GettyImages-466499300
Üzlet

Meghiúsult az év üzlete. Mi történik itt?

Nagy meglepetésre nem veszi meg a 4iG a T-Systemst. A teljes kép még mindig nem tiszta, a bejelentés óta csak több lett a kérdőjel. Végül is csak a legfontosabb kérdésekre nem tudjuk a választ: Miért hiúsult meg a tranzakció? Mi volt a csomagban? Mennyiért adták volna el a T-Systemst? Nem csak a 4iG, de a Telekom szempontjából sem mindegy, miért nem jött létre a deal. Egy kis eszmefuttatás következik.

Miért hiúsult meg a tranzakció?

Nem tudjuk. Pedig a felek már közleményt is kiadtak, és Jászai Gellért a Portfolio-nak interjút is adott, de a kép még mindig nem teljesen tiszta. Pletykából van bőven, kezdve attól, hogy a magaspolitika nyúlt bele a tranzakcióba, vagy hogy az átvilágítás alatt a 4iG nagyon nem azt találta a T-Systemsnél, amit szeretett volna, de tartja magát a pletyka, hogy túl magas árat kért a Telekom a 4iG-től, az a pletyka is terjedt, hogy a 4iG nem tudta megszerezni a megfelelő finanszírozást a dealhez. Nem csak a T-Systems, de a Telekom csoport további működése szempontjából is fontos, hogy miért nem jött létre az eladás. A 4iG hivatalos kommunikációja az, hogy kizárólag üzleti megfontoláson alapuló döntést hoztak, és olyan dilemma állt a visszalépés mögött, mint az osztalékfizetési politika.  

Pontosan mit adott volna el a Magyar Telekom?

Ez is képlékeny. Gyakorlatilag a teljes T-Systemst, mínusz a T-Systems kis-és középvállalati értékesítési üzletága, amit a tranzakció zárása előtt választottak volna le. Nehéz megmondani, hogy ez az értékesítési terület mennyivel járult hozzá a T-Systems számaihoz, bevételéhez profitjához, de a nagy bizonytalanságot nem is ez jelenti, inkább az, hogy azt nehéz belőni, valójában milyen profitabilitásra képes a T-Systems. Ez egyrészt következik az integrátori szerepéből, hiszen az elnyert projektek nagy részét alvállalkozók bevonásával végzi, másrészt az sem egyértelmű, milyen hatása van az anyacéggel történő elszámolásoknak a T-Systems marzsaira. Összességében sejthető, hogy alacsony marzsokkal működik a Telekom-leánycég, de hogy mennyire alacsonyakkal, arra csak indikációt adnak a cég kimutatásai. A nagy kérdés ráadásul az, hogy egy másik tulajdonos, kevesebb alvállalkozó bevonásával, jobban „kialkudott” közbeszerzési feltételek mellett milyen profitabilitással tudná működtetni a T-Systemst. Plusz csavar: a dealben nem csak a T-Systemsről, hanem egy feltételrendszerről is szó volt, amely érintette a névhasználatot, de a 4iG és a Magyar Telekom további együttműködését is. 

Pontosan mennyiért adta volna el a T-Systemst a Telekom?

Nem tudjuk. Július elején azt jelentette be a 4iG és a Magyar Telekom, hogy előzetes megállapodást írtak alá, amelyben megegyeztek a vételárban és a főbb feltételekben. Az a vételár vélhetően nem kötelező, előzetes ár lehetett, hiszen a 4iG akkor még nem világította át a T-Systemst, így nem is tudhatta, hogy pontosan mit vesz. A tranzakció bejelentésekor készítettünk egy árazást a tőzsdén jegyzett európai és a régiós IT illetve távközlési cégek árazási alapján, akkor egy széles, közel 40-80 milliárd forintos árazási sávra jutottunk, valahol ezen belül lehetett volna a vételár. Viszont így, hogy nem tudjuk, pontosan mekkora összegről beszélünk, nehéz megmondani, melyik forgatókönyvvel járt volna jobban a Telekom.

Mit veszíthet a deal meghiúsulásával a Telekom?

Ehhez azért jó lenne tudni, pontosan mi vezetett a tranzakció meghiúsulásához, mert nagyon nem mindegy, milyen most a viszony a két érintett cég, a Magyar Telekom, a 4iG és a magyar kormány között. Éppen 5G-frekvenciaaukció zajlik, fontos mobil és vezetékes hálózatfejlesztést hajt végre, és fog végrehajtani a Magyar Telekom, az informatikában a következő években jó néhány százmilliárd forintnyi állami projekt várható, nagyon nem mindegy, hol csapódnak le ezek a megrendelések, és az sem mindegy, hogy ha végül a Magyar Telekomnál, akkor azokban a projektekben fővállalkozóként vagy alvállalkozóként vesz majd részt a cég.

Amit most tudunk, az az, hogy a T-Systems marad, ami éves szinten képes 100 milliárd forint feletti árbevételt és nagyon alacsony marzsok mellett alacsony egy számjegyű milliárd forint profitot szállítani a Telekom csoportnak.

A befektetők is küzdenek a T-Systems-eladással

A befektetők reakciója is jól mutatja, hogy egyrészt nehéz beárazni a T-Systems tranzakciót és annak meghiúsulását is, másrészt lehet nagyjából semleges is a hatás. A július eleji bejelentés után néhány napig emelkedett az árfolyam, aztán visszatért abba a sávba, ahol a bejelentés előtt állt, és a tegnapi bejelentés után ma sem látunk kiugró árfolyamreakciót, stagnál a Telekom árfolyama. Jellemző egyébként, hogy jóval nagyobbat emelkedett a Telekom árfolyama arra, hogy a Digit kizárták az 5G-frekvenciaaukcóból, mint a T-Systems eladásával/megtartásával kapcsolatos hírekre. Egyébként nem csak a befektetőket az elemzőket sem mozgatta meg nagyon a tranzakció, a júliusi bejelentés után nem nyúltak érdemben a Telekomra vonatkozó célárukhoz, ajánlásukhoz.

Konklúzió

Egyszerűen nincs elég információnk ahhoz, hogy megfelelően értékelni lehessen a T-Systems eladásának hatását, de összességében inkább semlegesnek mondanánk. A következő hónapok kormányzati IT-projektjeiről szóló hírei sokat segítenek majd annak az eldöntésében, hogyan lesznek leosztva a lapok a hazai informatikai piacon.

Címlapkép: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

üvegház - Getty-169030923
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bkk_busz_bkv