Cimlap_Vestas
Üzlet

Hatalmas vállalást tett a világ legnagyobb szélkerekeket gyártó cége

Portfolio
A világ legnagyobb szélerőműveket gyártó cége, a dán Vestas 2040-re olyan szélkerekek gyártása mellett kötelezte el magát, melyeknek az építése, üzemeltetése és a lebontása nem termel hulladékot. Amennyiben sikerülne elérni az ambiciózus vállalást, abban az esetben teljesen zölddé válhatna a szélfarmok telepítése világszerte.

A dán Vestas azt nyilatkozta, hogy 2040-re már olyan szélerőműveket lesznek képesek terv szerint előállítani, amelyek zéró hulladéktermeléssel járnak. Az egy dolog, hogy a szélkerekek megújuló energiát képesek számunkra előállítani, azonban azt mindenki elfelejti, hogy a szerkezetek megépítésének, működtetésének, karbantartásának és majd lebontásának komoly környezeti hatásai lehetnek.

A nagy dán szélkerékgyártó cég a körkörös gazdaság elvének a gyakorlatba öntésével szeretné termelési láncát átalakítani a cél teljesítése érdekében. Ennek a folyamatnak lesz az első lépcsőfoka a társaság új hulladékmenedzsment stratégiája, mely az elkövetkező két évben kerülhet publikálásra.

A Vestas mai bejelentése a szélenergia iparág egy hatalmas kihívására teremtheti meg a választ, mellyel immáron teljes egészében zölddé válhat a szélkerekek termelése. Hatalmas ütemben nő a szélfarmok telepítése a világon, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint 1000 milliárd dolláros üzletággá válhat 2040-re.

A cambridge-i egyetem 2017-es elemzése szerint a szélerőművek által termelt szemét 2050-re elérheti a 43,4 millió tonnát. Azonban az energiaszektor csak egy a sok iparág közül, ahol komoly munka folyik a megtermelt hulladékok mennyiségének a visszaszorítására. Például az Unilever is komoly vállalásokat tett ezen a téren, 2025-re le szeretnék felezni a nem újrahasznosított műanyagfelhasználását a vállalatnak.   

(CNBC)

Címlapkép: Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Budapest