DROTI20191007015
Üzlet

Két évet kapott Hernádi Zsolt első fokon

Portfolio
Bűnösnek találta a zágrábi bíróság Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt és Hernádi Zsoltot, a Mol első emberét az INA-Mol perben. Sanadert első fokon 6, Hernádit 2 év börtönbüntetésre ítélték.

Első fokon 6 év börtönbüntetésre ítélte hétfőn a Zágráb megyei bíróság Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója távollétében 2 évet börtönbüntetést kapott

- közölte a horvát közszolgálati televízió az MTI tudósítása szerint.

A volt kormányfőt azzal vádolja az ügyészség, hogy a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett, továbbá, hogy megállapodott a Mollal, miszerint az INA-ból kivonják a veszteséges gázágazatot.

A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt mindvégig visszautasította a vádakat, leszögezve, hogy soha nem korrumpáltak egyetlen politikust sem, nem adtak kenőpénzt az INA irányítási jogainak megszerzéséért.

A Mol csalódott

A Mol-csoport csalódottan értesült a Zágráb Megyei Bíróság ítéletéről a Sanader-perben, hiszen a korábbi határozatok, mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbíróság (UNCITRAL) részéről azt állapították meg, hogy a Mol nem követett el bűncselekményt - közölte a cég a döntésre reagálva.

Azt is megjegyezték, a Mol ragaszkodik korábbi érveihez, határozottan visszautasítja a nem megfelelő üzleti magatartásra vonatkozó állításokat, és továbbra is minden eszközzel védekezik a bűncselekménnyel kapcsolatos alaptalan vádak ellen.

Csalódás van bennünk, de meglepetés nincs: ez már nem az első tisztességtelen eljárás volt, amit Horvátországban folytattak le

– írta a Mol.

Legutóbb 2015-ben a horvát alkotmánybíróság is hatályon kívül helyezte azt az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök büntetőügyében hozott ítéletet, amely kimondta, hogy a korábbi miniszterelnök kenőpénzt fogadott el az INA-val kapcsolatban - emlékeztettek. A bíróság akkor is több, súlyos eljárási hibát jelzett, és a bírósági eljárás újrakezdésére kötelezte a zágrábi megyei bíróságot.  

Ezzel egybevág a magyar Fővárosi Törvényszék döntése miszerint fennállt a veszélye annak, hogy a horvátországi eljárás során sérül a tisztességes eljáráshoz való jog és nem biztosítható az ügy pártatlan elbírálása - jegyezték meg.

Leszögezték, az elnök-vezérigazgató továbbra is teljes mértékben élvezi a Mol-csoport igazgatóságának bizalmát és támogatását.

A Mol INA-val kapcsolatos stratégiája pedig változatlan, ahogyan azt néhány hete is bebizonyítottuk a rijekai maradékfeldolgozási projekttel kapcsolatos beruházási döntés jóváhagyásával

- áll a közleményben.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Az USKOK szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait. A magyar Központi Nyomozó Főügyészség nemzetközi kapcsolatban kötelességszegésre irányuló vesztegetés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el 2011 júliusában. A főügyészség megállapította, hogy a Mol érdekében és vezetői részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

A magyar bíróság 2013-ban megtagadta a horvát ügyészség által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását, mivel álláspontja szerint a parancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette.

Nem igazán mozdul a Mol árfolyama

A Mol árfolyama érdemben nem reagált a hírre, jelenleg 0,3 százalék pluszban áll. A forgalom átlagosnak mondható, ma eddig 325 millió forint értékben kereskedtek a Mol részvényeivel.

Mi lesz az INA-részesedés sorsa?

Ami a Mol INA-részesedését illeti, már felmerült annak a lehetősége is, hogy a horvát állam visszavásárolhatja a részesedést. Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is az INA-ban, 44,84 százaléka pedig a horvát államé.

molforgalom

Hernádi Zsolt a Mol legutóbbi közgyűlésén az INA-val kapcsolatos helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg érdemleges tárgyalások nem folynak, de azt lehet tudni, hogy a horvát állam különböző opciókat vizsgál. A Mol elismeri azt, hogy stratégiai üzletágként az olajiparról egyes kormányok gondolkodhatnak másképpen, van olyan kormány, amely teljes egészében privatizálná, más kormányok pedig részben vagy teljes egészében nacionalizálhatják ezt a területet. Ha a horvát állam bármilyen paraméter mentén (bevételekhez kíván jutni, geopolitikai stratégia célok mentén stb.) újragondolja az energetikával kapcsolatos álláspontját, akkor visszaveheti az INA-t. A Mol arra törekszik, hogy a lehető leghatékonyabban működtesse az INA-t a piac szabályai szerint.

A magyar kormány és a Mol között komoly és jó párbeszéd van az INA-ról, bizonyos kérdéseket nagyon hasonlóan látnak, az INA hatékonyságát a kormány is fontosnak tartja, támogatja azokat a hatékonyságjavító intézkedéseket, amiket a Mol tett - mondta el akkor Hernádi Zsolt. A visszavásárlásra tett javaslattal kapcsolatban egyelőre nincsenek konkrétumok, és amíg nincsenek, addig a Mol úgy kezeli az INA-t, mint ha örök életre részvényese lenne a horvát cégnek, a Mol a hatékony működtetésben érdekelt. Beszélgetések folynak a rijekai finomító felújításával kapcsolatban, a beruházáshoz azonban horvátországi jogszabálymódosításokra lenne szükség, például Horvátországban a finomítói veszteséget ugyanúgy adóval sújtják, mint ha azt a Mol felhasználná, amíg ez így van, addig egy esetleges beruházás nem jövedelmező.

Címlapkép: MTI / Rosta Tibor

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company