Frankfurti tőzsde
Üzlet

Az amerikai légicsapás miatt esnek a tőzsdék

Portfolio
Elromlott a részvénypiaci hangulat, miután Egyesült Államok Iránhoz köthető célpontok ellen légicsapásokat hajtott végre Bagdadban. A légicsapások hírére az olaj ára nagyot emelkedett, az európai tőzsdék lejjebb kerültek pénteken, míg a tengerentúli részvényindexek is estek a pénteki piacnyitás után. A borús részvénypiaci hangulatban a magyar tőzsde mérsékelt eséssel zárta a pénteki kereskedést.

Mérsékelt eséssel zárta a pénteki kereskedést a magyar tőzsde

Elromlott a hangulat a világ tőzsdéin, miután az Egyesült Államok légicsapást hajtott végre az iraki fővárosban, Iránhoz köthető célpontok ellen. Az irányadó európai részvényindexek többsége lejjebb került pénteken, míg a tengerentúli tőzsdék is esnek. A hazai részvényindex eséssel zárta a pénteki kereskedést, a BUX 89 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,7 százalékos esés után 15 290 forinton zárt, míg a Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 950 forinton zárták a pénteki kereskedést. A Magyar Telekom 0,1 százalékos esés után 445,5 forinton fejezte be a hét utolsó napját, a hazai blue chipek közül egyedül a Richter volt képes emelkedni, a gyógyszergyártó részvényei 1 százalékos emelkedést követően 6 565 forinton zárta a pénteki kereskedést.

A pénteki kereskedést 6,3 százalékos eséssel zárták a 4iG részvényei, az Enefi 3,1 százalékkal került lejjebb, míg a FuturAqua 4,8 százalékot esett. Az Alteo viszont 3,8 százalékos erősödésével jól teljesített, míg a Nutex 5,3 százalékos emelkedéssel zárta a pénteki kereskedést.

Esnek a tengerentúli tőzsdék

A pénteki piaczárás felé közeledve esnek az irányadó európai tőzsdeindexek, miután az USA légicsapást hajtott végre az iraki fővárosban, Iránhoz köthető célpontok ellen. A hírre az olajár nagyot emelkedett a WTI árfolyama 3,4 százalékkal került feljebb. A fokozódó geopolitikai feszültség következtében az európai tőzsdék esnek, míg a csütörtökön új történelmi csúcsokon bezáró tengerentúli részvényindexek is lejjebb kerültek a pénteki piacnyitás után, a Dow 190 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg az S&P500 0,7 százalékot esett.

Tartós nyomás alá kerülhet a Mol egyik fontos üzletága

Decemberben is gyenge volt a finomítás és a petrolkémia, ráadásul az utóbbi még tartósan is nyomott maradhat a jövőben. Az olaj áremelkedése segíti a kutatás-termelés divíziót, azonban nagyobb a valószínűsége annak, hogy az árfolyam a 2800 forintos szintek alá is benézhet.

Tovább a cikkhez

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék, nagyot estek a légitársaságok részvényei

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék pénteken, a piaci kommentárok szerint a részvénypiaci hangulatra a fokozódó geopolitikai aggodalmak nyomták rá bélyegüket, miután az Egyesült Államok légicsapást hajtott végre Bagdadban, Iránhoz köthető célpontok ellen. A hírre az olajár nagyot emelkedett, a WTI árfolyama 3,7 százalékkal került ma feljebb. Az európai tőzsdék esnek, a CAC40 0,5 százalékos esése mellett a DAX 1,5 százalékkal került lejjebb.

A DAX komponensei közül 6,7 százalékos esésével a Lufthansa teljesített a leggyengébben, az esést az amerikai légicsapást követő olajáremelkedés mellett az is magyarázhatta, hogy a német kereskedelmi repülőterek (ADV) munkacsoportjának előrejelzése szerint a német repülőterek utasforgalma csökkenhet 2020-ban. Az ADV vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak kiemelte, hogy a 2020-as év kilátásai sivárak. A Lufthansa mellett az Air France KLM részvényárfolyama is nagyot esett.

"Könyörtelen bosszút" ígért a legfőbb iráni vezető Trump támadása után

Kemény válaszlépés várható az iraki fővárosban végrehajtott amerikai légitámadások után, amelyben meghalt egy iráni tábornok is - figyelmeztetett közleményében pénteken Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék

A tengerentúli tőzsdék csütörtökön új történelmi csúcsokon zártak, ezt követően elromlott a részvénypiaci hangulat, miután Donald Trump légicsapást rendelt el Iránhoz köthető célpontok ellen. A Bagdadban végrehajtott amerikai légicsapások során életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője.

