cimlap_Palkovics_Kaderjak
Üzlet

Itt vannak a részletek Magyarország új nemzeti energia- és klímastratégiájáról

Portfolio
Szerdán a kormány elfogadta a jelenlegi Nemzeti Energiastratégiát felváltó új stratégiai dokumentumot, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia és klímapolitikai prioritásait. Csütörtökön Orbán Viktor azt mondta, hogy februárban be szeretné mutatni a kormány klímavédelmi akciótervét, ma pedig Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár nemzetközi sajtótájékoztatón ismertette a kormány meghatározó jelentőségű döntéseit energia- és klímapolitikai kérdésekben. A helyszínről tudósítottunk az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtótájékoztatójáról.

2030-ra 21 százalék lehet a megújuló energia részaránya a bruttó végső energiafelhasználásban

Palkovics László kezdte a sajtótájékoztatót, melyben hangsúlyozta:

 • Európa azt várja el Magyarországtól, hogy klímasemleges egyen 2050-re.
 • Kárpát medencében magas, de a világ átlaga alatti a klímaváltozási hatás. A globális felmelegedés üteme nő, 2000-2050 között másfél-két fokkal növekedhet az átlaghőmérséklet, ami megegyezik az 1900-2000 között történt hőmérsékletváltozás mértékével.
 • A közvéleménykutatás szerint a magyar emberek 92,1 százaléka támogatja, hogy 2050-re Magyarország klímasemleges legyen. A megkérdezettek az energiaipart és közlekedést tekintették a legfontosabb területnek, ahol a kibocsátást csökkenteni kellene, ezenbelül a közösségi közlekedés fejlesztését tartották a legfontosabbnak a válaszadók.

Kormánydöntések szerint az alábbi dokumentumok jövő hét csütörtökön a kormány.hu-ra feltöltésre kerülnek:

 • Éghajlatváltozási Cselekvési Terv
 • Éghajlat változás hatása a Kárpát-Medencére
 • Nemzeti Energiastratégia 2030
 • Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve

A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia 2050 nevezetű dokumentum év végéig fog elkészülni.

Kaderják Péter részletesebben kitért a Nemzeti Energiastratégiára és a Nemzeti Energia és Klímatervre:

 • Magyarország energiafüggetlenségének további erősítését emelte ki, mint legfontosabb cél.
 • Kijelentette, hogy javult az interkonnektivitás és az energiaszektor diverzifikáltsága.
 • A dokumentumok elkészítésénél az energiaimport mérséklése vezérfonal volt.

Négy alapelv határozza meg a fenti dokumentumokat:

 1. Középpontban a fogyasztó: rezsicsökkentés további fenntartása várható
 2. Energiaellátás biztonságának megerősítése: hazai szénhidrogén és megújulók fokozott hasznosítása, gázpiac folytatódó diverzifikációja
 3. Az energiaszektor klímabarát átalakítása: a villamosszektor üvegházhatású gázkibocsátásának további csökkentése, távhőszektor zöldítése és versenyképesebbé tétele.
 4. Energetikai innovációk és gazdaságfejlesztés
 • A stratégiák megvalósítása 40 projekten keresztül fog terv szerint történni, melyeknek központi eleme az egyensúly, költséghatékonyság, technológiai semlegesség és igazságos átmenet, azaz kompenzálni kell azokat, akiket hátrányosan érint az átalakulás.
 • A kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra minimum 40%-kal csökkenti Magyarország az ÜHG kibocsátást az 1990-es szinthez képest. A megújulóenergia részaránya pedig minimum 21% lesz 2030-ra a bruttó végső energiafelhasználásban.
 • Gázpiac ellátásbiztonsági célból fontos elsősorban a kormány számára, 70 százalékra tervezik csökkenteni az importfüggőségünket 2030-ra. A villanyszektorban 2030-ra 90%-ban karbonmentes áramtermelés a cél.  
 • Továbbá Innovációs projekteket támogató fejlesztések fognak indulni. A Klímatudatos vízgazdálkodás és a természetvédelem fontosságát is kiemelte Kaderják.
 • 2030-as célok eléréséhez 14 ezer milliárd forint lehet szükséges a Paks 2-es beruházási költségen kívül. Idén a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia 2050 nevezetű dokumentumon fog dolgozni gőzerővel az ITM,

  Magyarország klímasemlegessé válásának a költsége 2050-ig összesen 50 ezer Mrd forintba kerülhet, azaz 30 évre éves szinten a GDP 2-2,5%-át emésztheti fel.

