weworkgetty
Üzlet

Az év tőzsdei sztorija lett volna - Helyette az év bukása lett

Portfolio
Néhány hónapja a WeWork alapítója, Adam Neumann nagyban azon dolgozott, hogy tőzsdére vigye a coworking irodákat működtető céget. Akkor még az amerikai tőzsdék versenyeztek a bevezetésért. Amint azonban közzétette az IPO prospektusát a cég és fény derült a hatalmas veszteségekre, a fenntarthatatlannak tűnő üzleti modellre és az alapító furcsa üzelmeire, pillanatok alatt összeomlott a sztori. Nemhogy a remélt közel 50 milliárd dolláros vállalatérték nem lett meg, de a tőzsdére lépés sem sikerült és legnagyobb tulajdonosa, a SoftBank kénytelen volt pénzügyi mentőövet dobni neki, hog egyáltalán túléljen.

Az év elején még a WeWork 10 milliárd dollárt tudott begyűjteni befektetőktől és a világ egyik legértékesebb startupjának számított, 47 milliárd dolláros becsült vállalatértékkel. A terv az volt, hogy az elsődleges részvénykibocsátással és az ahhoz beígért hitelekkel újabb 10 milliárd dollárhoz jut majd a cég.

Azután publikálta a cég az IPO prospektust, amiből kiderült, hogy hatalmas veszteségeket termel a magát technológiai vállalatként eladni próbáló ingatlancég és távolról sem látszik, hogy hogy lesz nyereséges, a vezérigazgató pedig a vállalat helyett inkább saját magát menedzselte. Amint ezt meglátták a kibocsátást szervező befektetési bankárok, egyből elkezdték visszavágni a megcélzott kibocsátási árat, mondván, hogy nem fognak annyit fizetni érte a befektetők. Neumann Londonba, Bostonba és Torontóba repült, hogy meggyőzze az alapkezelőket arról, hogy a cég jó befektetés lehet, nem sok sikerrel. El kellett halasztani az elsődleges részvénykibocsátást – először szeptember 15-re.

Ekkor Neumann még azt ígérte, hogy a halasztás csak átmeneti, ugyanakkor a WeWork igazgatóságának tagjai és néhány befektető egyre biztosabban látta, hogy Neumannal az élen nem fog megvalósulni a tőzsdére lépés. Különösen a Softbank aggódott, amely már eddig is 9 milliárd dollárt tett a vállalatba a 100 milliárd dolláros alapjából.

Szeptember végén hivatalossá vált, hogy a WeWork nem megy tőzsdére, a cég bejelentette, hogy elhalasztja az elsődleges részvénykibocsátást. Ezzel azonban nem csak a részvénykibocsátásból befolyó készpénztől, de a beígért hitelektől is elesett a WeWork és készpénzszűkébe került. Olyannyira, hogy sokan már arról beszéltek, hogy pár hónapon belül összeomolhat a cég, amennyiben nem jut friss tőkéhez.

Szerencsére azonban a segítségére sietett a legnagyobb tulajdonosa, a SoftBank. 2017-ben szállt be a japán konglomerátum a cégbe, akkor úgy hírlik, hogy mindössze néhány perc alatt megköttetett a többmilliárd dolláros üzlet. A legenda szerint mindössze 12 percük volt a tárgyalásra és a SoftBank vezérigazgatója egy autóban vázolta az ajánlatát egy iPaden. Neumann válasza az volt, hogy normális esetben várna néhány napot, hátha jön egy jobb ajánlat, de egy reggeli spirituális óra tanítása által sugallva azonnal aláírta az ajánlatot. 

adamneumann2
forrás: Kelly Sullivan/Getty Images for the WeWork Creator Awards

A SoftBanktól és a többi befektetőtől kapott milliárdokat gyorsan felégette a cég, kellett a pénz a terjeszkedésre. Olyannyira, hogy a tőzsdei kibocsátás lefújásával a csőd szélére került a WeWork. De október végén bejelentette a SoftBank, hogy megegyezett a WeWorkkel, aminek keretein belül az újabb milliárdokért cserébe 80 százalékos részesedést szerez a japán befektető a WeWorkben. Eddig nem ez volt a SoftBank legjobb befektetése, már most milliárdos veszteségeket könyvelt el a cég és a SoftBank vezérigazgatója, Masayoshi Son elmondta, hogy sok szempontból nem ítélte meg jól a WeWorkot, amikor meghozta a befektetési döntést és nem vette észre az intő jeleket olyan terülteken, mint például a vállalatirányítás.

Az eset rávilágított arra, hogy nem minden sztorit vesznek meg azért a befektetők. A WeWork egyelőre megmenekült, de súlyos elbocsátások várnak rá. A SoftBank pedig várhatóan viselheti a veszteségeket és küzdhet azért, hogy visszaállítsa a belevetett bizalmat.

Címlapkép: Bryn Colton/Bloomberg via Getty Images

NYSE, trader, broker, válság
toyota
bankkartya pos terminal nfc mobilfizetes
European parliament building, Brussels, Belgium
Frankfurti tőzsde
forintka191126getty
OTP fiók
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
toyota