cimlap_olaj0102
Üzlet

Nem nyugszik Irán és az Egyesült Államok, tovább emelkedhet idén az olaj ára

Portfolio
Az olaj a legjobb évét zárta 2019-ben 2016 óta, az amerikai típusú könnyűolaj, a WTI 34 százalékot emelkedett, míg az északi-tengeri Brent 23 százalékot. Az Egyesült Államok és Irán továbbra is gondoskodik a geopolitikai feszültségekről, azonban az elemzők szerint idén a második félévben tovább emelkedhet a jegyzés.

A jó teljesítmény egyrészt az OPEC kínálati vágásainak volt köszönhető, másrészt az Egyesült Államok és Kína között létrejövő első fázisú kereskedelmi megállapodás ígéretének. A fedezeti alapok (hedge fund) pozícionáltsága 7 hónapja nem látott optimizmust tükröz, mely óvatosságra int.

Külön érdekesség, hogy az év utolsó napján az Irakban levő amerikai követséget megrohamozó tüntetők nem tudták feljebb tornázni a fekete arany árfolyamát. A tiltakozások az amerikai légicsapások ellen szóltak, ugyanis öt Iránnal szövetséges iraki és szíriai célpontot ért támadás. Azért veszélyes bármilyen iraki destabilizáció, ugyanis közel 5 millió hordót termel az ország naponta, mely a globális olajkínálat 5 százalékát teszi ki.

Irán és az Egyesült Államok viszonya továbbra sem túl rózsás, az amerikaiak továbbra is Teheránt vádolják a szeptemberi szaúdi terrortámadás elkövetéséért, illetve a Hormuzi-szorosban az olajszállító tankerek inzultálásáért.

Volatilis évet tudhat maga mögött a kőolaj, ugyanis augusztus elsején 4 éve nem látott mértékű zuhanás következett be az árfolyamában, miután Trump újabb vámok kivetésével fenyegette meg Kínát. Ugyanakkor szeptemberben meg 10 éve nemlátott mértékben emelkedett a nyersolaj ára a szaúdi dróntámadás következtében. Májusban nagyot esett az árfolyam a kereskedelmi háború eszkalálódásának következtében, majd decemberben már szépen araszolt felfele az új OPEC+ megegyezés és a kereskedelmi háború első fázisú megállapodásának hírére.

Az elemzők 2020 első felére stabil olajárakat várnak, ugyanis az OPEC termelésvisszafogását ellensúlyozhatja az Egyesült Államok kitermelésnövekedése, és a keresleti oldali bizonytalanságok. Azonban az év közepétől emelkedhet a nyersolaj jegyzése a növekvő feltörekvőpiaci kereslet következtében.     

Címlapkép: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény