bet_masterplast
Üzlet

Megcélozza a BUX-indexet a Masterplast

Portfolio
Jelentős árbevétel-és eredménynövekedés mellett zárja az idei évet a Masterplast – mondta el a társaság menedzsmentje a cég mai befektetői tájékoztatóján. A társaság megemelte az idei évre vonatkozó adózott eredmény várakozását a kedvező devizapiaci folyamatok miatt, a következő évekre pedig a profitabilitás további javulásával számol, részben a T-Cell akvizíció, részben pedig a kötvénykibocsátás kedvező hatásainak köszönhetően. A következő 1-2 év célkitűzése, hogy a vállalat bekerüljön a BUX-indexbe.

A 2019-es évet az alábbi trendek határozták meg:

  • Az évet kedvező makrogazdasági környezet jellemezte, ha az építőiparra tekintünk, a hazai és a környező piacon is.
  • A kelet-európai lakosságszám csökken az elvándorlás miatt.
  • A városokba összpontosulnak a fejlesztések és bár vannak ösztönzőprogramok, amik a vidéki építkezéseket támogatják, a 2019-es évet főleg ez mozgatta.
  • A bérköltségek emelkednek.
  • Állami támogatások élénkítő hatása érződik, több országban is, nem csak Magyarországon.
  • 2019-et elsősorban az újépítés, az új beruházások mozgatták, jövőre viszont a felújítási piac egy komoly szegmens lesz.

A Masterplast két zászlóshajója Magyarország és az export (azok a piacok, ahol nincs leányvállalat). Magyarországon 2019-ben már egy lassuló konjunktúra látszik, a falusi csok hatása még kevéssé érzékelhető. A kivitelezői kapacitások limitáltak, viszont a munkaerőpiaci helyzet miatt áthúzódó hatások a 2019-es évet segítették és a közeljövőre is fennállhat – mondta el Nádasi Róbert, a Masterplast vezérigazgatója a tavalyi évvel kapcsolatban.

Az exportpiacok közül a legjelentősebb Nyugat-Európa és Dél-Európa, ahol a minőségnek sokkal nagyobb a szerepe. Itt egy jellemző trend, hogy az ellátási láncok rövidülnek, vagyis a gyártók közvetlenül a végfelhasználónak vagy kiskereskedőnek értékesítenek. Itt akkor erősödhet a cég, ha saját gyártóvá válik.

Ukrajnában jelentős a bizonytalanság, a nagyvárosokra koncentrálódnak a beruházások, a választások után nagy beruházások leálltak. Szerbiát és a déli régiót lassú növekedés jellemezte, de konszolidáció és javulás látható - ezzel együtt egyre több versenytárs is jelenik meg. Lengyelországban lassul a növekedés és van egy félelem, hogy ingatlanlufi alakul ki. Horvátországot a turisztika hajtja, a tengerparti beruházások a jellemzőek.

Aktívan beruházott a Masterplast a közelmúltban: három gyártóhelyen voltak új beruházások. Az egyik az üvegszövet-gyár, egy 16 millió eurós beruházásnak köszönhetően a második legnagyobb európai és a harmadik legnagyobb globális üvegszövet-gyártó lett a Masterplast. Az EPS-gyárat egy akvizícióval is megtámogatta a cég (T-Cell), a szinergiák kihasználása már megindult és 2020 lesz az az év, amikor a szinergiákat jobban ki lehet használni. A szegmens az egyik zászlóshajója lesz a gyártás növekedésének.Kálon a felfutás nem teljesen úgy alakult, ahogy szerette volna a cég, a tervezettől valamelyest elmaradt a növekedés.

Egy új beruházást is bejelentett ma a vállalat, a diffúziós tetőfólia gyártásában erősíti a pozícióit. Ez egy 1,3 millió eurós beruházás lesz, egy német technológiát vásárol meg a cég, amivel egy stratégiai termék saját gyártása kezdődhet meg. A termelés várhatóan 2020 második negyedévében indul meg.

masterplastsajatgyartas
Forrás: Masterplast

Ez azért kiemelten fontos, mivel a saját gyártású termékek biztosítják a profitabilitás növekedését a Masterplastnál és a cél, hogy 2020-ra már 50 százalékot növekedjen az arányuk az árbevételben (a mostani 41 százalékról). A társaság hosszabb távú célja, hogy minden stratégai termékkörében rendelkezzen saját gyártással, tovább erősítse piaci pozícióit és 2030-ra 65 százalék fölött legyen a saját termelésben előállított termékek forgalmi aránya. 

Ami a szervezetet illeti, a decentralizált üzleti modell megtartása a cél. 8 országban van jelen a leányvállalat és azokban az országokban sikeres, ahol a leányvállalatok önállóan tudnak működni, hiszen mindenhol más a piac, más a szabályozói környezet. 

2019-ben lebonyolított egy kötvénykibocsátást a Masterplast a Nemzeti Kötvényprogram keretein belül, a befolyó összeget a hitelek kiváltására fordítja a cég (Szerbiában volt egy drága hitele) és a jövőre tekintve mozgásteret is jelent. Ennek hatásai az eredményekben a jövő évtől éreztethetik hatásaikat.

Ami az idei évet illeti, a bevétel és az EBITDA a korábban várt szerint alakul (107 millió eurós árbevétel és 7,3 millió euró EBITDA),

az adózott eredmény viszont a kedvező devizakörnyezetnek köszönhetően a várt felett lehet : 4 helyett 4,8 millió eurót érhet el. 2020-ra 5,5 2021-re 6,5, 2022-re pedig 7,5 millió eurós adózott eredményt vár jelenleg a cég.

tervek
Forrás: Masterplast

Az osztalékpolitika nem változik, továbbra is maximálisan az adózott eredmény 50 százalékát fizetné ki a cég. Mivel az idei adózott eredmény a korábban vártnál magasabb lehet, így ez biztosítana némi teret egy magasabb osztalékra, de erről döntés még nem született, ehhez látni kell ugyanis a jövő évet - mondta el Tibor Dávid, a Masterplast elnöke. Egy esetleges akvizíció, újabb beruházások befolyásolhatják ezt.

Ha a beruházások vagy esetlegesen egy nagyobb akvizíció miatt új forrásokat kell bevonni, akkor részvénykibocsátásra kerülhet sor, de csak olyan mértékben, hogy a két nagytulajdonos 50 százalékos együttes részesedése megmaradjon.

masterplasttulajdonosiszerkezet
Forrás: Masterplast

A cél továbbá a közkézhányad növelése és hogy 1-2 éven belül a Masterplast bekerüljön a BUX-indexbe – tette hozzá Tibor Dávid.

Természetesen nagyon örülünk a mostani eredményeknek, de mi már a következő évtized sikeres vállalatát építjük. Egy olyan fenntartható fejlődésű Masterplaston dolgozunk, amely agilis szervezeti működésével képes a gyorsan változó üzleti környezethez való alkalmazkodásra, és élesedő versenyben is megfelel korunk kihívásainak. 2030-ra minden stratégiai termékünkben saját gyártással rendelkezünk majd és a stabil hátterünk révén folyamatosan növeljük piaci részesedésünket

- mondta el Tibor Dávid.

A Masterplast részvényeinek árfolyama kissé emelkedik ma, 0,3 százalékos pluszban áll a papír. Idén eddig 16 százalékkal erősödött az árfolyam.

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bkk_busz_bkv