Nord_stream_cimlap1212
Üzlet

Már megint borsot törnek az amerikaiak az oroszok orra alá

Portfolio
Tegnap megszavazta az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat szankcióit az amerikai képviselőház. Várhatóan a szankciók kitolhatják az új vezeték elkészülésének céldátumát, mely jelenleg 2020 közepére van ütemezve. Azonban ez a projekt már meg fog épülni, ugyanis a németek és Európa érdekét is szolgálja a kontinens minél diverzifikáltabb gázellátása. Persze a helyzet ennél komplexebb.

A szenátus ígérete szerint még idén elfogadhatja a törvénytervezetet, melyet utána Trump aláírhat. 5 éven keresztül tarthat a tervezet szerint a szankció, hacsaknem valaki hamarabb eltörli.

Az amerikai képviselőház megszavazta, hogy az Egyesült Államok szankcionálhatja azon cégeket, akik az Északi-Áramlat 2 gázvezeték építésében segédkeznek. A tervezet úgy szól, hogy a tengeri szintnél száz lábnál mélyebben nem lehet segédkezni az oroszoknak a vezeték megépítésében, ugyanis Oroszország jelenleg nem rendelkeznek még azzal a technológiai kapacitással, amivel meg tudnák oldani a csővezetékek 100 lábnál mélyebbre történő lefektetését. Azonban csupán idő kérdése lehet, amíg Oroszország és európai partnerei találnak valamilyen alternatív megoldást.

Ukrajna lenne a legnagyobb vesztes

Amennyiben elkészülne az Északi-Áramlat 2, akkor az lehetővé tenné az oroszok számára, hogy nagyobb mennyiségű gázt tudjon eljuttatni Nyugat-Európába a kelet-közép-európai régió megkerülésével. Ezzel Ukrajna veszítené a legtöbbet, ugyanis az Európába érkező gázszállítások 44 százaléka rajta keresztül folyik át.

Minden egyes perc, amivel tolódik az Északi-Áramlat 2 átadása, annál jobban erősíti Ukrajna pozícióját, hogy még idén egy kedvező megállapodást írhasson alá 2020 január elsejétől kezdődő tranzitszállításokra az oroszokkal. Ugyanakkor kétélű a dolog, mivel a vezeték felét európai energiatársaságok finanszírozzák, így nekik az lenne az érdekük, hogy mihamarabb működésbe álljon a vezeték.

A középutas németek

Az Északi Áramlat 2 konzorcium helyzetét az EU is nehezíti, ugyanis a Gáz Direktívának megfelelően a Gazpromon kívüli feleknek is lehetne használni a vezetéket, és nagyobb transzparenciát kellene az orosz gázóriásnak gyakorolnia az árazási mechanizmusaival kapcsolatban.

Szeptemberben az EU Törvényszéke megtiltotta a Gazprom teljes hozzáférését az Opal gázvezetékhez. Ugyanez történhet az Eugal vezetékkel, mely épp az Északi Áramlat 2-őt kötné össze az európai piacokkal.

A németek érdekei, és emiatt álláspontjuk a kérdésben igen érdekes. Németország támogatja az Északi-Áramlat 2 projektet, azonban továbbra is ragaszkodna az Ukrajnán keresztüli tranzithoz, nem véletlenül szeretné korlátozni az EU a Gazpromot a teljes csőkapacitás használatában. Tehát Németország sem az Egyesült Államok szankcióival, sem az oroszok Ukrajnát megkerülő terveivel nem értenek teljesen egyet, egy középutas megoldásban érdekeltek.  

Címlapkép: Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bkk_busz_bkv