karacsonystock
Üzlet

Kilőtt a 4iG

Portfolio
A karácsony előtti utolsó teljes kereskedési napon ismét csúcsot döntöttek az irányadó amerikai indexek, miután ma reggel újabb kedvező fejlemények láttak napvilágot a kereskedelmi háborúval kapcsolatban: Kína bejelentette, hogy januártól 850 termékre csökkenti az importvámot. Közben az európai tőzsdéken csendesen telik a nap, nincs határozott irány, a BUX pedig kis emelkedést mutat. Ma még mindenhol lesz kereskedés, holnaptól azonban sok tőzsdén már megkezdődik a karácsonyi szünet.

Tovább zakatol az amerikai részvénypiac

Továbbra sem alakult ki határozott irány Európában, a vezető európai indexek felemásan teljesítenek, a DAX 0,2 százalék mínuszban van, a CAC 40 stagnál, a UK 100 pedig 0,6 százalékot tudott erősödni.

Az amerikai tőzsdéken alapvetően pozitív hangulat uralkodik, amely a Kína által bejelentett vámcsökkentő csomagnak is köszönhető. Az S&P 500 0,1 százalékot emelkedett, ezzel új csúcson tartózkodik, a Dow 0,3 százalék pluszban van, a NASDAQ pedig 0,4 százalékos emelkedéssel szintén új csúcsra került.

A magyar piacon kedvező a hangulat, a BUX 0,4 százalékkal került ma feljebb, a hazai bluechipek közül az OTP 1 százalékot emelkedett, a Telekom 0,3 százalékkal került feljebb, a Mol 0,4 százalékot esett, a Richter pedig stagnál. A hazai piac nagy nyertese ma a 4IG, amelynek árfolyama ma 12 százalékos pluszban is volt már, miután bejelentette a cég, hogy újabb közbeszerzést nyert, 2,4 milliárd forint értékben.

Menesztik a Boeing vezérigazgatóját

Leváltotta vezérigazgatóját a Boeing a 737 MAX-botrány közepette, a vezérigazgatói posztot január közepétől a jelenlegi elnök, David Calhoun veszi át.

Tovább a cikkhez

12 százalékos pluszban a 4iG

Kilőtt a 4iG árfolyama a mai kereskedésben, már 12 százalékos pluszban jár a papír és a második legforgalmasabb részvény a hazai parketten. A vállalat ma bejelentette, hogy elnyert egy közel 2,4 milliárd forintos megrendelést.

Nem adja fel energetikai ambícióit az Opus

Frissen érkezett a bejelentés, hogy az Opus értékesítette a Mátrai Erőműben levő többségi részesedését az MVM-nek, és megtudtuk, hogy energetikai beruházásokra kívánják elkölteni a beérkező ellenértéket. A korábbi pletykák ellenére az Émász nem szerepel szorosan az akvizíciós célpontok között, az áram- és gázkereskedelembe is belépést tervez az társaság. A CIG Pannónia részesedéseket optimalizálhatják – Gál Miklóssal az Opus vezérigazgatójával beszélgettünk.

Tovább a cikkhez

Vége lesz egyszer a bikapiacnak?

50 százalékos esélyt ad egy részvénypiaci korrekciónak a Vanguard. A cég szerint a felerősödött várakozások és optimizmus beárazódott a részvényekbe, amely magában hordozza egy korrekciós hullám lehetőségét.

Tovább a cikkhez

Az Opus eladta a Mátrai erőművet az MVM-nek

Adásvételi megállapodást írt alá az Opus Global és a STATUS Energy Magántőkealap kezelője az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66%-os tulajdonrésze eladásáról az MVM Magyar Villamos Művekkel (MVM). A tranzakció 2020. első negyedévében történő zárásához hazai- és Európai Uniós hatósági engedélyek szükségesek. Az Opus Global Nyrt. számára az energetikai divízió kiemelt terület marad, a társaság a megújuló energiaforrásokra, a hálózati eszközökre és a kereskedelemre koncentrál.

Tovább a cikkhez

Mínuszban a BUX

Nem tartott sokáig a reggeli emelkedés a magyar tőzsdén, a BUX mínuszba fordult, főleg a Mol és a Richter esése miatt. Mind a két részvény 1 százalék feletti gyengülést mutat. Közben a 4iG több mint 4 százalékot emelkedett, miután egy újabb nagy összegű megrendelést jelentett be a cég.

Nagy vámcsökkentő csomagot jelentett be Kína

A gazdasági nyitás jegyében és bizonyos hiánytermékek olcsóbb importja érdekében Kína ma hajnalban azt jelentette be, hogy 2020-ban 859 termék esetén csökkenti az importvámok kulcsát a 2019-es átlagos mértékhez képest.

Tovább a cikkhez

2,4 milliárd forintos megrendelést nyert el a 4iG

Újabb közbeszerzést nyert el a 4iG, ezúttal közel 2,4 milliárd forint értékben.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indított a BUX

Ahogy arra a határidős indexek állása alapján számítani lehetett, profitrealizálással indult a nap Európában, ami nem is különösebben meglepő az idei szárnyalásokat követően. Az átfogó Stoxx 600 index 0,1 százalékos csökkenéssel nyitott, a bankszektor a leggyengébb ma, míg a technológiai részvények felülteljesítők. 

