McDonald's Oktogon Budapest
Üzlet

Mire készül a magyarországi McDonald’s?

Portfolio
Scheer Sándor márciusban vásárolta meg a McDonald’s Corporation magyarországi vállalatában meglévő teljes tulajdoni érdekeltségét. Ez azt jelenti, hogy a McDonald’s magyarországi Developmental Licensee Partnereként valamennyi, a hazai hálózatot alkotó étterem az üzletemberhez került, így ő felel a piacért, beleértve a franchise partnerekkel való együttműködést is. A tulajdonos a Portfolio-nak elmondta: a jövőben még modernebb éttermeket, új és kibővített szolgáltatásokat szeretne megvalósítani, és a kisvárosokban is egyre több Meki lesz.

Idén tavasszal vásárolta meg a McDonald’s Corporation magyarországi vállalatában meglévő teljes tulajdoni érdekeltségét Scheer Sándor, a magyar piac meghatározó építőipari cége, a Market Építő Zrt. alapítója. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a McDonald’s magyarországi Developmental Licensee Partnereként valamennyi, a McDonald’s hazai hálózatát alkotó étterem hozzá került, így teljeskörűen ő felel a piacért, beleértve a franchise partnerekkel való együttműködést is.

A Developmental Licensee egy tulajdonosi struktúra, amelyet a McDonald’s már 30 éve alkalmaz világszerte. Lényege, hogy a Developmental Licensee Partner feladata, hogy az adott piacon működő McDonald’s éttermeket üzemeltesse és fejlessze. A DL Partner biztosítja a működtetéshez és növekedéséhez szükséges tőkét is. Olyan piacokon alkalmazzák, ahol ez a struktúra hatékonyabb helyi irányítást, gyorsabb döntéshozatalt és erőteljesebb növekedést tesz lehetővé. Itthon talán szokatlan, de a McDonald's hálózatában kifejezetten gyakori ez a struktúra: jelenleg, világszinten több mint 80 piacon, Európában is számos országban DL rendszer van.

Scheer a Portfolio-nak elmondta, hogy a tervei szerint még gyorsabb fejlődés, ütemesebb növekedés fog megvalósulni a következő években:

„A jövőben még modernebb éttermekkel, új és kibővített szolgáltatásokkal, még több helyen leszünk jelen, így a változást egyre több vendégünk személyesen is megtapasztalja majd. A cél, hogy a rendszerben és a piacban rejlő lehetőségeket ötvözve felgyorsítsuk a növekedést, ösztönözzük az innovációt, és még közelebb hozzuk a márkát a vendégeinkhez” – tette hozzá.

Scheer Sándor
Scheer Sándor Fotó: Képszerkesztőség

Az üzletember szerint a fejlesztés és a bővítés nem csak új éttermek nyitását jelenti majd. A fejlesztéseknek stratégiailag fontos és a vendégek szempontjából is látványos eleme az új éttermi koncepció.  Két éve, a budapesti Vörösvári úti étterem volt az első, ahol a vendégek a „Jövő Élménye” koncepcióval találkozhattak. Azóta már 10 ilyen étterem van, a legújabb egység a Margit hídnál december elején készült el. Az átalakítások idén és a következő években is folytatódnak. A cél pedig az, hogy két év múlva a teljes hazai hálózat ezzel a koncepcióval működjön.

A vendégek számára a legfeltűnőbb újítást az érintőképernyős rendelésfelvevő kioszkok és az asztalhoz történő kiszolgálás jelentik majd.

„A kioszkokon könnyebben áttekinthető a teljes kínálatunk, az ételekért pedig nem kell majd sorban állniuk például a kisgyermekkel érkező családoknak, mert a kollégáink asztalhoz viszik azt – mint bármelyik hagyományos étteremben. Ami a legfontosabb, a vendégek döntik el, hogy hogyan szeretnék használni az éttermet. A kasszák nem szűnnek meg, akinek ez kényelmesebb, az a jövőben is rendelhet és fizethet a kollégáknál.”

48912479708_e3f115d470_k
Fotó: Képszerkesztőség

Létrehoztak egy új pozíciót is: a „vendégélmény menedzser” feladata, hogy folyamatosan ügyeljen arra, hogy a vendégek az étteremben jól érezzék magukat, és megkapják a személyes figyelmet.

Bővül a házhozszállítás, kisvárosokban és autópályáknál jönnek az új éttermek

Scheer Sándor elmondta azt is, hogy a júliusban, teszt jelleggel, néhány budapesti étteremben elindított házhozszállítás sikere felülmúlta a menedzsment várakozásait. Az elmúlt hónapokban megkezdték a szolgáltatás országossá bővítését. Ezt eredetileg csak 2020-tól tervezték, a pozitív tapasztalatoknak köszönhetően azonban úgy döntöttek, hogy október elejétől, ütemes tempóban indulnak az országos bevezetéssel. December elejére már az éttermek több, mint felében elérhető volt a házhozszállítás. 

49068073643_e485fce1e9_k
Fotó: Képszerkesztőség

A Developmental License-szel járó egyik legfontosabb feladat a hazai éttermi hálózat bővítése, a piacban rejlő lehetőségek kiaknázása. A magyarországi McDonald’s folyamatosan vizsgálja új éttermek nyitásának lehetőségét, vannak tervek, amelyek megvalósításán már most is dolgoznak. A tulajdonos elsősorban a kis-és közepes városokban, valamint az autópályák csomópontjainál lát terjeszkedési lehetőségeket, de Budapesten is lehet új éttermekre számítani.

A hazai McDonald’s-ot is érzékenyen érinti a munkaerőhiány: Scheer Sándor szerint az utóbbi két évben ennek ellenére több mint 2000 fővel tudták növelni a dolgozók létszámát. Ebben kulcsszerepet játszott a bérek több lépcsőben történő emelése, de hasonlóan fontos volt a munkatársak képzése, vagy a következetes munkáltatói márkaépítés is. A tervezett hálózatfejlesztésekkel összhangban úgy tervezik, hogy 2022 végére közel 10 ezer munkatársuk lesz, amivel a legnagyobb foglalkoztatók lesznek ebben a szegmensben.

A cikk megjelenését a Progress Promotion Kft. támogatta.

Címlapkép: Képszerkesztőség

parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak