fed191206gettystock
Üzlet

Jegybanki tűzijáték mellett a forint sorsáért is aggódhatunk

Portfolio
A következő napokban a Fed és az EKB kamatdöntései határozhatják meg a piaci hangulatot, ez pedig a forint sorsát is befolyásolhatja elsősorban a kockázatvállalási kedven keresztül. Közben itthon jön egy inflációs adat, melyre szintén a forint miatt lesz érdemes figyelni, kiderül, mennyire látszik meg a drágulásban a gyengébb forint.

Nem sokáig fogunk unatkozni már a hét elején sem, hiszen rögtön hétfőn érkezik a KSH-tól a külkereskedelem októberi adata, délelőtt pedig a Pénzügyminisztérium teszi közzé az államháztartás előzetes novemberi számait. Közben hajnalban már megjelent egy részletes japán GDP-adat, délelőttre pedig még egy német külkereskedelmi adat jut.

Fontos adattal folytatódik a hét, a KSH kedd reggel publikálja az infláció novemberi statisztikáját, ami egyrészt a forint jövőbeli sorsát is befolyásolhatja, másrészt abból a szempontból is érdekes lehet, hogy az utóbbi hónapok forintgyengülése mennyiben mutatkozott meg az áremelkedésekben. Kínában szintén az áremelkedés friss adata érkezik, míg a német gazdaság szempontjából a ZEW gazdasági hangulatindex lehet lényeges.

Az MNB havi előzetes statisztikai mérlegét teszi közzé szerda reggel, a KSH pedig a mezőgazdaság előzetes adataival rukkol elő a teljes 2019-es évet illetően. A nap második felében pedig az USA-ra szegeződik a befektetők tekintete: előbb magyar idő szerint kora délután a novemberi inflációs adat jelenik meg, majd este nyolckor a Fed kamatdöntése jön. A jegybank az elmúlt hónapokban azt hangsúlyozta, hogy egyelőre kivár a további lépésekkel, szünetet tart a kamatvágások után. Ennek alapján a piac is elhitte, hogy nem jön újabb lépés, szinte biztosra veszik azt, hogy maradnak a jelenlegi kamatkondíciók. Ennek ellenére tartogathat érdekességeket az ülés, hiszen jön a jegybank friss gazdasági előrejelzése és a kamatpolitikára vonatkozó dot-plot.

A KSH csütörtök reggel teszi közzé az ipari termelés részletes számait, ettől eltekintve viszont nem várunk igazán fontos adatot Magyarországon. A nap hangulatát azonban nem ez, hanem a brit parlamenti választás fogja meghatározni, ami a Brexit sorsát is eldöntheti, emellett az EKB kamatdöntésére is érdemes lehet figyelni, a mostani lesz Christine Lagarde első ülése elnökként.

A hét utolsó napjára kicsit csendesebb lehet a hangulat, hiszen a KSH az építőipar októberi számait teszi közzé, emellett az amerikai külkereskedelmi forgalom friss adatára kell figyelni.

Címlapkép: Getty Images

üvegház - Getty-169030923
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
bkk_busz_bkv