százalékos EBITDA-marzs mellett. Miután Elon Musk szerint a Tesla futurisztikus pickupjára 250 ezer előrendelés érkezett, amelyeknek nagyjából 40 százaléka lehet majd a valódi értékesítések aránya a szakértő szerint. Az elemzés kiemeli, hogy mindez meglehetősen optimista feltételezés, mivel a Tesla Cybertruckja előrendeléséhez mindössze 100 dolláros foglaló szükséges, és ez az összeg visszajár abban az esetben, ha valaki mégis elállna a vásárlástól.

A Teslához tartozó, optimistább forgatókönyv ellenére a Morgan Stanley elemzője nem változtatott az alapforgatókönyvhöz tartozó 12-havi, 250 dolláros céláron, ami 24 százalékkal alacsonyabb az elektromos-autógyártó részvényeinek csütörtöki záróárához képest. A szakértő szerint az óvatosságot az indokolja, hogy hosszú távon a piaci szereplők a hagyományos autógyártók közé sorolhatják majd be a céget, az elemző szerint felkészültek a szentiment lehetséges javulására 2020 első felében, azonban annak tartóssága kérdéses. A Morgan Stanley alapforgatókönyve nem számol a Tesla Cybertruckkal.  

Elképesztő autóval rukkolt elő a Tesla

A Tesla november végén mutatta be legújabb modelljét, a Cybertruckot, a futurisztikus külsejű pickup esetében a cég számos meghökkentő megoldást alkalmazott, például a rendkívül ellenálló rozsdamentes acélból készült kasztnit, amit az ígéretek szerint nem csupán időtálló lesz, de az extrém hatásoknak is ellenáll majd.

Tesla Cybertruck
Forrás: Tesla

A Cybertruckból három változat készül majd, a pickup alapára 39 900 dollár (durván 12 millió forint) lesz, a középső verzió indulóára 49 900 dollár (durván 15 millió forint) lesz az Egyesült Államokban. Ezért az összegért több mint 480 kilométeres hatótávolságot biztosít majd a jármű, amely két elektromotorjának és összkerékmeghajtásának köszönhetően százra álló helyzetből 4,5 másodperc alatt gyorsul majd.

A Cybertruck csúcsváltozatának indulóára nagyjából 70 ezer dollár (mintegy 21,1 millió forint) lesz az USA-ban, a csúcsmodellt három elektromotor hajtja, százra kevesebb mint három másodperc alatt gyorsul, hatótávolsága pedig meghaladja a 800 kilométert.

Nagyot emelkedett az elmúlt hónapban az árfolyam

A Tesla árfolyama az elmúlt hónapban 5,4 százalékkal került feljebb, míg az elektromos-autógyártó árfolyama idén 1,1 százalékot esett.

Címlapkép forrása: Tesla

üvegház - Getty-169030923
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bkk_busz_bkv