cimlap_OMV_0114
Üzlet

Erős kőolajtermelés, gyenge finomítás az OMV-nél

Portfolio
Az OMV növekedő szénhidrogéntermelésről és gyengébb finomítói és petrolkémiai marzsokról számolt be 2019 negyedik negyedévére vonatkozóan. A környezet a Molnak is hasonló.

Az OMV közzétette a 2019 negyedik negyedéves főbb értékvezérlőit, melyből jelentős következtetéseket lehet levonni a társaság negyedik negyedéves eredményére. Az osztrák olajvállalat legközelebbi gyorsjelentése február 6-án várható.

A vállalat által realizált kőolaj ára bár negyedéves alapon nőtt, de éves összehasonlításban 2,1 százalékot csökkent, mely negatívan érinti a kutatás-termelés (Upstream) divíziót, mely nagyon hangsúlyos a vállalat működésében.

Továbbra is az Upstreamnél maradva, az OMV összes szénhidrogén termelése jelentősen gyarapodott, éves szinten 13 százalékkal, de még negyedéves szinten is 5,2 százalékkal, mely viszont emelheti a divízió eredményét.

A finomítás szegmens egyik kulcsmutatója, a finomítói marzsok csökkentek mind éves és negyedéves alapon is, mely a downstream szegmens eredményére negatív hatással lehet.

A petrolkémiai marzs csökkent a legélesebben a mutatók közül, éves alapon 28 százalékos visszaesést figyelhetünk meg, de negyedéves alapon is közel 18 százalékot. Korábbi cikkünkben a Mol kapcsán írtunk ennek okáról, hogy az etilénmarzsok az amerikai palagáz forradalom előretörése kapcsán nyomás alá kerültek, mely tendencia még jóideig fennmaradhat. Ugyanis etilént nemcsak olajalapon naftából, hanem földgázból is elő lehet állítani, és a gázalapon előállított etilénnel nem képes felvenni a versenyt az olajalapú gyártás költségoldalon.

Jól teljesített az OMV részvényárfolyama, amennyiben egy évre visszatekintünk, közel 24 százalékot emelkedett a jegyzés.

Hasonló tendenciák a Molnál

A Molnál hasonló tendenciákat figyelhetünk meg a főbb értékvezérlők kapcsán. Mint ahogy azt egy korábbi cikkünkben írtuk, a petrolkémia gyengélkedése tartós lehet, a finomítói marzsok nyomottak voltak a benzin és a gázolaj árréscsökkenései miatt, hiába javult a Brent-Ural árkülönbözet. Az olajár elmúlt időszakban látott eredménye azonban javíthatta a kutatás-termelés divízió teljesítményét.

Címlapkép: Guenter Schiffmann/Bloomberg via Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company