Frankfurti tőzsde
Üzlet

A történelmi csúcsáról fordult le a magyar tőzsde

Portfolio
Az irányadó európai részvényindexek a korábbi esésük nagy részét ledolgozták a keddi piaczárás felé közeledve, a magyar tőzsde eséssel zárta a hét második napját, míg a hazai blue chipek közül az OTP teljesített a leggyengébben.

A 4iG nem veszi meg a T-Systemst

A 4iG kezdeményezésére megszüntették a T-Systems Magyarország felvásárlásával kapcsolatos tárgyalásokat.

Tovább a cikkhez

A történelmi csúcsáról fordult le a BUX

Eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX a nap első felében 44 843 pontnál új történelmi csúcsára emelkedett, a hazai részvényindex ezt követően lefordult, majd a BUX végül 392 pontos esés mellett 0,9 százalékkal került lejjebb. A Magyar Telekom 440 forinton stagnált, a Richter 0,3 százalékos esés után 5 860 forinton zárt, míg a Mol 0,4 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 880 forinton zártak. A blue chipek közül az OTP teljesített a legrosszabbul, a bankpapír a 15 250 forintos új, történelmi csúcsáról fordult le, majd az OTP végül 1,5 százalékos esés után 14 890 forinton zárt.

Az amerikai vámok elhalasztásában reménykednek a befektetők

A Wall Street Journal beszámolója szerint az amerikai és kínai tárgyalódelegáció már azon dolgozik, hogy módosítsák a december 15-i határidőt, ugyanis ekkor lépnének életbe a kínai termékekre kivetett, újabb amerikai importvámok. A hírt kedvezően fogadták a befektetők, az európai tőzsdék a napi mélypontjaikról felfelé mozdultak el, a 1,5 százalékos mínuszban is járó DAX a korábbi esés egy részét ledolgozva 0,6 százalékkal került lejjebb. A tengerentúli tőzsdék a keddi piacnyitás lejjebb kerültek, miután a kereskedelmi egyeztetéseket övező bizonytalanság továbbra is óvatosságra inthette a piaci szereplők egy részét. A Dow 0,1 százalékos esése mellett az S&P500 0,3 százalékkal került lejjebb.

Dacol a borús részvénypiaci hangulattal a magyar tőzsde

Elromlott a hangulat a részvénypiacokon, lejjebb kerültek az iránydó európai részvényindexek a keddi kereskedés második felében, amely mögött a piaci kommentárok szerint az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseit övező bizonytalanság állhatott. A CAC40 0,9 százalékos esése mellett a DAX 1,5 százalékkal került lejjebb.

A régiós részvényindexek is esnek, a bécsi börze 0,8 százalékos esése mellett a lengyel tőzsde 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a prágai részvényindex 0,7 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsde a negatív részvénypiaci hangulat ellenére is emelkedik, a BUX 7,2 milliárd forintos forgalom és 128 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, a hazai részvényindex a mai mérsékelt erősödését megtartva új csúcson zárthat. A blue chipek a Magyar Telekom kivételével erősödnek, a Mol 0,2 százalékos erősödése mellett a Richter 0,6 százalékkal került feljebb, míg az OTP 0,9 százalékos erősödés után 15 250 forintnál napon belül új történelmi csúcsára emelkedett, bár ezután kissé alábbhagyott a kezdeti lendület és az OTP 0,5 százalékkal került ma feljebb.

Lefordultak az európai tőzsdék

Eséssel indult a hét második napja az európai tőzsdéken, a keddi piacnyitástól távolodva a kontinens irányadó részvényindexei tovább estek. A piaci kommentárok a negatív hangulatot részben a kereskedelmi háborús bizonytalanságra vezették vissza, miután várhatóan december 15-én lépnek életbe a kínai árukra kivetendő magasabb importvámok, bár a hétfői nyilatkozatok szerint Kína bízik abban, hogy sor kerülhet az Egyesült Államokkal kötendő kereskedelmi megállapodásra. A CAC40 1 százalékos esése mellett a milánói börze 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 1,4 százalékot esett.

Új csúcson az OTP és a BUX

Hétfőn az OTP mellett a BUX is új csúcson zárt, a keddi piacnyitástól távolodva a hazai részvényindex tovább kapaszkodott felfelé, a BUX 69 pontos mellett 0,2 százalékkal került feljebb, a magyar tőzsde ezzel új történelmi csúcsra emelkedett. A blue chipek felemásan teljesítenek, a Richter 0,1 százalékos esése mellett a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került lejjebb. A Mol mindemellett 0,2 százalékkal került feljebb, míg az OTP 0,4 százalékos erősödése után új történelmi csúcsra emelkedett.

Eséssel indulhat a keddi kereskedés Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék a hét első napján, az amerikai részvényindexek lefordultak hétfőn, miután a piaci kommentárok szerint a befektetők kivárhattak a Fed szerdai-, és az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülései felé közeledve, emellett a piaci szereplőket óvatosságra inthette az is, hogy december 15-én lejár az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusban egy fontos határidő és nem lehet tudni, hogy Donald Trump amerikai elnök további kínai importtermékekre is kivet-e még vámokat. A Dow végül 105 pontos esést követően 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,3 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,4 százalékos eséssel zárta a hét első napját.  

A hétfői kereskedés második felében emelkedni kezdett a magyar tőzsde, bár a lendület a piaczárás felé közeledve kissé alábbhagyott, a BUX végül 432 pontos plusz mellett 1 százalékkal került feljebb, a hazai részvényindex végül 44 640 pontnál új csúcson zárt. A blue chipek közül a Magyar Telekom 440 forinton stagnált, a Mol 0,7 százalékos erősödés után 2 892 forinton zárt, míg a Richter 0,8 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó részvényei 5 875 forinton fejezték be a hét első napját. Az OTP 1,4 százalékkal került feljebb, a bankpapír 1,4 százalékos emelkedés után új történelmi csúcson zárt.

Mik az előjelek mára?

Az amerikai részvényindexek hétfői esése után nem volt egyértelmű az irány az ázsiai kereskedésben a hét második napján, a piaci kommentárok szerint a hangulatra a kereskedelmi háborús bizonytalanság nyomta rá bélyegét, miután december 15-én közel 160 milliárd dollárnyi kínai termékre vethet ki újabb vámokat az Egyesült Államok, a korábbi nyilatkozatok alapján egyelőre kérdéses, hogy elkerülhető-e vámtarifák emelése. A Nikkei 0,1 százalékos esése mellett a hongkongi részvényindex 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,1 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein is felemásan teljesítettek a tőzsdék, a szingapúri börze 0,1 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,5 százalékkal került feljebb.  Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 27 pontos mínusza 0,2 százalékos esést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A Fed és az EKB kamatdöntő ülései felé közeledve a befektetők a kereskedelmi háborús hírfolyamra fókuszálnak majd, december 15-én közel 160 milliárd dollárnyi kínai termékre vethet ki újabb vámokat az Egyesült Államok, és egyelőre kérdéses, hogy elkerülhető-e az újabb vámemelés.

Mire érdemes ma figyelni?

Kedden a KSH a novemberi inflációs statisztikáját teszi közzé, míg az ÁKK kincstárjegy aukciót tart. A novemberi, kínai inflációs adatsor mellett a befektetők a harmadik negyedéves, részletes brit GDP-re és a német ZEW hangulatindexre figyelnek majd.  

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bkk_busz_bkv