GettyImages-1188222658
Üzlet

Nem tudnak leállni az amerikai tőzsdék: itt vannak az új csúcsok

Portfolio
Az amerikai-iráni feszültségek enyhülésével ismét a kereskedelmi háború felé fordult a befektetők figyelme, ezzel kapcsolatban pedig biztató hírek érkeztek a napokban. Az európai tőzsdéken emelkedéssel kezdődött a hét utolsó kereskedési napja, napközben azonban elolvadtak a pluszok, viszont miután délután új történelmi csúcsra emelkedtek az irányadó amerikai indexek, újra zöldbe fordultak az európai benchmarkok. Pedig egy vártnál gyengébb adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról.

A vártnál gyengébb amerikai munkaerőpiaci adatok ellenére új csúcsra emelkedtek az irányadó amerikai indexek, a Dow először lépte át a 29 000 pontos szintet. A blue chipeket tömörítő index jelenleg 0,1 százalékos pluszban tartózkodik, az S&P 500 0,2 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,3 százalékkal menetelt felfelé.

Vegyes a kép az európai tőzsdéken, miközben a DAX emelkedik, addig a CAC-40 és a FTSE-100 mérsékelt mínuszban tartózkodik. Az amerikai indexek kis emelkedéssel nyithatnak a határidős indexek állása alapján, de a pluszok némileg mérséklődtek az amerikai munkaerőpiaci adatok közzétételét követően.

Tavaly decemberben 145 ezer új munkahely jött létre az Egyesült Államok (mezőgazdaságon kívüli) magánszektorában, ami elmaradt az elemzői várakozásoktól. A szakértők azt várták, hogy az USA-ban 165 ezer új munkahelyet hoznak létre az év utolsó hónapjában. A munkanélküliségi ráta 3,5%-on stagnált, ami megegyezett a szakértők előrejelzésével, és egyben továbbra is 50 éves mélypontot jelent.

A magyar tőzsde indexe szintén nem mutat különösebben nagy mozgásokat, 0,2 százalékos pluszban tartózkodik a BUX. A blue chipek közül az OTP tegnapi záróértékénél jár, a Mol 0,3 százalékot esett, a Richter 0,6 százalékot emelkedett. A nap nyertese eddig az Opus, a papírok 3,5 százalékos erősödést mutatnak jelenleg és a negyedik legforgalmasabb részvény jelenleg a BÉT-en. 

A vártnál kevesebb új munkahely jött létre az USA-ban

Kevesebb új munkahelyet hozott létre az USA magánszektora, mint az előző hónapokban.

Tovább a cikkhez

Szárnyalnak a légitársaságok

Nagyot emelkedett ma az európai légitársaságok részvényárfolyama, az emelkedést a Ryanair vezeti, a cég pozitív profit warningot tett közzé. A Bernstein elemzői szerint az, hogy a Ryanair a korábbi várakozásnál magasabb profitelőrejelzést tett közzé, ez lehet az első jel arra, hogy az iparág profitabilitásában fordulat jöhet.

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék, a DAX 0,2 százalékos, a FTSE-100 0,3 százalékos pluszban áll a nyitást követő percekben. A BUX is követi a nemzetközi hangulatot,0,2 százalékot emelkedett a magyar index. Az OTP 0,1, a Mol szintén 0,1, a Richter 0,5 százalékos emelkedéssel kezdi a napot. 

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Csütörtökön egész nap kitartott a jó hangulat, az európai tőzsdék többsége emelkedéssel zárt, a magyar tőzsdét az OTP és a Richter húzta felfelé. A BUX 1,3 százalékkal került feljebb csütörtökön, ezzel a magyar tőzsde felülteljesítő volt az európai tőzsdék között. Minden blue chip értéke emelkedett, az emelkedésben az OTP (+1,95%) és a Richter (+1,74%) járt az élen, de kis mértékben a Mol (+0,07%) és a Magyar Telekom (+0,34%) is emelkedett.

Az amerikai tőzsdéken folytatódott a rali, a vezető amerikai részvényindexek mind új történelmi csúcson zártak. A Dow 0,7 százalékkal, az S&P 500 szintén 0,7 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,8 százalékkal került feljebb.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai tőzsdék többségén emelkedés látszik ma reggel, a vezető indexek közül a Nikkei 0,5 százalékot, a hongkongi Hang Seng 0,2 százalékot, a dél-koreai Kospi 0,9 százalékot erősödött. A kínai tőzsde alulteljesítő volt ma, a Shanghai Composite index 0,1 százalékkal került lejjebb. Ami a vállalati híreket illeti, az Apple ázsiai beszállítói jól teljesítenek ma reggel, miután a kínai kormányzat által közzétett adatok szerint az iPhone-eladások több mint 18 százalékkal ugrottak meg decemberben.

Az európai határidős indexek állása alapján az európai tőzsdéken folytatódhat az emelkedés, a DAX futures 30 pontos pluszt jelez előre a nyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A jó hangulat elsősorban annak tudható be, hogy a befektetők már nem az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktusra, hanem az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásra fókuszálnak, utóbbiban jövő héten egy megállapodás aláírására is sor kerülhet.

Mire érdemes ma figyelni?

Ma az amerikai munkaerőpiaci adat lehet érdekes a befektetőknek, a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak számának változása mellett figyelhet a piac a munkanélküliségi rátára és a foglalkoztatottságra.

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Újabb közbeszerzésen nyert a 4iG

Valamivel több mint félmilliárd forint összértékű közbeszerzésen nyert a 4iG.

Tovább a cikkhez
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company