GettyImages-1171837045
Üzlet

Megközelíthetetlen a Telekom, nagyon feljött a Telenor nyakára a Vodafone

Az elmúlt években nem változott érdemben a SIM-kártyák száma, a beszédforgalom azonban mérsékelten emelkedik, az adatforgalom pedig alaposan megugrott, derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma közzétett mobilpiaci jelentéséből. A három nagy mobilcég, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone továbbra is uralja a piacot, a Telenor második helye azonban több szempontból is veszélyben van, alaposan feljött a nyakára a Vodafone.

Nem nőtt a teljes piac

A hazai mobilpiac az aktivált és az ebből forgalmat bonyolított SIM-kártya állományok alapján sem változott az elmúlt években, a második negyedévben 11,19 millió darab aktivált és 10,51 millió darab forgalmat bonyolított SIM-kártyát használtak az előfizetők. A teljes hazai lakosságra vetített 100 főre jutó aktivált SIM-kártyák száma 114,1 darab.

telj
Forrás: NMHH

A mobilpiac méretét a tényleges igénybevétel oldaláról bemutató, hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma az elmúlt években érdemben nem változott, a második negyedévben 9,8 millió darab ilyen kártyát használtak a mobilozók, a beszédforgalom azonban folyamatosan emelkedik, 2015 vége óta 17 százalékkal, éves átlagban 4,6 százalékkal nőtt a beszédforgalom.

hiv sim
Forrás: NMHH

A piaci átrendeződés folyamatos, egyre magasabb a számlás előfizetések (post paid) aránya, a feltöltőkártyás előfizetések egyre kevésbé népszerűek, a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák közel kétharmada már számlás, és a hívásforgalom 95 százalékát is erről a típusról indítják.

pre
Forrás: NMHH

3G, 4G

A belföldön indított hívásforgalom döntő részét a mobilszolgáltatók 3G hálózatokon keresztül továbbítják. A hívásforgalom egyre kisebb részétbonyolítják2G hálózatokon, míg a 4G hálózatok az adatforgalom lebonyolítása mellett a hívástovábbításban is egyre jelentősebb szerepet kapnak.

3g hálózat
Forrás: NMHH

A második negyedévben a mobilinternet-forgalom több mint 95 százaléka, és a belföldön indított hívásforgalom 17 százaléka már 4G-hálózaton zajlott.

4g hálózat
Forrás: NMHH

Megugrott az internetforgalom

Az internetforgalom megugrott az elmúlt években, 2015 végéhez képest négy és félszeresére emelkedett, ezen belül 2019 első felében több mint nyolc millió GByte-os bővüléssel az év közepére megközelítette 80 millió GByte-os negyedéves adatforgalmat. Az okostelefonos szegmens adatforgalma 2019 első félévében több mint 16 százalékkal bővült, 51,5 GByte-ra, a fajlagos forgalom pedig több mint 12 százalékkal 2,41 GByte/hó-ról 2,71 GByte/hó-ra emelkedett. Mára az összes, 6,8 milliónyi mobilinternet-kártya több mint 93 százaléka az okostelefonos-szegmenshez tartozik. Az okostelefonos lakossági felhasználók átlagos havi adatforgalma 2018 eleje óta már meghaladja a nem lakosságiakét.

A belföldi mobiltelefonálás forgalma közel ötödével gyarapodott 2015 negyedik és 2019 második negyedéve között – az idei első félévben 5 százalékpontos volt a növekedés –, és a forgalmat bonyolított SIM-kártyák fajlagos forgalma is 17 százalékkal bővült. Most először látszik viszont az adatokból, hogy némileg visszaesett az SMS-ek száma: az év első negyedévében 6, a másodikban 4 százalékkal kevesebbet küldtek az előfizetők az előző év hasonló időszakához képest.

A külföldön járó előfizetők nemcsak többen, hanem többet is használják a mobilinternet-szolgáltatást: a külföldi internethasználat csaknem megduplázódott 2018 és 2019 első féléveinek vége között: 1,66 millió GByte-ról mintegy 3 millió GByte-ra emelkedett, a fajlagos forgalom alig fél GByte-ról csaknem háromnegyed GByte-ra növekedett, a külföldön internetforgalmat bonyolító SIM-kártyák száma pedig ötödével, 1,16 millióról 1,4 millióra nőtt.

Jön fel a Vodafone

A hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján 2015 vége és 2019 első féléve között a Magyar Telekom volt a piacvezető közel 45 százalékos részesedéssel, a második szereplő ezen a piacon a Telenor, amely azonban folyamatosan piaci részesedést veszít, miközben 2015 végén még közel 30 százalék volt a részesedése, mostanra a piaci részaránya 27 százalék közelébe csökkent, így lassan beéri a harmadik szereplő, a Vodafone, amelynek a részesedése már 26,6 százalék, így a második Telenor és a harmadik Vodafone között már csak 0,7 százalékpont a különbség. A három nagyon kívüli egyéb szolgáltatók részesedése együttesen sem éri el az 1 százalékot.

Persze a SIM-kártyák alapján számolt piaci részesedés csak egy dolog, annál lényegesen fontosabb, hogy mekkora bevételt (ARPU) és profitot ér el egy-egy ügyfélen a szolgáltató, de nyilván fontos presztízskérdés, hogy ki hanyadik helyen szerepel ebben a rangsorban.

rész
Forrás: NMHH

A mobilinternet piacon is hasonló a helyzet, az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma alapján 2015 vége és 2019 első féléve között a Magyar Telekom volt a piacvezető, részese az idei második negyedévben közel 45 százalék volt, a Telenor és a Vodafone között hullámzóan alakult a verseny az elmúlt három és fél évben, az idei második negyedévben a Telenor részesedése 27,1 százalék, a Vodafone-é 26,7 százalék volt. A további szolgáltatók együttes piaci részesedése folyamatosan nő, de jelenleg még így is csak 1,4 százalék.

rész2
Forrás: NMHH

Címlapkép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Davos0124