A BUX 0,5 százalékos pluszban áll a nyitást követő percekben. A blue chipek közül az OTP emelkedik ki, 1 százalékos erősödésével. A pénteken nagyot eső 4iG 2,4 százalékkal menetelt felfelé ma reggel, míg a CIG Pannónia, amely szombaton még közgyűlést tartott, szintén több mint 2 százalékot emelkedett.

Közel 80 millió forint értékben adott el OTP-részvényeket az igazgatósági tag

OTP-részvényeket adott el a bank igazgatóságának tagja, Wolf László – derül ki a BÉT-en közzétett közleményből.

Tovább a cikkhez

Tovább vette magát a PannErgy

Folytatta múlt héten a saját részvény vásárlásokat a PannErgy, újabb 1000-1000 darabokat vásárolt, négy kereskedési napon keresztül.

Tovább a cikkhez

Közbeszerzést nyert az Enefi

Szerződést kötött az Enefi a MAHART Magyar Hajózási Zrt.-vel – tette közzé a társaság a BÉT-en.

Tovább a cikkhez

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

A főbb európai részvénypiacokon nem alakult ki határozott irány pénteken, a magyar tőzsdén viszont a reggeli emelkedés után egy folyamatos lecsorgás látszott. A BUX végül 0,7 százalékos eséssel fejezte be a kereskedést, a napi átlaghoz képest közel dupla, 19 milliárd forintos részvénypiaci forgalom mellett. A blue chipek közül 1 százalék feletti esést szenvedett el az OTP, a Richter és a Magyar Telekom is, az OTP 1,2 százalékkal, a Richter 1 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 1,8 százalékkal került lejjebb. A Mol közben 0,3 százalékkal menetelt felfelé. Különösen nagyot esett a pénteki kereskedésben a 4iG, a papír 8,9 százalékos mínusszal zárt.

Az amerikai tőzsdék újabb történelmi csúcsokkal zárták a hét utolsó napját, a Dow 0,3 százalékot, az S&P 500 0,5 százalékot, a Nasdaq pedig 0,4 százalékot emelkedett. Az S&P 500 index  a múlt héten 1,5 százalékot emelkedett, ez már sorozatban a negyedik olyan hét, amikor erősödni tudott az átfogó index.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai tőzsdéken jellemzően eséseket látni ma reggel, a főbb piacok közül egyedül a japán tőzsde indexe emelkedik kissé, a Nikkei minimális pluszban áll. A kínai Shanghai Compsite 1,3 százalékot esett, a dél-koreai Kospi és a hongkongi Hang Seng pedig 0,1 százaléknál kisebb mértékű csökkenést mutat. Az európai határidő indexek kis esést jeleznek előre a nyitásra, a DAX futures 20 pontos mínuszban áll.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az amerikai indexek újabb csúcsdöntését segíthette, hogy Donald Trump pénteken a Twitteren egy posztjában optimizmusának adott hangot az amerikai elnökkel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban a kereskedelmi ügyekről. Ma Kína be is jelentette, hogy január elsejétől 850 termékre csökkenti az importvámot, köztük információs technológiai termékekre és például a sertéshúsra.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn és kedden lesznek még említésre méltó események, de valószínűleg már akkor is viszonylag unalmas kereskedésre számíthatunk a közelgő ünnepek miatt. Itthon a KSH teszi közzé hétfőn az októberi külkereskedelem részletes adatait, emellett az ÁKK a heti szokásos két aukcióját is előrehozza a karácsony miatt.

Hétfőn még minden fontosabb tőzsdén van kereskedés, kedden azonban már több helyen zárva tartanak a tőzsdék. Európában a párizsi és a londoni részvénypiacon lesz rövidített kereskedés és az amerikai tőzsdék is kinyitnak néhány órára. A magyar tőzsdén a mai nap után legközelebb jövő hétfőn, december 30-án lesz kereskedés.

Címlapkép: Getty Images

Kereskednél az ünnepek alatt? Itt van, hogy mikor melyik tőzsde lesz nyitva

A mai napon kívül már csak egyet napra nyit ki idén a magyar tőzsde, de a külföldi piacokon lesz lehetőségük a befektetőknek kereskedni. Összegyűjtöttük a fontosabb tőzsdék nyitva tartását az ünnepi időszakban.

Tovább a cikkhez

Tőkeemelésre, akvizícióra adott felhatalmazást a Nutex közgyűlése

Rendkívüli közgyűlést tartott december 20-án a Nutex. A részvényesek döntöttek az akvizíciós stratégia kiegészítéséről és felhatalmazták az igazgatótanácsot tőkeemelésre.

Tovább a cikkhez

Lezajlott a CIG Pannónia rendkívüli közgyűlése

Megtartotta ma rendkívüli közgyűlését a CIG Pannónia. A részvényesek megszavazták az alaptőke módosítását és a saját részvények vásárlására vonatkozó határozati javaslatot.

Tovább a cikkhez
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company