BÉT
Üzlet

Tőzsdére megy Oszkó Péter cége

Portfolio
Megcélozza a tőzsdét az Oszkó Péter által alapított OXO csoport, a tervek szerint 2021 első felétől már bárki megvásárolhatja majd a cég részvényeit a budapesti tőzsdén. Ennek jegyében a cégcsoport OXO Technologies Holdings néven új ernyőcéget hozott létre és egységes portfólióba rendezte a dinamikusan növekvő technológiai befektetéseit.

Működése öt éve alatt több mint 30 céget számláló csoportot épített fel az OXO csoport, amiben találhatók korai stádiumban lévő technológiai startupok, növekedési fázisban lévő cégek, sőt, egyes befektetési célpontoknál már a kivásárlás is megkezdődött. Ez alatt az időszak alatt a cégcsoport mintegy 1 milliárd forint értékben hajtott végre befektetéseket, portfóliójának értéke 2019 végén meghaladta a 2,8 milliárd forintot.

Pongrácz Dávid, az OXO Ventures befektetési igazgatója a jövőbeli terveket bemutatva elmondta, hogy nem csak hazai projektek iránt érdeklődtek, hanem a teljes kelet-közép-európai térségben aktívak és idén is folytatják a portfólió építését a régióban. Nagyjából egyenlő arányban oszlanak meg a befektetések a korai és a növekedési fázisú cégek, illetve a kivásárlások között.

Botond Szabolcs, az OXO csoport angyalbefektetője szerint az elmúlt évek elapadhatatlan forrásbőségének eredményeként szinte minden piacon dinamikusan felértékelődtek az eszközárak. A jegybankoknak és kormányoknak köszönhetően jelentős pénzmennyiség ömlött a piacokra, ami felpumpálta az értékeltségeket, ennek ellenére a hozamok nem estek le a kockázati tőkés befektetéseknél– mondta el Kutas Gábor a Biggeorgestől.

A kockázati-és magántőkebefektetések hozampotenciálja magasabb a többi alternatív eszközosztálynál, de az értékelés és az eszközárak körül egyre több a bizonytalanság. A technológia szektor növekedési-és hozampotenciálja erős, viszont a kiugró értékelések miatt egyre nagyobb a szórás a portfóliók teljesítményében.

Forrásbőséggel, magas árazással rendelkező piacon működünk, nem könnyű olyan piacokon jó hozamokat csinálni, ahol már magasak az árazási szintek. Nem igaz már az, hogy a nagy alapok, nagy portfoliókkal tudják produkálni a legjobb hozamokat, inkább a kisebb, specializált alapok. Sokkal inkább azok „operating fund management” alapok a sikeresek, akik nem csak a tranzakciókat bonyolítják le, hanem üzletfejlesztési tudást, kapcsolatrendszert is át tudnak adni - tette hozzá Oszkó Péter. A régiós növekedési lehetőségekkel kapcsolatban elmondta, hogy a régióban reálisabb értékeltségi szintek vannak és növekvő piac, nincs az a helyzet, hogy „túl sok az eszkimó és kevés a fóka”. Ennek eredményeként az elmúlt három évben az unión kívüli befektetők érdeklődése jelentősen megnőtt a régió iránt.

A tavalyi év végén lezajlott egy átszervezés az OXO Holdingsnál, létrejött az OXO Technologies Holding Zrt., ez alatt rendezték egységes portfólióba a befektetéseket.

Az átalakítással a cél, hogy 2021 elejére a cég részvényei a Budapesti Értéktőzsdén forogjanak – jelentette be Oszkó Péter, az OXO csoport alapító-tulajdonosa.

A következő félévben zártkörű tőkebevonás a terv, 1-2 milliárd forint értékben, ezt követően 2021 első felében egy 5-8 milliárd forintos nyilvános tőkebevonás jöhet, ezzel lépne ki a tőzsdére a cég. Ez egy külföldön már jól működő livid és nyílt végű befektetési konstrukció, "venture capital trust", amit most az itthoni tőzsdére behozna az OXO csoport.

A tőzsdére lépéssel az eddiginél szélesebb befektetői kört célozzanak meg, magán-és intézményi befektetők is beszállhassanak a cégbe, akik eddig a kockázati tőkés befektetések jellege miatt (hosszabb befektetési periódusok, alacsony likviditás, magas kockázatok) eddig kerülték azt.

Jelenleg több mint 15 angyal, illetve intézményi befektető van az OXO csoport tulajdonosi körében. Az elmúlt öt évben közel 900 startupot vizsgáltak meg, 35 cégben eszközöltek befektetést, a portfólió értéke mintegy 2,8 milliárd forint. A befektetéseknél a fókusz a technológiai cégeken van, a big data, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság és az agrárium a kiemelt terület. Olyan vállalatok vannak benne, mint például a Commsignia, amely nemrég zárt egy 10 millió dolláros következő körös befektetést, vagy a Gravity (Yusp márkanév), egy közel 1 milliárdos árbevételű cég. Az Indivizo egy növekedési fázisban lévő cég, amely az egyik első befektetése volt a cégnek. Az agráriumban tevékenykedő Agroninja pedig egy korai befektetés volt, a cég fejlesztése, hogy képalkotó módszerrel becsli meg szarvasmarhák súlyát.

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company