Frankfurti tőzsde
Üzlet

Fontos szint alatt zárt az OTP

Portfolio
Az irányadó európai részvényindexek emelkedtek a hét utolsó napján, a német tőzsde történelmi csúcsa közelében járt. A hazai részvényindex végül mérsékelt erősödéssel zárta a pénteki kereskedést, a blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban, míg az OTP fontos támaszzóna alá került, a bankpapír 1,9 százalékos eséssel zárta a hét utolsó napját.

Fontos szint alatt zárt az OTP, nagyot erősödött a Richter

Mérsékelt emelkedéssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 72 pontos plusz mellett 0,2 százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom 0,9 százalékos erősödés után 449 forinton zárt, míg a Mol 1,2 százalékkal került feljebb, az olajcég papírjai 2 854 forinton vettek búcsút a hét utolsó napjától. A Richter 2,6 százalékos emelkedést követően 6 645 forinton zárt. Nagyot esett azonban az OTP, a bankpapír 1,9 százalékkal került lejjebb, az OTP fontos támaszzóna alatt, 14 140 forinton zárt végül. 

Új csúcsokra kapaszkodtak a tengerentúli tőzsdék a pénteki piacnyitás után

Szerdán aláírták a részleges amerikai-kínai kereskedelmi megállapodást, a részvénypiaci optimizmus ezt követően sem lankadt, miután a befektetők a beérkező makroadatokra és vállalati gyorsjelentésekre figyeltek. Az S&P500 története során először zárt a 3300 pontos szint felett, míg csütörtökön mindhárom irányadó amerikai részvényindex új csúcson zárt.

Pénteken tovább kapaszkodtak felfelé az amerikai tőzsdék, a pénteki piacnyitás után napon belül a Dow és az S&P500 is új történelmi csúcsra emelkedett, a Dow 0,1 százalékos erősödése mellett az S&P500 0,2 százalékkal került feljebb.

Fontos szint alá került az OTP

Nemrég írtunk arról, hogy az OTP árfolyama fontos támaszzóna közelében jár, a bankpapír a 14 365 forint és 14 285 forint közötti zónát tesztelte meg. Azonban nagyon tűnik, hogy ez a tartomány nem bizonyult erős támaszzónának, az árfolyam lefelé tört ki a fenti a tartományból, az OTP 1,8 százalékkal került ma lejjebb. Amennyiben a zárásig sem változik a helyzet, abban az esetben jelentős tér nyílhat meg lefelé. Ekkor az OTP számára a 12 900 forint közelében található szint jelenti a következő fontos támaszt. A bankpapír az átlagosnál magasabb forgalom mellett esik, 5,5 milliárd forintos forgalmával az OTP a legforgalmasabb részvény pénteken a magyar tőzsdén.

A régiós bankrészvények felemásan teljesítenek a pénteki kereskedés második felében, azonban az OTP a mai, 1,8 százalékos esésével alulteljesítő a régiós bankpapírok között.

Lefordult a BUX, esik az OTP

Az irányadó európai részvényindexek emelkednek a pénteki kereskedés második felében, a DAX 0,5 százalékos erősödése mellett a CAC40 0,8 százalékkal került feljebb. A régiós tőzsdék felemásan teljesítenek, a lengyel részvényindex stagnál, a prágai tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 0,1 százalékkal került feljebb. A kezdeti emelkedést ledolgozva a magyar tőzsde előző napi záróértéke alá süllyedt vissza, a BUX 8,3 milliárd forintos forgalom és 142 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került lejjebb.

A blue chipek felemásan teljesítenek, a Richter stagnál, a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Mol 1,6 százalékot erősödött. A hazai nagypapírok közül az 1,8 százalékos esésével az OTP teljesít a leggyengébben.

Az OTP az átlagosnál magasabb forgalom mellett esik, 5,4 milliárd forintos forgalmával az OTP a legforgalmasabb részvény ma a magyar tőzsdén.

Izgalmas szinten az OTP

Az OTP tavaly decemberben 15 850 forintnál új történelmi csúcsra emelkedett, az árfolyam ezután lefordult és a bankpapír az év utolsó heteiben már nem is tudott az új csúcsa közelébe visszakapaszkodni. Az elmúlt hetekben az árfolyam esni kezdett, az OTP a decemberi csúcsához képest 9,8 százalékot esett, az árfolyam pedig izgalmas támaszzóna közelébe érkezett meg. Az OTP a 14 365 forint és 14 285 forint közötti zónát teszteli, az OTP november elején és november végén már többször is érintette ezt a zónát és a részvény tavaly december elején szintén innen tört ki felfelé. Ha a támaszzóna elesik, az OTP számára a 12 900 forint közelében található szint jelenti a következő fontos támaszt.

Még optimistább lett a Magyar Telekomra az Erste

542 forintra emelte a Magyar Telekom részvényeire vonatkozó célárát az Erste. Az új célár közel 21 százalékkal magasabb, mint a jelenlegi árfolyam.

Tovább a cikkhez

Felpattant a Mol

Az irányadó európai tőzsdeindexek erősödésével párhuzamosan a hazai részvényindex is erősödéssel vágott neki a pénteki kereskedésnek, bár a délelőtt második felére a korábbi lendület kissé alábbhagyott, a BUX 2,1 milliárd forintos forgalom és 53 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. Az OTP 0,4 százalékos esése mellett a Richter 0,1 százalékkal került lejjebb. A Magyar Telekom 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Mol 1,1 százalékot erősödött.

