Frankfurti Tőzsde
Üzlet

Felpattant a magyar tőzsde

Portfolio
Eséssel indult a szerdai kereskedés az európai tőzsdéken, miután a befektetők az amerikai-iráni konfliktus kiszélesedése miatt aggódtak. A kontinens börzéi a nap második felére a korábbi esés nagyrészét ledolgozták, a magyar tőzsde a korábbi esését ledolgozva emelkedéssel zárta a hét harmadik napját.

Felpattant a magyar tőzsde, kivétel nélkül emelkedéssel zártak a hazai blue chipek

A szerdai nap első felének esését a magyar tőzsde a délelőtt második felére teljesen ledolgozta, a BUX ezután tovább emelkedett, a hazai részvényindex végül 441 pontos plusz mellett 1 százalékkal került feljebb. A Mol 0,6 százalékos emelkedés után 2 888 forinton zárt, az OTP 1,2 százalékkal került feljebb, a bankpapír 14 870 forinton fejezte be a szerdai kereskedést. A Magyar Telekom 1,3 százalékos emelkedés után 444,5 forinton zárt, míg a Richter 1,5 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó részvényei 6 320 forinton vettek búcsút a hét harmadik napjától.

Felfelé kapaszkodik a BUX, emelkedik az OTP

A nap első felének esését csaknem teljesen le tudták dolgozni az irányadó európai részvényindexek, a kontinens börzéi felemásan teljesítenek ma délután, a DAX 8 ponttal került feljebb, míg a CAC40 0,1 százalékkal került lejjebb.

A BUX 244 pontos plusz mellett 0,6 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek kivétel nélkül erősödnek ma délután, a BUX komponensei közül 1,5 százalékos emelkedésével a 4iG részvényei teljesítenek a legjobban.

Az amerikai-iráni konfliktus megviseli a világ legnagyobb vállalatát is

Hiába emelkedik az olaj ára az amerikai-iráni feszültség következtében, a Saudi Aramco árfolyama esik. A befektetők elkezdték árazni egy esetleges újabb szabotázs lehetőségét. A koronaherceg által vágyott 2000 milliárd dollár alá esett a vállalat értéke.

Tovább a cikkhez

Csinos bankot vett a szomszédban az OTP

Nagy akvizíciós sorozat utolsó tagja a szlovén SKB az OTP-nél, a magyar bank ugyanis valamivel több, mint 5 év alatt 11 pénzintézetet vásárolt meg, az utolsókat, így az SKB-t is egy francia nagybanktól, a SocGentől, amely egymás után vonult ki a régió országaiból. Az SKB a negyedik legnagyobb szlovén bank, az OTP Csoporton belül a negyedik-ötödik legfontosabb lesz. Ljubljanába, az SKB-tranzakciózárást követő sajtótájékoztatóra kísértük el az OTP-t.

Tovább a cikkhez

Néhány részvény nagyon elszállt az iráni hírekre

A befektetők körében kisebb aggodalmat okozott ma reggel az Irán felöl érkező újabb hírek, az ázsiai tőzsdéken, majd az európai részvénypiacokon is kisebb lejtmenet bontakozott ki. Van azonban egy szektor, ami kiemelkedően jól teljesít ma.

Tovább a cikkhez

Előző napi záróértéke közelében jár a BUX

Az amerikai-iráni konfliktus fokozódásával kapcsolatos aggodalmak miatt esnek az irányadó európai részvényindexek szerdán, a magyar tőzsde is eséssel vágott neki a hét harmadik napjának, a majd a hazai részvényindex a korábbi mínuszait a délelőtt második felére csaknem teljesen le is dolgozta. A BUX 1,1 milliárd forintos forgalom és 29 pontos mínusz mellett 0,1 százalékkal került lejjebb, a blue chipek felemásan teljesítenek, a Magyar Telekom stagnál, a Richter 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,1 százalékot esett. A hazai blue chipek közül 0,3 százalékos esésével az OTP teljesít a leggyengébben.