A fokozódó közel-keleti feszültség nyomán az ázsiai tőzsdék többsége lejjebb került, az irányadó európai részvényindexek eséssel indították a pénteki kereskedést, a DAX 0,9 százalékos esése mellett a CAC40 0,6 százalékot esett, míg a milánói börze 0,5 százalékkal került lejjebb.

Ugrik az olaj, ebből még háború is lehet a Közel-Keleten

A Szaúd-Arábia ellen intézett terrortámadások szintjére szökött fel az olaj ára a hajnali kereskedésben, miután az Egyesült Államok újabb légicsapást mért Irakban iráni célpontok ellen. Egy magasrangú iráni tábornok került kiiktatásra, mely akár egy közel-keleti háborút is indukálhat. Közvetlenül egyelőre nem ért atrocitás semmilyen olajtermelő létesítményt, azonban a feszültségek eszkalálódása esetén ez csak idő kérdése lehet.

Tovább a cikkhez

Enyhe eséssel indult a pénteki kereskedés a magyar tőzsdén

Csütörtökön új csúcson zárt a magyar tőzsde, a BUX a nemzetközi részvénypiaci hangulatromlással párhuzamosan mérsékelt eséssel indította a hét utolsó napját. A hazai részvényindex 96 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a pénteki piacnyitás után. A Magyar Telekom stagnál, az OTP 0,2 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,8 százalékot esett. A Mol 0,3 százalékkal került feljebb.

Eséssel indulhat a pénteki kereskedés Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Emelkedéssel zárták a tengerentúli tőzsdék az újév első kereskedési napját, a Dow végül 330 pontos emelkedést követően 1,2 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,8 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 1,3 százalékos emelkedéssel zárta a csütörtöki kereskedést. Végül mindhárom amerikai tőzsdeindex új csúcson zárta a csütörtöki napot..

Bár a csütörtöki kereskedés végére kissé alábbhagyott a korábbi lendület, a magyar tőzsde végül mérsékelt erősödést követően is új csúcson zárt, a BUX 0,3 százalékos erősödés után 46 230 ponton zárt, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Magyar Telekom 446 forinton stagnált, míg az OTP 0,3 százalékos esést követően 15 390 forinton fejezte be a csütörtöki kereskedést. A Mol 0,7 százalékos emelkedés után 2 960 forinton fejezte be az újév első napját, míg a Richter 1,3 százalékos erősödést követően 6 500 forinton búcsúzott a csütörtöki kereskedéstől.

Mik az előjelek mára?

Elromlott a hangulat a részvénypiacokon, miután az Egyesült Államok Iránhoz köthető célpontok ellen légicsapásokat hajtott végre Bagdadban, a támadásokban életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka. A légicsapást követően az olajár nagyot emelkedett, a WTI árfolyama 2,8 százalékkal került feljebb, míg a Brent árfolyama 2,9 százalékot emelkedett. Az ázsiai tőzsdék lejjebb kerültek, a hongkongi tőzsde 0,3 százalékos esése mellett a sanghaji börze 0,1 százalékot esett, míg a japán tőzsde zárva tartott. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 94 pontos mínusza 0,7 százalékos esést vetíthet előre a pénteki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az Egyesült Államok légicsapásokat hajtott végre Bagdadban, Iránhoz köthető célpontok ellen, a légicsapásban többek között életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka. A Donald Trump által jóváhagyott légicsapást követően az olaj ára nagyot emelkedett, míg a részvénypiaci hangulat elromlott, a befektetők a geopolitikai feszültség erősödése miatt aggódhattak, miután Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője szerint kemény válaszlépés várható az iraki fővárosban végrehajtott amerikai légitámadások után.

Mire érdemes ma figyelni?

Pénteken Németországból a decemberi munkanélküliségi adatsorok mellett a decemberi, előzetes inflációs statisztikákat teszik közzé. Az Egyesült Államokból a decemberi, feldolgozóipari ISM beszerzési menedzserindexre figyelnek majd a befektetők, emellett a decemberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét teszik majd közzé a tengerentúlon.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Thomas Lohnes/Getty Images

Trump légicsapást rendelt el Iránhoz köthető célpontok ellen

Washington légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen - jelentette helyi idő szerint csütörtök este az amerikai média meg nem nevezett amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.

Tovább a cikkhez
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company