1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
Üzlet

Ezen múlhat Magyarország jövője: brutális növekedést jósolnak az IT-szektorban

Portfolio
2020-ról 2023-ra 6,6 százalékos éves átlagos növekedéssel 1,94 ezer milliárd forintosra nőhet a magyar IT-piac – jelzik előre a Fitch Solutions elemzői. Bár a gazdasági növekedés némileg lassulhat, az IT-piacot a munkaerőhiány és a növekvő bérek miatt szükségessé váló informatikai beruházások hajtják. A legfontosabb trendek között említik a felhő technológiák, az 5G, az AI és más technológiák térnyerését és az ipar 4.0-ás fejlesztések terjedését.
Érdekel, hogy mi a véleménye a szakembereknek a globális és a magyar járműipar legnagyobb kihívásairól és az azokra adható legjobb válaszokról, megoldásokról? Jelentkezz még ma a Járműipar 2020 konferenciára!

Mekkora növekedés jöhet az IT-piacon?

A 2017-18-as óriási IT-piaci felfutás után 2019-ben a piac növekedési üteme lelassult, mely elsősorban a termékciklusok leülése miatt következhetett be. A Fitch Solutions elemzői friss előrejelzésükben középtávon ugyanakkor robosztus, fenntartható növekedést jósolnak a magyar IT-piacnak:

  • A vállalatok stratégiai befektetéseket hajtanak végre a területen a növekedés támogatása és a hatékonyságuk növelése érdekében,
  • a feszes munkaerőpiaci helyzet - a munkaerőhiány és az elszálló bérek - miatt ezek a befektetések részben az emberi munkaerő kiváltását, helyettesítését célozhatják,
  • emellett a technológiák fejlődése is IT-befektetésekre sarkallja a piaci szereplőket, a felhő alapú technológiáknak és az ipar 4.0 megoldásoknak nagy szerepük lesz ebben.

A kockázatok között említik, hogy a gazdaság növekedési üteme lassulhat 2020-ban a külső gazdasági környezet romlása következtében, és a befektetők politikai bizonytalanságok miatt is aggódhatnak, de a régióban még így is gyorsnak számít a gazdaság bővülése. Megjegyzik azt is, a magyar fogyasztói és üzleti szentimentet a hosszú adósságleépítési időszak után olcsó források által táplált hitelezés és a bérek növekedése is támogatja.

2020 és 2023 között 6,6 százalékos éves átlagos növekedésre számít a Fitch Solutions, 2023-ra ezzel 1,94 ezer milliárd forintosra nőhet a magyar IT-piac. 2019-ről 2020-ra pedig 7,6 százalékos növekedéssel számolnak, az év végére 1,6 ezer milliárd forintos lesz a piac.

Mi hajtja a piacot?

2020-ban a lakossági és a vállalati szegmensben a Windows 7 támogatásának megszűnése lendületet adhat a szoftver- és hardvepiacnak egyaránt, ugyanis a hazai internetezők durván 30 százaléka a Fitch Solutions adatai szerint még Windows 7-es operációs rendszert használt tavaly, vagyis ezek cseréje esedékessé válhat az évben. Ezen kívül a lakossági szegmensben a béremelkedés miatt magasabb elkölthető lakossági jövedelem a magasabb árkategóriájú PC-k beszerzését vetíti előre, az ultravékony és hibrid laptopok, iPadek és gamer PC-k jobban fogynak majd.

A vállalati szegmensben a felhő technológiák irányába mozdulhat el a piac, alapszolgáltatások kerülhetnek a felhőbe, amelynek egyik nagy előnye, hogy nagyvállalati környezetben egyszerűbben, hatékonyabban menedzselhetők és karbantarthatók a rendszerek.

Mi várható az egyes szektorokban?

A Fitch Solutions szerint a cloud computing megoldások, az ipar 4.0 megoldások és a szolgáltatásként igénybe vehető szoftverek (SaaS) minden szektorban nagyobb hangsúlyt kaphatnak, és a nagyvállalati szegmensen túl a kkv-k érdeklődését is egyre jobban felkelthetik.

varakozasok it-szektor
  • Az ICT és az ipari szegmens adja a szoftver és szolgáltatási IT-költések durván 40 százalékát itthon, a Fitech mindkét szektorra nézve pozitív kilátást fogalmazott meg középtávon is. Az iparban megemlítik ezzel kapcsolatban az Audi 32 milliárd forintos befektetését, a Suzuki 5,3 milliárd forintos kutatásfejlesztési befektetési terveit és a debreceni 1 milliárd eurós BMW gyár létrehozását.
  • Az ICT szektorban az 5G technológia előretörése hozhat újabb nagy befektetési hullámot, elsősorban a telekommunikációs szolgáltatók körében.
  • A pénzintézeti szektor az IT-költés jelentős szeletét viszi el, itt az új és összetettebb technológiák nyerhetnek teret: adatelemző eszközök, gépi tanulási megoldások, fejlett automatika, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság és blockchain területen.  Elsősorban a pénzintézeti piac nagy szereplőitől várhatók jelentős befektetések, az OTP Bank például nemrégiben 50 milliárd forintos fejlesztést jelentett be, illetve megújítja netbankját is.
  • Az állami szektorban a hardverekért és szoftverekért is erős kereslet lesz, és a Fitch Solutions elemzői szerint ezen kívül a kiberbiztonsági megoldások lesznek kelendőek: az egyes kormányzati szervek védelmének megerősítésén túl vertikális kiberbiztonsági megoldásokra is kereslet várható, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és a Nemzeti Kiberbiztonsági Koordinációs Tanács is tendereket indíthat az évben.
Érdekel, hogy mi a véleménye a szakembereknek a globális és a magyar járműipar legnagyobb kihívásairól és az azokra adható legjobb válaszokról, megoldásokról? Jelentkezz még ma a Járműipar 2020 konferenciára!
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
scarlet lady_virgin