Palladium
Üzlet

2 hét alatt 25 százalékot keresni? Ezzel a termékkel sikerült

Portfolio
Nagyott ralizott a palládium, az emelkedés már négy éve tart és egyelőre az egyre csökkenő kínálat és az ezzel szemben növekvő kereslet felfelé hajtja a fém árfolyamát, a palládium csak az elmúlt két hétben 25 százalékot drágult.

Két hét alatt 25 százalékkal került feljebb a palládium árfolyama, a négy éve tartó rali azzal magyarázzható, hogy a kereslet, amelyet elsősorban az autóipar támaszt, az elmúlt évtizedben jellemzően meghaladta a kínálatot. A palládium ára 2 500 dolláros unciánkénti rekordszintet lépett át pénteken, miközben 2016. januárban még 500 dolláros áron forgott, a mostani rali előtt pedig sosem lépte át az 1 100 dolláros szintet.

A palládiumot, - amelynek egy év alatt megduplázódott az árfolyama - a gépjárművek kipufogórendszerében használják a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, elsősorban ez az a kereslet, ami felfelé húzza az árfolyamot, de az is igaz, hogy az egyik legnagyobb palládiumkitermelő, Dél-Afrika olyan adatokat tett közzé, amelyek szerint tavaly novemberben a platina-csoportba tartózó fémek – ahova a palládium is tartozik - kitermelése a megelőző év hasonló időszakához képest 13,5 százalékot csökkent.

Keresleti oldalon az egyik legfontosabb hatás az, hogy a világ legnagyobb autópiacának számító Kínában a szigorúbb károsanyag-kibocsátási szabályok miatt járművenként 30 százalékkal több palládiumra van szükség.

Az elmúlt évtized legnagyobb részében tartósan alacsonyabb volt a kínálat mint a kereslet, a Standard Chartered elemzője éves szinten 700 000 unciás deficitre számít a közel 10 millió unciás piacon 2020-ra és 2021-re, valamint ezzel együtt az árak emelkedését jelezte előre.

Potenciális fenyegetést jelenthet a palládium számára, ha az autógyártók elkezdik platinával helyettesíteni, amely jelentősen olcsóbb 1 000 dolláros unciánkénti áron forog, valamint az is veszélyeztetheti az árfolyamot, ha jelentős mértékben emelkedik a kitermelés.

(Reuters)

Címlapkép: Kirill Kukhmar\TASS via Getty Images

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
scarlet lady_virgin