Új csúcson zárt a BUX és az OTP is
Üzlet

Az OTP vitte a vállán az egész magyar tőzsdét

Portfolio
Erős év volt 2019 a magyar tőzsdén, a BUX index 18 százalékot emelkedett, nagy sztori volt az OTP, ahol a befektetők az év második felére jöttek rá, hogy mennyire jól sikerültek a bankcsoport akvizíciói, a 4iG, amelyik a nála sokkal nagyobb T-Systemset falta volna fel, de végül nem jött létre a tranzakció, az ingatlancégek, a BIF és a Graphisoft Park is nagyot ment, és év végére az év közepén betegeskedő Richter is magára talált.

18 százalékot emelkedett 2019-ben a BUX index értéke, ezzel az idei év erős volt, de nem kiemelkedő, a nagy rali 2015-2017 között történt, 2018 inkább csak pihenő volt, de ahogy javult a nemzetközi befektetői hangulat, úgy vették a magyar papírokat is, így a BUX index végül történelmi csúcsán fejezte be a 2019-es tőzsdei évet.

Ha a teljes magyar részvénypiacot nézzük, akkor árfolyamemelkedés alapján, a lista élén kis kapitalizációjú, standard kategóriás papírokat találunk, többszörösére emelkedett idén az Őrmester, a Kartonpack és az Akko árfolyama is, sokszor hírek sem kellettek ahhoz, hogy akár napokon keresztül kétszámjegyű növekedés legyen a papírokban, de azért sztorik is voltak bőven.

Az Őrmester az év elején változtatott stratégiát, aminek a lényege, hogy egyre inkább a nagy vevőkre fókuszálnak, augusztus közepén már erős első féléves eredményről számolt be a vállalat, szeptember eleje óta pedig már nem T, hanem standard kategóriás a vállalat részvénye, részben ezek a hírek repítették felfelé az árfolyamot, amely csak idén 875 százalékot emelkedett.

A Kartonpacknak sikerült az a bravúr, hogy idén kevesebb, mint egy hónap alatt közel 11-szeresére emelkedett az árfolyama, 3900 forintról 42800 forintra ugrott közel 3 hét alatt. A cég elmúlt évei botrányoktól voltak hangosak, a Kerék Csabához köthető cégről a bíróság korábban kimondta, hogy a cég a Kartonpack részvényeit lopott pénzből vásárolta, ezért a magyar állam a részvényeket 2017-ben elkobozta, és Kerék Csabát eltiltották a cégvezetéstől, idén volt MNB-bírság, büntetőfeljelentést is tett a cég, egyik leányvállalata pedig kártérítést követelt. Az évet végül 464 százalék pluszban fejezte be a részvény.

Ha csak a prémium kategóriát nézzük, akkor ott a 4iG volt az év egyik nagy sztorija, a Mészáros birodalomból Jászai Gellért többségi tulajdonába került vállalatban az volt a nagy sztori, hogy megvenné a Magyar Telekom leánycégét, a 4iG-nél jóval nagyobb T-Systemset, hogy annak a segítségével ne csak Magyarország, de a régió vezető IT-cége legyen. A tranzakció azonban meghiúsult, a 4iG viszont így is sorra nyerte egész évben a milliárdos közbeszerzéseket, összességében még a T-Systems-felvásárlás nélkül is 109 százalék pluszban állt meg az árfolyam év végén.

Nagyot ment idén két, tőzsdén jegyzett ingatlancég, a BIF és a Graphisoft Park is, az erős gazdasági konjunktúra mellett a vállalat bevétele és eredménye is szépen nőt idén, részben ezt honorálták a befektetők, mindkét cég árfolyama több mint 40 százalékot emelkedett idén, a Graphisoft Park pedig történelmi csúcsa közelében zárta az évet.

Az év legnagyobb sztorija azonban mindenképpen az OTP volt, amelyik kapitalizációja, indexsúlya és forgalma alapján is a legfontosabb a magyar tőzsdén, főleg az év vége felé szinte alig telt el úgy hét, hogy ne lett volna új történelmi csúcson az árfolyam. Az OTP 2014 óta futószalagon vette meg a bankokat a régióban, a legutóbbi bankvásárlásokkal már 12 országban lesz jelen (a szlovén akvizíció zárása még hátra van), és az elmúlt negyedévekben vált nyilvánvalóvá, milyen brutális eredménytermelő képessége van ennek a bankcsoportnak. Egymás után szállít az OTP 100 milliárd forint feletti negyedéves adózott eredményt, nagyon úgy tűnik, hogy sok befektető későn kezdte el beárazni a brutális bevétel- és főleg profitbővülést, részben ennek is köszönhető, hogy az OTP árfolyama idén több mint harmadával emelkedett, és végül történelmi csúcsa közelében zárta az évet.

A sor végén a Waberer’s és a CIG Pannónia áll, előbbinél komoly gond, hogy a Lengyelországban végrehajtott akvizíció nagyon nem úgy sült el, ahogy tervezték, ráadásul a fuvarozó cég most, a jó években is veszteséges, kérdés, mi jöhet egy komolyabb európai gazdasági lassulás mellett. A CIG Pannóniánál egy olasz kaland borzolta a kedélyeket, az olaszországi gaming tevékenységen elszenvedett veszteségek váratlanok voltak, az ügy várhatóan hónapokig, de akár évekig rányomhatja a bélyegét a vállalat számaira, nehéz megmondani az olasz kezesi biztosításokból származó veszteség végső összegét, részben emiatt veszítette el értékének több mint felét a CIG.

A 37 százalékos árfolyamemelkedéssel az OTP kapitalizációja most első alkalommal emelkedett 4000 milliárd forint fölé, ezzel megerősítette első helyét, utána a sorrend a blue chipek között változatlan, csupán a mid capek között volt átrendeződés.

A 2019-es árfolyamemelkedéssel az OTP kapitalizációja egy év alatt 1159 milliárd forinttal nőtt, itt csak a növekedés nagyobb, mint amekkora a 4 blue chipen kívül az összes hazai tőzsdei cég kapitalizációja összesen.

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
intel logo company