Frankfurti Tőzsde
Üzlet

Új csúcson zárt az OTP és a BUX is

Portfolio
Az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek a hétfői kereskedés második felében, a magyar tőzsde új történelmi csúcsra kapaszkodott, a BUX végül új csúcson zárt, míg az OTP magabiztos emelkedés után 15 110 forinton zárta a hétfői kereskedést, ami új történelmi csúcsot jelentett.

Új csúcson zárt az OTP és a BUX

A hétfői kereskedés második felében emelkedni kezdett a hazai részvényindex, bár a lendület a piaczárás felé közeledve kissé alábbhagyott, a BUX végül 432 pontos plusz mellett 1 százalékkal került feljebb, a magyar tőzsde végül 44 640 pontnál új csúcson zárt. A blue chipek közül a Magyar Telekom 440 forinton stagnált, a Mol 0,7 százalékos erősödés után 2 892 forinton zárt, míg a Richter 0,8 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó részvényei 5 875 forinton fejezték be a hét első napját. Az OTP 1,4 százalékkal került feljebb, a bankpapír 1,4 százalékos emelkedés után új történelmi csúcson zárt.

Új csúcson a BUX, emelkedik az OTP

A tengerentúli piacnyitás után lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék, a beérkező és felemás kínai külkereskedelmi adatsor után a hangulatra továbbra is a kereskedelmi háborús bizonytalanság nyomta rá bélyegét, a Dow 0,2 százalékos esése mellett az S&P500 0,1 százalékkal került lejjebb. Az európai tőzsdék is esnek, a DAX 0,2 százalékos esése mellett a CAC40 0,4 százalékkal került ma lejjebb.

A hétfői kereskedés borús hangulata ellenére a hazai részvényindex erősödik, a BUX 226 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb, a magyar tőzsde ezzel új történelmi csúcsra kapaszkodott. A blue chipek közül jól teljesít az OTP, a bankpapír 0,6 százalékos erősödést követően 14 990 forintig emelkedett, de az árfolyam a nap folyamán ismét tesztelte a 15 000 forintos szintet, ami a részvény december 5-i, történelmi maximuma. Emellett érdemes megemlíteni, hogy a JP Morgan 17 000 forintról 17 500 forintra emelte meg az OTP-célárát. 

Történelmi csúcsa közelében jár a BUX, felfelé kapaszkodik a Richter

Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek, míg a hétfői kereskedés második felére ráfordulva a kontinens börzéi felemásan teljesítenek. A beérkező, felemás kínai külkereskedelmi adatsorok mellett a befektetők a vállalati hírekre figyeltek. Az egyedi részvények közül különösen rosszul teljesítettek a Tullow Oil papírjai, miután az olajtársaság visszavágta kitermelési előrejelzéseit, felfüggesztették az osztalékfizetést, továbbá bejelentették, hogy távozik posztjáról a cég vezérigazgatója, a Tullow Oil árfolyama több mint 60 százalékot zuhant ma. Az európai tőzsdék esnek, a DAX 0,2 százalékos esése mellett a CAC40 0,4 százalékkal került lejjebb.

A magyar tőzsde eközben az irányt keresi, a BUX 2,3 milliárd forintos forgalom mellett 15 ponttal került lejjebb, a Mol stagnál, az OTP 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékot esett. A hazai blue chipek közül egyedül a Richter képes emelkedni, a gyógyszergyártó részvényárfolyama 0,2 százalékkal került feljebb. Mindemellett érdemes megemlíteni, hogy a BUX csupán 0,3 százalékos emelkedés választja el a történelmi zárócsúcsától.

Megcélozza a BUX-indexet a Masterplast

Jelentős árbevétel-és eredménynövekedés mellett zárja az idei évet a Masterplast – mondta el a társaság menedzsmentje a cég mai befektetői tájékoztatóján. A társaság megemelte az idei évre vonatkozó adózott eredmény várakozását a kedvező devizapiaci folyamatok miatt, a következő évekre pedig a profitabilitás további javulásával számol, részben a T-Cell akvizíció, részben pedig a kötvénykibocsátás kedvező hatásai miatt. A következő 1-2 év célkitűzése, hogy a vállalat bekerüljön a BUX-indexbe.

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodik a BUX a hétfői piacnyitás után

Mérsékelt erősödéssel indult a hét első napja a magyar tőzsdén, a BUX 61 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a hétfői piacnyitás után. Az OTP stagnál, a Magyar Telekom 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,2 százalékos erősödése mellett a Richter 0,5 százalékkal került feljebb.

Európában iránykereséssel indulhat a hét első napja

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Nagyobb erősödéssel zárták a pénteki kereskedést az amerikai részvényindexek, miután az előzetesen várt 180 ezernél lényegesen több, 266 ezer új munkahely született novemberben az Egyesült Államokban. A vártnál erősebb foglalkoztatottsági adatot jól fogadták a befektetők, míg a piaci kommentárok szerint a befektetők egy része továbbra is abban bízhatott, hogy van esély az USA és Kína közötti részleges kereskedelmi megállapodásra. A tengerentúli börzék végül történelmi csúcsaik közelében zárták a hét utolsó napját: a Dow végül 337 pontos emelkedést követően 1,2 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,9 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 1 százalékos emelkedéssel zárta a pénteki kereskedést.

A magyar tőzsde mérsékelt erősödéssel zárta a pénteki kereskedést, a BUX 25 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, a blue chipek a Richter kivételével emelkedtek, a gyógyszergyártó részvényei 1,1 százalékos esés után 5 830 forinton zártak. A Mol 0,4 százalékos erősödést követően 2 872 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékos emelkedés után 440 forinton vett búcsút a hét utolsó napjától. Az OTP 0,1 százalékos emelkedés után 14 900 forinton zárt, azonban a minimális erősödés is újabb zárócsúcsot jelentett.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék pénteki erősödése után az ázsiai tőzsdék többsége is felfelé kapaszkodott a hét első napján, a piaci kommentárok szerint a kereskedelmi háborús bizonytalanság óvatosságra intette a befektetőket. A Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow pénteken arról beszélt, hogy a kínai árukat sújtó vámok megemelésére vonatkozó december 15-i dátum továbbra is érvényes, azonban Donald Trumpnak tetszik a kereskedelmi egyeztetések előrehaladása. A Nikkei 0,3 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,1 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze stagnál. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX két pontos mínusza iránykeresést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A kínai árukat sújtó amerikai vámok megemelésére vonatkozó december 15-i dátum továbbra is érvényes a Fehér Ház gazdasági tanácsadójának pénteki nyilatkozata szerint, a befektetők egy része továbbra is abban bízik, hogy az USA és Kína a folytatódó egyeztetései végül elvezethetnek a részleges kereskedelmi megállapodáshoz.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn a KSH a külkereskedelem októberi adatát teszi közzé, míg a pénzügyminisztérium a hét első napján publikálja az államháztartás előzetes, novemberi számait. A részletes, harmadik negyedéves japán GDP mellett a befektetők a Németországból beérkező, októberi külkereskedelmi adatsorra figyelnek majd.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Ismét nagy közbeszerzéseket nyert el a 4IG

Ma reggel két közbeszerzés elnyeréséről is tájékoztatta a társaság a BÉT-et, melyeknek összértéke meghaladja a 2 milliárd forintot.

Tovább a cikkhez
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT