Üzlet

Egyre feszültebb a kínai-amerikai viszony

MTI
Súlyos megsértése a nemzetközi jognak és otromba beavatkozás Kína belügyeibe az amerikai képviselőház által megszavazott, Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgur nemzetiség emberi jogaival kapcsolatos törvénytervezet - jelentette ki hétfőn a nyugat-kínai tartomány kormányzója pekingi sajtótájékoztatóján.

Shohrat Zakir újságíróknak leszögezte, hogy a hszincsiangi terrorellenes intézkedések nem térnek el az Egyesült Államokban alkalmazottaktól. Hangsúlyozta: Washington lejárató kampányt folytat a régióval szemben. Zakir szerint az Egyesült Államokat ezen felül nem érdekli a hszincsiangi társadalmi béke, és kihasználva a helyi problémákat megpróbál éket verni a különböző etnikai csoportok közé.

A kormányzó, aki egyben a hszincsiangi kommunista párt titkárhelyettese, kijelentette azt is, hogy a tartomány destabilizálására irányuló kísérletek kudarcra vannak ítélve. Zakir sajtótájékoztatóján részleteket vetítettek a "Harc a terrorizmus ellen Hszincsiangban" című, angol nyelvű kínai dokumentumfilmből vett múltbéli erőszakcselekményekről.

A washingtoni képviselőházban december 3-án fogadták el nagy többséggel azt a törvénytervezetet, amely szankciókkal sújtaná azokat a kínai tisztviselőket, akik felelőssé tehetők a muszlim vallású ujgur kisebbség emberi jogait csorbító intézkedésekért, továbbá bizonyos esetekben exporttilalmat is előír. A jogszabálytervezetet még a szenátusnak is el kell fogadnia, mielőtt az amerikai elnök aláírásával hatályba léphet.

Nemzetközi jogvédő szervezetek, valamint az ENSZ megfigyelői szerint

legalább egymillió embert - zömében a muszlim vallású ujgur és kazah népcsoportokba tartozókat - zártak átnevelő táborokba akaratuk ellenére.

A kínai kormány álláspontja szerint azonban az ujgur kisebbség lakta területen fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azok számára, akiknek az életére "hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus". A The New York Times november 16-án több mint 400 oldalnyi, kiszivárgott kormányzati dokumentum alapján közölt cikket, amely a Hszincsiangban élő muszlim kisebbségek tömeges internálásának részleteit tárja fel. Az iratokat a kínai politikai vezetés egy neve elhallgatását kérő tagja szivárogtatta ki a lapnak.

üvegház - Getty-169030923
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
bkk_busz_bkv