cimlap_olaj0103
Üzlet

Ugrik az olaj, ebből még háború is lehet a Közel-Keleten

Portfolio
A Szaúd-Arábia ellen intézett terrortámadások szintjére szökött fel az olaj ára a hajnali kereskedésben, miután az Egyesült Államok újabb légicsapást mért Irakban iráni célpontok ellen. Egy magasrangú iráni tábornok került kiiktatásra, mely akár egy közel-keleti háborút is indukálhat. Közvetlenül egyelőre nem ért atrocitás semmilyen olajtermelő létesítményt, azonban a feszültségek eszkalálódása esetén ez csak idő kérdése lehet.

Washington légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. Életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka.

Az északi-tengeri Brent ára több mint 4 százalékkal 70 dollár közelébe ugrott a hír hatására, mely nem csoda, hiszen az amerikaiak lépése az iránnal szemben amúgy sem túl barátságos viszony további elmérgesedését jelenti. Irán és Irak decemberben összesen 6,7 millió hordó olajat termelt ki naponta, mely a világ olajtermelésének közel 7 százalékát teszi ki.

A Szaúd-Arábia ellen intézett dróntámadások óta nem látott szintekre száguldott az olaj árfolyama, ráadásul a Brent és a WTI aggregált kereskedési volumene hússzorosa volt az előző 30 nap átlagának.

A támadások nem érintettek semmilyen termelési egységet, tehát az olajkihozatal egyelőre stabil mind Irakban, mind Iránban, azonban a magasrangú iráni tábornok kiiktatása fegyveres konfliktushoz vezethet az Egyesült Államok és Irán között, mely akár egyéb közel-keleti országok bevonódását is eredményezheti. Így közvetetten veszélybe kerülhet a régió olajtermelése, mely a világ szempontjából a legmeghatározóbb.

Az Iráni Iszlám Köztársaság legfőbb vezetője, Ali Hoszajni Hámenei súlyos megtorlást ígért az Egyesült Államok légi csapásaira válaszul. Piaci kommentárok szerint az amerikai lépés elég agresszív ahhoz, hogy akár egy újabb közel-keleti háborút kirobbantson.

Nem újkeletű az iráni-amerikai konfliktus

A feszültségek nem újkeletűek Washington és Teherán között. Még ezen a héten megrohamozták az irániak Irak amerikai nagykövetségét, miután légicsapásokat mért az Egyesült Államok Irakban iráni célpontokra. Azt se felejtsük el, hogy 2019-ben dróntámadás érte Szaúd-Arábia olajtermelő létesítményeit, illetve nem egy olajtankert ért atrocitás a Perzsa-öbölben.

Trump már eddig is szankciókat vetett ki Irán olajexportjára, azonban a két ország viszonya tovább romolhat. Az Egyesült Államok nagyobb haderőt tervez Irakba helyezni a nagykövetségét ért támadás után. A Hormuzi-szoros a történtek után még nagyobb figyelmet kaphat, ugyanis ez a szűk rész az a kulcsfontosságú helyszín, ahol az iraki és iráni olajexportnak keresztül kell haladnia, hogy eljusson a világ felvevőpiacaira.

Címlapkép: May James/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde