Richter
Üzlet

Lemásolnák a Richter csodakészítményét, pert indított a cég amerikai partnere

Portfolio
A Richter amerikai értékesítési partnere, az Allergan pert indított az Egyesült Államokban, számolt be róla a Világgazdaság. Az Allergan szerint három indiai gyógyszercég arra készül, hogy kínálatát a Vraylar generikus változatával bővítse, a készítmény azonban még évekig szabadalmi védettséggel alatt áll.

Pert indított az Egyesült Államokban a Richter értékesítési partnere az Allergan, írja a Világgazdaság. Az Allergan arra hivatkozott, hogy három indiai gyógyszergyártó arra készül, hogy a Vraylar generikus változatával bővítse kínálatát, azonban a cariprazine hatóanyagú készítmény még évekig szabadalmi védettséggel rendelkezik.

Az Allergan azt kívánja elérni, hogy Delaware állam szövetségi bírósága hozzon olyan döntést, amellyel megakadályozza a generikumok gyártását addig, amíg a Vraylar szabadalmi védettsége le nem jár. A lap kiemeli, hogy a Richter amerikai partnere kártérítési igénnyel is fellép az indiai gyártók ellen, ha a generikus Vraylar-készítmény gyártása mégis elkezdődne a kizárólagosság lejárta előtt. A Vraylar szabadalmak tulajdonosa a Richter, a lap szerint a védettség 2028-ig, illetve 2029-ig van érvényben.  

A hírrel kapcsolatban megkérdeztük Beke Zsuzsát, a Richter kormányzati kapcsolatok és PR vezetőjét, aki kiemelte, hogy a Richter úgy gondolja, hogy mindez nem jelent reális veszélyt a Vraylar piaci pozíciójára vonatkozóan.

Mit érdemes tudni a cariprazine-ról?

A cariprazine a Richter saját fejlesztésű készítménye, az amerikai Foresttel (azóta már Allergan) 2005 óta folynak a fejlesztések. Az említett készítmény a Richter egyik legígéretesebb originális terméke, melynek fejlesztései az alábbi indikációban történtek: bipoláris depresszió, major depresszió, bipoláris mánia, skizofrénia. A vegyületet a Richternél fedezték fel, de az amerikai partnerrel folytatott közös fejlesztési munka nyomán az Allergan az USA és Kanada területére megszerezte a termékértékesítési jogokat. Az igazi áttörést a Richter 2012-ben érte el a cariprazine-nal, amikor a fő indikációban, a skizofrénia esetében is sikeresen zárult a klinikai fázis III vizsgálat. Ez lehetőséget adott arra, hogy az Egyesült Államokban meginduljon a törzskönyvezés folyamata, ami 2015 szeptemberében zárult le pozitív véleménnyel, így 2016 márciusában Vraylar márkanéven került bevezetésre az Egyesült Államokban a Richter és az Allergan közös gyógyszere.

A Richter a készítményt Reagila néven 2017. májusa óta az Európai Unióban is forgalmazza, a társaság 2018-ban a Vraylar után kapott royalty bevétele 75,9 millió euró volt, míg a Reagilából származó bevétel 2,8 millió euró volt, a készítményből származó 2018-as bevétel összesen 78,7 millió eurót tett ki, ami a társaság 2018-as bevételének 5,6 százalékát adta.

Nagy emelkedés után fordult le az árfolyam

A Richter az év végén nagyot emelkedett, majd a gyógyszergyártó részvényei az év elején tovább kapaszkodtak felfelé, a Richter október 11. és január 3. között 38,5 százalékkal került feljebb. Az árfolyam a hét elején lefordult, a Richter ma reggel 1,2 százalékos mínuszban is járt, majd a reggeli esést csaknem teljesen ledolgozva a Richter 0,2 százalékkal került ma lejjebb.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company