Továbbá elhangzott még:           

 • Az ITM számít a Molra is az elfogadott stratégiák végrehajtásában.
 • Mátrai erőmű lignitkapacitásai gáztüzelésű blokkokkal lesznek pótolva.
 • Nagy szennyezőkkel szeretnék finanszíroztatni a klímasemlegessé válást, ehhez az EU finanszírozások önmagukban kevesek.
 • 2022-től a nagyobb magyar városokban elektromos buszok fognak közlekedni, jelenleg az ITM azon vizsgálódik, hogy ezt a dátumot előrébb lehet-e hozni.
 • Mátrai erőmű bezárása nem opció, a munkavállalók elbocsátása miatt, és a régió energiaellátását is biztosítani kell.  A Mátrai Erőmű döntően megújulóenergiával kerülhet kiváltásra. Kaderják kiemelte, hogy már előfordult, hogy a Mátrai termelést meghaladta a megújulóáram-termelés.
 • A jelenlegi 32-33 százalékos villanyimport arányt terv szerint 20 százalékra lehet majd csökkenteni.
 • A jövőhét csütörtökön publikálni tervezett dokumentumok fő alapkövei: az energiahatékonyság javulása, a nukleáris energia és a szén-dioxid kibocsátás mentes villamosenergiatermelés, és egy ilyen rendszerre épített elektromos mobilitási program már egy hiteles klímavédelmi program lehet Kaderják szerint.
 • Okosmérés a távhő szabályozhatóvá tételén keresztül segíthet nagyon sokat az energiahatékonyságon. Ez önmagában 10 százalékos felhasználáscsökkenést okozhat a távhőben.
 • Az okosmérők elterjedése az éjszakai áram fogyasztását is serkentheti, mely javítaná a villamosenergiarendszer hatékonyságát, és üzleti alapon is megtérülhet.
 • Versenyző a magyar olaj és gáz kutatás-termelés (upstream), a jelenlegi koncessziós rendszer folytatása várható.

Jönnek a részletek

Az elmúlt napokban a kormány egyre intenzívebben kommunikált klímapolitikai kérdésekről, a kormány szerdán fontos energia és klímapolitikai dokumentumokat fogadott el, melyről egy kicsit több részletet tudhattunk meg a miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, ma pedig Palkovics László és Kaderják Péter nemzetközi sajtótájékoztatón ismerteti a kormány meghatározó jelentőségű döntéseit energia- és klímapolitikai kérdésekben.

A szerdai kormányülés

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta az energia- és klímapolitika aktuális, közép és hosszú távú stratégiai kérdéseit. Elfogadta a jelenlegi Nemzeti Energiastratégiát felváltó új stratégiai dokumentumot, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia és klímapolitikai prioritásait 2040-es kitekintéssel. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a döntések fényében, az elfogadott dokumentumok alapján az idei év végéig dolgozza ki a hosszú távú, átfogó, a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez szükséges nemzeti fejlődési stratégiát, amelynek alapelveit a szerdai kormányülés szintén elfogadta.

Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatója

Fontos kijelentéseket tett a kormányzati klímapolitika területén Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Energia és Klímastratégiával összefüggésben azt mondta a kormányfő, hogy februárban be szeretné mutatni a kormány klímavédelmi akciótervét, ami konkrét intézkedéseket és javaslatokat fog tartalmazni, de már most említett néhány, az ország zöldítését célzó példát:

 • 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba helyezni
 • minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni
 • még idén olyan döntéseket kell hozni, amellyel mentesítjük a folyóinkat a műanyag PET-palackoktól
 • műanyag csomagolóanyagok kivezetése.

A sajtótájékoztatón továbbá elhangzott, hogy Magyarország 2030-ra az energiatermelés 90%-át klímasemlegessé fogja tenni, melyet Paks és a napenergia fogja biztosítani.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company