Cimlap_Hernádi
Üzlet

EU normákat sértett a zágrábi bíróság a Hernádi ügyben

Portfolio
Megsértette az EU tisztességes tárgyalásra vonatkozó normáit a zágrábi bíróság a MOL és a volt horvát miniszterelnök elleni per során vezető német és brit jogi szakértők szerint. Határozottan elutasítják a nyomozást és az elmarasztaló ítélethez vezető tárgyalás menetét a független jogi szakértők, akik a horvát kormány által indított, a Mol és Ivo Sanader korábbi horvát kormányfő ellen folyó pert figyelték meg.

A tárgyalás alatt készült szakértői jelentésben a független jogi megfigyelők (Trial Monitors) elfogultsággal vádolják a horvát államügyészeket, akik szerintük megsértették a vádlottak tisztességes tárgyaláshoz való jogát.

A Zágrábi Megyei Bíróság meglepő ítélete elsőfokon bűnösnek mondta ki Hernádi Zsoltot a volt horvát miniszterelnök, Ivo Sanader megvesztegetésében. Az ítélet szerint Sanader a megvesztegetésért cserébe egyezett bele, hogy a Mol átvegye a horvát INA energiavállalat vezetését. Az ítéletet közvetlenül azelőtt hozták, hogy Horvátország átveszi az EU soros elnöki tisztségét.

A részletes, 182 oldalas szekértői jelentés szerint „a Zágrábi Megyei Bíróság nem teljesítette a független és pártatlan törvényszék feltételeit”. A jelentés elfogultnak nevezi Turudić bírót „a horvát állam irányában”, mint írják, a bíró „megsértette többek között Az emberi jogok európai egyezményének (ECHR) 6. cikk (1) bekezdésében foglaltakat.”

A jelentést független, világszerte elismert jogi szakértők készítették: Dr. Kai Ambos professzor és Lord David Anderson KBE QC. Mindkettőjüket Hernádi Zsolt ügyvédei kértek fel, hogy pártatlan és elfogulatlan megfigyelőként ellenőrizzék az eljárás menetét.

A felkért megfigyelők tevékenységét szabályozó protokoll értelmében a szakértők nem állnak egyik fél oldalára sem a tárgyalás során.

Kai Ambos bíró a göttingeni Georg-August Egyetem büntetőjog, büntető eljárási jog, összehasonlító jog, nemzetközi büntetőjog és nemzetközi jog professzora; korábban Németországban egy kerületi bíróság vezetője volt, jelenleg bíró a hágai nemzetközi bíróság Koszovó Szakértői Kamarájában.

Lord David Anderson az angliai és walesi ügyvédi társaság tagja, Guernsey & Jersey fellebbezési bíróságának tagja, a londoni King’s College vendégelőadója, az Európai Tanács volt emberi jogi megfigyelője és a brit parlament felsőházának független képviselője.

Jelentésükben a következőket fogalmazták meg:

„A Monitoring Team segítségével megfigyeltük a bizonyítási eljárást annak 2019. 2. 4-ai megkezdésétől egészen 2019. 12. 16-ai váratlan lezárásáig. Úgy gondoljuk, hogy az USKOK (horvát állami korrupcióellenes ügynökség) eljárási magatartása és a tárgyalás e szakaszának minősége számos tekintetben nem felelt meg a nemzetközileg elfogadott tisztességes eljárás szabályainak.”

Az Időközi Jelentés komoly szabálytalanságok széles körét emeli ki az eljárásban, úgymint a védelem egyértelmű akadályoztatása: a megfelelő felkészülési idő megvonása; a nyilvánosság kizárása a tárgyalás kulcspillanataiban anélkül, hogy a bírósági naplóban feljegyzésben rögzítették volna, sértve ezzel a nyilvános tárgyaláshoz való jogot; a bíróság előírta hivatalból kirendelt (ex officio) ügyvédet megsértve ezzel a szabad ügyvédválasztás jogát – csak néhány a számos, a tisztességes tárgyaláshoz szükséges alapvető eljárási elem egyértelmű megsértése közül.

A vád mindezeken felül olyan megkérdőjelezhető tanúkra támaszkodott, akik pénzmosásban érintettek és velük szemben büntetőjogi vizsgálat van folyamatban. Az Időközi Jelentés hibáztatja az USKOK-ot azért, mert szisztematikusan elmulasztotta megvizsgálni a vád koronatanúját, Robert Ježić-et és üzleti partnerét, Stephan Hürlimann svájci ügyvédet.

„Nem úgy tűnik, mintha Hürlimann szerepét az állítólagos megvesztegetéssel kapcsolatos pénzmosásban sikerült volna teljes egészében kivizsgálni… Az USKOK képtelen volt kinyomozni az ügy Ježić-csel kapcsolatos releváns területeit és a vizsgálat lefolytatása az elfogultság problémáját is felveti. Ježić hitelessége megkérdőjelezhető bűnrészessége, 5 millió eurós haszonszerzése és a Hernádi Zsolt elítélésében való személyes érdekeltsége okán.”

Ježić, aki elmondása szerint közvetítője volt az állítólagos megvesztegetési pénzeknek, nem tudta a bíróságnak beszolgáltatni azt a bizonyos 5 millió eurót, amelyet az állítólagos megvesztegetési tranzakciókért kapott.

Eközben az USKOK-ról megállapították, hogy indokolatlanul figyelmen kívül hagyta Fazekas Imre olajipari tanácsadó és Mikhael Gutseriev orosz olajvállalkozó kulcsfontosságú tanúvallomását, amelyekből az derül ki, hogy a vitatott 5 millió eurót valójában Ježić lopta el egy titkos orosz lobbiakció érdekében, amelynek célja a Krk kikötőjén áthaladó új európai gáztranzit feletti irányítás megszerzése volt.

Az Időközi Jelentés szerint a komoly szabálytalanságok miatt nem lehet tisztességes tárgyalásról beszélni, így az ítélet – amit röviddel azelőtt hoztak, hogy Horvátország átvette az Európai Tanács elnöki tisztségét – súlyosan megsérti a tisztességes tárgyalásra vonatkozó EU-s és nemzetközi előírásokat.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
intel logo company