Esnek az európai tőzsdék

A tengerentúli tőzsdék mérsékelt eséssel zárták a keddi kereskedést, szerdán a fokozódó közel-keleti feszültség miatt nagyobb, 1 százalék körüli esés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat szerdán, miután Irán katonai csapással válaszolt az Egyesült Államoknak Kászim Szulejmáni tábornok megölésére; szerda hajnalban több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőttek ki két amerikaiak által használt bázisra Irakban. Irán szerint „teljesen lerombolták” az Ain al-Aszad légitámaszpontot.

Az európai részvényindexek esnek szerdán, a DAX 0,8 százalékkal került lejjebb, a CAC40 0,6 százalékot esett, míg a milánói börze 0,5 százalékkal került lejjebb, ma délelőtt.

Ideges az olajpiac: elszállt az árfolyam, majd korrigált

Az iráni válaszcsapásoknak köszönhetően kezdetben 5 százalékkal emelkedett a kőolaj ára, majd az iráni külügyminiszter és Trump szokatlanul nyugodt nyilatkozata következtében visszakorrigáltak az árak. Kíváncsian várjuk Trump helyzetértékelését. Bár egyelőre zavartalan a világ olajellátása, azonban egyre nagyobb kockázati prémium kerülhet beépülésre az olaj árába.

Tovább a cikkhez

Enyhe eséssel indult a szerdai kereskedés a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel indult a hét harmadik napja a magyar tőzsdén, a BUX 118 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a szerdai piacnyitás után. Az OTP 0,5 százalékos esése mellett a Richter 1 százalékkal került lejjebb, a Mol 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékot emelkedett ma reggel.

A közel-keleti feszültség aggasztja a befektetőket, eséssel indulhat a nap Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Mérsékelt eséssel zárták a hét második napját az amerikai részvényindexek, miután a piaci kommentárok szerint az amerikai-iráni konfliktussal összefüggő aggodalmak háttérbe szorították a nap folyamán beérkező, kedvező makroadatokat. A Dow végül 120 pontos esést követően 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,3 százalékot esett, míg a Nasdaq stagnált.

Mérsékelt eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX 168 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Magyar Telekom 0,2 százalékos esés után 439 forinton zárt, a Mol 0,4 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 872 forinton zártak, a Richter 2 százalékos esés után 6 225 forinton zárt. A blue chipek közül egyedül az OTP volt képes emelkedni, a bankrészvény 0,4 százalékkal került feljebb, az OTP 14 700 forinton búcsúzott a hét második napjától.

Mik az előjelek mára?

Fokozódott a közel-keleti feszültség, miután Irán egy iraki légibázis ellen hajtott végre rakétatámadást, az iráni Forradalmi Gárda azt közölte szerdán, hogy hajnali rakétacsapásai "teljesen lerombolták" az amerikai erők által használt iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot. Az ázsiai részvényindexek esnek szerdán, a Nikkei 1,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 1,1 százalékkal került lejjebb, míg sanghaji részvényindex 1,2 százalékot esett. Ázsia más részein is borús hangulatban telt a hét harmadik napja, a szingapúri tőzsde 0,4 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 1,1 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 78 pontos mínusza 0,6 százalékos esést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A nap folyamán a befektetők az amerikai-iráni konfliktussal kapcsolatos hírekre fókuszálnak majd, miután Irán egy iraki légibázis ellen hajtott végre rakétatámadást, az amerikai csapatok által használt légitámaszpont elleni csapást az amerikai dróncsapásban Bagdadban meggyilkolt iráni tábornok, Kászim Szulejmáni halálának megtorlásául szánták.

Mire érdemes ma figyelni?

Szerdán az MNB a decemberi nemzetközi tartalékainak adatait publikálja, a KSH pedig az ipari termelés és a külkereskedelem novemberi adatait teszi közzé. Németországból a novemberi gyáripari megrendeléseket tették közzé, az Egyesült Államokból a decemberi ADP munkaerőpiaci statisztikáját publikálják.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

Év eleji nagybevásárlást tartott Lengyelországban a Duna House

340 millió forintnak megfelelő értékben újabb hitelközvetítőt vett Lengyelországban a Duna House, amellyel közel 60%-kal növelheti a Lengyelországban közvetített hitelek volumenét.

Tovább a cikkhez
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
intel logo company