Üzlet

Pluszban zárt Amerika, visszasüllyedt az olaj és az arany

Portfolio
Az amerikai részvénypiacok nyitása óta enyhült az amerikai-iráni katonai konfliktussal kapcsolatos befektetői félelem, így hétfőn mérsékelt pluszban zártak a vezető részvényindexek, napon belül pedig látványosan süllyedt az olaj és az arany árfolyama.

Pluszban zárt Amerika

A kezdeti 1% körüli mínuszok fokozatosan olvadtak el az amerikai tőzsdeindexeknél és már a zárás előtt kis pluszt mutattak, majd a zárás előtti percekben további emelkedés történt. Így végül Dow Jones index 0,2%-kal, az S&P500 0,3%-kal, a Nasdaq pedig 0,5%-kal emelkedett. A részvénypiaci befektetők tehát az újév elején, rekordközeli szintek mellett sem ijedtek meg különösebben az amerikai-iráni konfliktustól, így a kockázati étvágy egyelőre kitart a piacokon. Ez magyarázza azt is, hogy a hajnalban látott nagy ugrás után az arany és az olaj árfolyama fokozatosan süllyedt. Az arany végül 1565 dollár körül zárt 1%-os pluszban, míg a WTI 62,8 dollár körül, a péntek est záróértékhez képest 2,6%-os pluszban.

A Dow Jones 30 komponense közül végül zárásra a Mc'Donalds papírjai mutatták a legnagyobb, 1,1%-os emelkedést, míg a legnagyobb esést a Walt Disney papírjainál láttuk.

Gigantikus tömeg búcsúztatja Teheránban a lelőtt iráni katonai vezetőket, ami nagyon erős felhatalmazás az iráni vezetésnek az Amerika elleni megtorló lépéseket. Ezekre a temetésen több vezető is figyelmeztetett, az amerikai külügy pedig rakétaveszélyre figyelmeztette állampolgárait Izraelben is. 

A NATO vezetője a feszültség csökkentését szorgalmazta amellett, hogy rögzítette: a katonai szövetség kiáll legnagyobb tagállama, az Egyesült Államok mellett a pénteki dróntámadás kapcsán, amelyben lelőtte az iráni katonai vezetőt. Az EU vezető hatalmai közben az atomalkuból való iráni kihátrálás miatt szankciókat készíthetnek elő az országgal szemben. Ezekről bővebben:

Ilyen körülmények között délelőtt még eséseket láttunk az európai és a magyar részvénypiacon is, az OTP 4,2%-kal zuhant, de az amerikai részvénypiacok fél négyes nyitása óta az esés enyhülni kezdett és mostanra már csekély pluszba lendült mindhárom vezető index.

A Dow Jones részvényindex 30 kompomense közül az olajpiaci feszültségekkel párhuzamosan az ExxonMobile emelkedett a legnagyobbat, míg a Walt Disney süllyedt szintén a legnagyobbat.

Ezzel párhuzamosan az arany ára a napközben elért sokéves csúcsról, 1585 dollárról 1564 dollárra süllyedt, az amerikai WTI olajfajta azonnali hordónkénti árfolyama pedig 64,5-ről 63 dollárig esett. Igaz mindkét termék ára magasabban jár még, mind péntek este zárt.

Gigantikus iráni temetési tömeg követelte az Amerika elleni megtorló akciókat

Az iráni állami média szerint milliós méretű, a Reuters szerint legalább több százezer fős gigantikus tömeg gyűlt össze Irán fővárosában ma az amerikaiak által minap lelőtt katonai vezető, Kasszem Szulejmáni, temetésére, amely megmozdulás mérete az 1989-es állami vezetői temetéshez hasonlatos – rögzíti a hírügynökség.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a NATO-vezér Iránról a mai rendkívüli tanácsülés után

Iránnak tartózkodnia kell az erőszak alkalmazásától és mindenfajta provokációtól, legfontosabb ugyanis megakadályozni, hogy elmérgesedjen a helyzet, illetve újabb konfliktus alakuljon ki - jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben, a katonai szövetség legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli, nagyköveti szintű ülését követően hétfőn.

Tovább a cikkhez

Hatalmasat esett az OTP

Nagyot estek az irányadó európai részvényindexek hétfőn, a piaci kommentárok szerint a hangulatra a fokozódó geopolitikai feszültség nyomta rá bélyegét. A magyar tőzsde lefordult és nagy eséssel zárta a hétfői kereskedést, míg az OTP 4,3 százalékos zuhanással fejezte be a hét első napját.

Tovább a cikkhez

Hozhat-e csillagászati olajárat az iráni konfliktus?

Végigvettük, hogy az iráni tábornok meggyilkolása következtében a perzsa állam milyen válaszcsapásokat mérhet az Egyesült Államokra, továbbá összehasonlítottuk a jelenlegi helyzetet a szeptemberi Szaúd-Arábiát ért dróntámadással. Az olaj keresleti és kínálati oldalára is vetettünk egy pillantást, majd fundamentálisan és technikailag is megnéztük a fekete arany kilátásait a közeljövőre.

Tovább a cikkhez

Irak korlátozza a külföldi csapatok mozgását

Irak korlátozza a koalíciós szárazföldi és légi erők mozgását, előkészítve a külföldi csapatok kivonását - jelentette be hétfőn Abdel-Karim Halaf iraki katonai szóvivő, akit az al-Mavazzín hírportál idézett.

Tovább a cikkhez

Mindenki nyugodjon le: nem lesz harmadik világháború!

Napok óta hangos a média és a közösségi média attól, hogy az Egyesült Államok egy dróncsapásban megölte Kasszem Szulejmáni iráni tábornokot, a Forradalmi Gárda tábornokát és a Kudsz-erők parancsnokát. Rengeteg aggódó poszt, mém, bulvárhír és álhír kezdett el terjedni arról, hogy a vezérkari tiszt halála egyenes út a harmadik világháború felé, valójában viszont nem sok esély van arra, hogy globális konfliktus lesz az eredménye az újabb közel-keleti feszültségnek. Reális esély van viszont egy komoly, elhúzódó konfliktusra, amit Magyarországon is megérezhetünk, de nem kell atomtámadásoktól vagy az utcán menetelő katonáktól rettegnünk.

Tovább a cikkhez
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény