Duna House
Üzlet

Lengyel hitelközvetítőt vett a Duna House, felülvizsgálja célárát a Concorde

Portfolio
A Duna House lengyel leányvállalata megvásárolta az ATG lengyel hitelközvetítőt, a tranzakciót a Concorde elemzője ma gyorskommentárban értékelte. Az akvizíció a Duna House-ra gyakorolt hatásának felmérése miatt a Concorde felülvizsgálja a Duna House célárát, az ajánlás azonban nem változott, az továbbra is felhalmozás.

A Duna House kedden jelentette be, hogy a társaság lengyel leányvállalata, a Metrohouse megállapodást írt alá Varsóban az Alex T. Great („ATG”) 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról. A Duna House szerint az akvizícióval a társaság megerősíti a lengyel hitelközvetítői piacon betöltött pozícióját és megközelítőleg 60 százalékkal növeli a cégcsoport által Lengyelországban közvetített hitelek volumenét.

Az akvizíciót a cég részvényeit követő Concorde szerdai gyorskommentárban értékelte, az elemzés szerint az akvizíció első pillantásra pozitívnak tűnik, mivel a vételár viszonylag alacsony. A menedzsment által várt 4-5 éves megtérülési idő 4-5 P/E szorzót jelent, ami alacsonyabb a Duna House csoport 19-es P/E-jével összehasonlítva.

A 340 millió forintos, adósságfinanszírozott tranzakció az adósságállományt 1,6 milliárd forintig tolja el, ami az elemzés szerint nagyon kényelmes, 1,0x nettó adósság/EBITDA mutatót jelent, és a Duna House tőkeszerkezetét optimálisabb szint felé mozdítja el. A megvásárolt társaság nagyjából 70 millió forinttal járulhat hozzá a Duna House 2019-es eredményéhez.

A tranzakció után a Duna House az ötödik legnagyobb hitelközvetítő marad, és képes lehet megközelítőleg 60 százalékkal növelni a közvetített hiteleit Lengyelországban. A tranzakcióval a Duna House csoport Lengyelországból származó profitja a következő évben 180-220 millió forinttal nőhet (szemben a Concorde korábbi, 130 millió forintos becslésével), a szinergiahatások figyelembe vétele nélkül, ez a magyar core profit nagyjából 20 százaléka.

Az ATG akvizíciója az első naptól pozitívan járul hozzá a Duna House eredményéhez, az elemző véleménye szerint a tranzakció támogathatja a Duna House organikus növekedését, mivel a cégcsoport további negyven irodával bővül, a lengyelországi irodaszám 120-ra nőtt.

A Duna House egy relatíve olcsó, adósságfinanszírozott akvizíció által folytatta terjeszkedését Lengyelországban, az elemzés szerint a finanszírozás formája miatt a Duna House osztalékfizetési potenciálján nem változtat a tranzakció. Az elemzés szerint a Duna House az optimálisabb tőkeszerkezet irányába mozdulhat el, figyelembe véve az adósság alacsony szintjét és az olcsó finanszírozást. Az elemző úgy véli, hogy amíg az osztalékfizetési potenciál nem változik, addig a befektetők sem reagálhatnak negatívan.

A Concorde a részvény célárára gyakorolt hatás felmérése érdekében felülvizsgálja a Duna House-t, azonban az ajánlás továbbra is felhalmozás. A Duna House árfolyama 1,3  százalékkal került ma feljebb.

Címlapkép forrása: Duna House

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Budapest