A Mol ma reggel 2,3 százalékkal került feljebb, majd ezután a korábbi lendület egy része alábbhagyott és a Mol 1,1 százalékkal került feljebb. Az olajcég papírjai az átlagosnál magasabb forgalom mellett emelkednek ma, 366 millió forintos forgalmával a Mol a második legforgalmasabb részvény a magyar tőzsdén az OTP után.

Itt az újabb ezermilliárd dolláros cég

Az elmúlt hónapokban sorra dőltek a rekordok a világ tőzsdéin, ahogy egyre magasabbra kúsztak a részvényárfolyamok, úgy került egyre több cég közel ahhoz, hogy belépjen az ezermilliárd dolláros piaci értékű tőzsdei vállalatok táborába. Az elmúlt hetek emelkedésével most a Google anyacége, az Alphabet került be az elit klubba.

Tovább a cikkhez

Történelmi csúcsa közelében jár a német tőzsde

Erősödnek az irányadó részvényindexek ma délelőtt, a pénteki piacnyitástól távolodva a CAC40 0,6 százalékkal került feljebb, a milánói börze 0,4 százalékot erősödött, míg a madridi részvényindex 0,9 százalékkal került ma feljebb. A DAX 0,8 százalékot emelkedett, a német tőzsde ezzel a tavaly januári, történelmi csúcsa közelében jár. A piaci kommentárok a pozitív hangulatot részben az uniós kereskedelmi biztos kommentárjának tulajdonították, miután a Reuters szerint Phil Hogan pozitívan nyilatkozott a Washingtonnal folytatott egyeztetésekről.  

Emelkedik a BUX a pénteki piacnyitás után

Emelkedéssel indult a hét utolsó napja a magyar tőzsdén, a BUX 210 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb. Az OTP 0,6 százalékos erősödése mellett a Richter 0,7 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,4 százalékot emelkedett. A Magyar Telekom egyelőre nem mutat érdemi elmozdulást az előző napi záróárához képest.

Emelkedéssel indulhat a hét utolsó napja az európai tőzsdéken

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Emelkedéssel indult a hét negyedik napja a tengerentúli tőzsdéken, majd a csütörtöki piaczárás felé közeledve az amerikai részvényindexek tovább tudtak erősödni. A piaci kommentárok szerint az amerikai-kínai részleges kereskedelmi megállapodás aláírása után a befektetők kedvezően fogadták a beérkező makroadatokat és vállalati gyorsjelentéseket. Az Egyesült Államokban a kiskereskedelmi eladások decemberben a vártnak megfelelően 0,3 százalékkal bővültek, a piaci szereplők emellett a Morgan Stanley legfrissebb számaira figyeltek, a bankház bevétel és EPS soron is felülmúlta az elemzői várakozásokat, a Morgan Stanley árfolyama 6,6 százalékkal került feljebb. A Dow végül 267 pontos emelkedést követően 0,9 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,8 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,1 százalékos erősödéssel zárta a csütörtöki kereskedést. Végül mindhárom amerikai tőzsdeindex új történelmi csúcson zárt.

Eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 215 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tudott emelkedni, a telekomcég részvényei 0,5 százalékos erősödést követően 445 forinton zártak. Az OTP 0,6 százalékos esés után 14 420 forinton zárt, a Richter 0,9 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 6 480 forinton zártak. A Mol 0,1 százalékos esés után 2 820 forinton búcsúzott a hét negyedik napjától.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék csütörtöki csúcsdöntései után az irányadó ázsiai részvényindexek vegyesen teljesítettek a hét utolsó napján, a piaci kommentárok szerint a befektetők elsősorban a beérkező kínai makroadatokra fókuszáltak. A kínai statisztikai hivatal pénteken közzétett jelentése szerint Kína bruttó hazai terméke (GDP) éves összevetésben 6,1 százalékkal bővült 2019 egészét tekintve, ami a legvisszafogottabb növekedési ütem 1990 óta, bár az adat megfelelt az előzetes várakozásoknak. A decemberi, kínai ipari termelés és a kiskereskedelmi eladások (év/év alapon) bővülése azonban felülteljesítette az elemzői várakozásokat. A Nikkei 0,5 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze stagnált. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány a pénteki kereskedésben, a szingapúri tőzsde 0,1 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,1 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek felemásan teljesítenek ma reggel, míg a határidős DAX 57 pontos plusza 0,4 százalékos emelkedést vetíthet előre a pénteki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás aláírása után a befektetők a beérkező makroadatokra és a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a péntek hajnalban beérkező adatsorokból kiderült, hogy xsaknem harmincéves mélypontra gyengült a kínai gazdaság növekedése a tavalyi évben az amerikai-kínai kereskedelmi háború, valamint a rossz befektetési hangulat miatt.

Mire érdemes ma figyelni?

A hét utolsó napján nem érkezik fontos hazai makroadat. A negyedik negyedéves kínai GDP adat mellett ma teszik közzé az euro-zóna decemberi inflációs adatait, valamint az Egyesült Királyság decemberi kiskereskedelmi értékesítési adatait is.

Pénteken nem érkezik majd kiemelt vállalati gyorsjelentés.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Thomas Lohnes/Getty Images

Frankfurti tőzsde
Balaton Sound safetyfirst
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Esik a Magyar Telekom