Richter
Üzlet

Hullámvasúton a Richter

Portfolio
Mozgalmas hónapokon van túl a Richter, a cég papírjai az év elején nagyot estek, amelyet heves kilengések, majd újabb nagy esés követett. A pozitív fordulatra októberben került sor, a Richter felpattant, majd a grafikonra pillantva valóban úgy tűnt, mintha vonalzóval rajzolták volna meg az árfolyam emelkedését.

Rosszul indult az év a Richter számára

A 2018. végi nagy esések után jó hangulatban indult az idei év a világ vezetői tőzsdéin, az év elején a BUX is emelkedéssel próbálkozott meg, a Richter is erősödéssel indította az évet, és bár egy ideig úgy tűnt, hogy a 2018-as negatív híreket (Esmya-botrány, a Richter romániai nagykereskedelmi cége működési engedélyének ideiglenes felfüggesztése) maga mögött tudva lassan minden visszatérhet a vállalatnál a megszokott kerékvágásba, azonban a cég 2018. negyedik negyedéves beszámolójában negatív meglepetést okozott az Esmyához kapcsolódó jelentős összegű leírás, a Richter számai elbizonytalanították a befektetőket, és az árfolyam az év elején újra lefordult.

Az árfolyam márciusban felpattant, a Richter március vége és április vége között több mint százalékkal került feljebb, azonban ezután újabb rossz hír érkezett, miután kiderült, hogy a Richter számára gondokat okozott a szerializáció. A cégnek meggyűlt a baja az idei év elején életbe lépett uniós, egyedi gyógyszerazonosítást előírő rendelettel, mivel a Richter szerializáció miatti kapacitásvesztés következtében nem tudott annyi terméket gyártani, mint amennyit szeretett volna. Ezután hatalmasat esett a Richter, az árfolyam május 10. és május 22. között 15,5 százalékot esett. Az árfolyam a májusi esés után hosszú ideig nem is tudott érdemben magára találni, majd ezt követően hónapokon át tartó lejtmenet következett.

Októberben jött a fordulat

Az év második felében azonban valami nagyon megváltozott és jelentős fordulat következett, a Richter technikai képe kedvezőbbé vált, az árfolyam október közepén emelkedni kezdett, amelyet a technikai kép javulása mellett októberben és novemberben több pozitív hír és is bejelentés is támogatott. A Richter grafikonjára pillantva valóban úgy tűnt, mintha vonalzóval rajzolták volna meg az árfolyam emelkedését.

Októberben és novemberben egymás után érkeztek a Richterrel kapcsolatos jó hírek, a gyógyszergyártót követő elemzőházak közül a JP Morgan októberben emelte meg a Richter célárát, emellett a vállalat vezérigazgatójának pozitív hangvételű interjúját is kedvezően fogadták a befektetők, miután Orbán Gábor elmondta, hogy a cég 2019-es árbevétele a vártnál magasabb lehet és a társaság fontos készítménye, a cariprazine az amerikai piacon jövőre is jól teljesíthet majd.

Jól sikerült a Richter harmadik negyedéves gyorsjelentése is, társaság felülteljesítette az elemzői várakozásokat, míg a menedzsment ezután a cég számára kedvező devizahatások és a jól teljesítő Vraylar-eladások miatt az idei évre vonatkozó várakozásait is felfelé módosította.

Az árfolyam erősödését a Richter által november elején bejelentett saját részvény vásárlások is támogathatták, az előirányzott 700 000 darab részvény több mint kétharmadát már novemberben visszavásárolta a cég, majd a saját részvények vásárlása decemberben is folytatódott.

Az elemzők is optimisták, a Reuters adatbázisa szerint 7 elemző vételre, 1 tartásra, egy elemző pedig eladásra ajánlja a Richtert, az elemzői célárak átlaga 6320 forint, ami XX százalékkal alacsonyabb a Richter tegnapi záróárával összehasonlítva. A Richter árfolyama október 10. és december 12. között 27 százalékkal került feljebb.

Nem drága a Richter

Az elemzők a Richternél magasabb profitnövekedésre számítanak a cég legközelebbi szektortársaihoz képest, azonban a vállalat P/E alapon az átlagosnál alacsonyabb szorzón forog, az elmúlt időszak árfolyamemelkedését követően még mindig relatíve olcsónak tekinthető a Richter.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
intel logo company