mabisz
Üzlet

A tavalyinál nehezebb évre számítanak a magyar biztosítók

Portfolio
Sikeres évet zárt tavaly a magyar biztosítási piac, ám a tavalyi 7 és 10 százalék közötti díjbevétel-emelkedés idén a gazdasági növekedés lassulása miatt nehezen lesz megismételhető – hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) mai sajtóeseményén, amelyen a tavalyi számok és az idei kilátások mellett a ma már minden tizedik kgfb-káreseménynél használt E-kárbejelentő sikerét és az ombudsmani vizsgálatban érintett bonus-malus rendszert is értékelték.
SAVE THE DATE: Portfolio Biztosítás 2020 konferenia március 5-én!

Tavalyi eredmények

Még nincsenek végleges adatok a magyar biztosítási piac 2019-es évének egészéről, de már kijelenthető, hogy sikeres volt a tavalyi év a biztosítók számára – mondta a MABISZ sajtótájékoztatóján Erdős Mihály elnökhelyettes (címlapképünkön középen). Az első három negyedév felügyeleti statisztikáiból kiindulva 7 és 10 százalék közötti mértékben nőhetett a tavalyi év egészében a piac díjbevétele, és 2019 egészében elérhette az 1100 milliárd forint körüli értéket. Ez a növekedési ütem a gazdaság lassulása miatt idén nehezen lesz megismételhető.

A piac motorját a gépjárműbiztosítások és a nyugdíjbiztosítások jelenthették, emellett az új lakások piacának fellendülése a lakásbiztosításokra is jótékonyan hatott. A tavalyi évet érintette, hogy a 2019. január 1-je után kötött kgfb-szerződések díja 23%-os biztosítási adót is tartalmaz (a korábbi baleseti adó alakult át ily módon), ezzel együtt 230 milliárd forint körül alakulhatott tavaly a kgfb-szegmens díjbevétele, amire az új gépjármű-üzembehelyezések emelkedése, valamint a károkhoz kapcsolódó költségek emelkedése is hatott. Idén a MABISZ várakozásai szerint az üzembe helyezések már nem alakulnak olyan erősen, mint tavaly, de a kormány újautó-támogatása pozitív hatással lesz a gépjárműbiztosításokra.

Idei várakozások

Az idei év az általános és szakmai felelősségbiztosítások éve lehet, a mikrovállalkozások és kkv-k részéről ezek iránt növekvő kereslet jelentkezhet az egyébként alacsony penetrációjú piacon. Az utasbiztosítások díjbevétele is dinamikusan nőhet idén. A lakásbiztosítások esetében a piaci hatások (új lakások átadása) lassulást jeleznek előre, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank által elbírált Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) élénkíthetik a versenyt a szektorban. A díjbevételek szempontjából a nyugdíjbiztosítások Erdős Mihály szerint továbbra is húzóerejét jelentik majd a szektornak.

Az állam által bevezetett nyugdíjkötvényre vonatkozó újságírói kérdésre a MABISZ-elnökhelyettese elmondta: a jelenlegi stádiumban korai megbecsülni az új öngondoskodási forma várható hatásait, többek között az adókedvezmény, a kamatprémium és a szolgáltatások (járadék vagy egyösszegű) függvénye lesz.

Elfogadta a szervezet idei stratégiai terveit, ezek között 1. a digitalizáció erősítése, az ezt támogató szabályozói környezet elősegítése, 2. A Fiatal Generációs Stratégia továbbvitele, 3. Az egy éve elindított E-kárbejelentő fejlesztése és ismertebbé tétele, 4. Az edukáció kiemelt helyet foglal el.  

A Portfolio kérdésére Erdős Mihály elmondta: a Pénzügyminisztériumtól kapott legutóbbi információik szerint megvárja Magyarország az EU-s szabályozás végkifejletét az MNB által a biztosítási piacon bevezetni javasolt garanciaalap(ok) felállításával. A felügyelettel való együttműködésben zajlik a lakáshitelekhez kapcsolódó biztosítások blockchain-technológiával való fejlesztése és egyszerűbbé, ügyfélbarátabbá tétele is, éppen a napokban lesz erről egyeztetés az MNB-vel.


Az E-kárbejelentő sikere

Mészáros László, a MABISZ informatikai főosztályvezetője ismertette: 2019. január 8-án jelentették be az E-kárbejelentő indulását, az előzetes várakozásaikban szereplő 50-80 ezres letöltéssel szemben 250 ezer letöltést értek el, és több mint 7000 kárbejelentést intéztek rajta az ügyfelek, ami a 2018-as kárbejelentés-darabszámhoz képest közel 5%-os arányt jelent. 2019 végére már közel minden tizedik kárbejelentés az E-kárbejelentőn keresztül történt a biztosítók felé. A vontatmányos gépjárművek kárbejelentésének bevezetése és a károsult casco-kárbejelentésének a lehetővé tétele volt az indulás óta az applikáció két legnagyobb fejlesztése. Egyre többen használják a fotó és a hangfájl csatolása funkciókat, utóbbi a szöveges leírást tudja helyettesíteni. A tervek között szerepel az applikáció használatának még könnyebé tétele és újfajta gépjárművek bevonása az applikáción keresztül történtő ügyintézésbe.

biztosítók3

Válasz a bonus-malus rendszert ért kritikákra

Kerékgyártó Csaba (címlapképünkön jobbra), a MABISZ titkárságvezetője és a nem-élet ágazat vezetője közölte: európai összehasonlításban is jó ár-érték arányúak, továbbá igen széles fedezeti körrel rendelkeznek a magyar kötelező biztosítások, miközben az átlagdíjak a harmadik legalacsonyabbak az EU-ban (amelynek szabályozásában a gépjárműbiztosítási irányelv felülvizsgálata már évek óta folyamatban van). Ugyanakkor a biztosítók is folyamatosan mérik a fogyasztók elégedettségét, a közvéleménykutatások során az ügyfelek közel 80%-a úgy vélekedik több éve, hogy elégedett a kgfb-biztosítójával, és a károsult ügyfelek körében is 75% az arányuk.

Tavaly év végén több sajtóorgánum is foglalkozott az alapvető jogok biztosának vizsgálata alapján a  bonus-malus rendszerrel, amely 1992 óta működik Magyarországon, és az A0-s belépő fokozat mellett 10 bonus és 4 malus fokozattal rendelkezik. A személygépjárművek 35%-a van jelenleg B10-es, vagyis a legjobb besorolásban. A biztosítók elismerik, hogy a rendszer nem tökéletesen képezi le az üzembentartók kockázatait (ha például egy B10-es kategóriájú gépjárművel 3 évente kárt okoznak, a B8 és a B10-es kategória között ugrál), de például lehetőséget ad a rendszer díjkedvezményekre és a biztosítók közötti intenzívebb versenyre a különböző kategóriákban tartózkodó ügyfelekért.

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde